Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9302 / 1809 / 2
20 grudnia 2020hubii pisze:
Dwa pierwsze miejsca z tego rankingu (na dole masz minerały):
Wiesz, że takie zestawy minerałów są słabe ?

z innego temata :
25 grudnia 2020Pathfinder pisze:
Wspomniane kofaktory -5-HTP i B6 łykałem już kilkanaście lat temu. Kupowałem je na portalu aukcyjnym. Naprawdę nie trzeba mnie pouczać w kwestiach tak elementarnych :*
S to sorry ;) Tylko, że mi chodziło o to, że wit D3 jest kofaktorem (jednym z wielu) dla serotoniny ;)
Co do 5htp to nie3 jest kofaktorem a metabolitem tryptofanu ;) Do dzis nikt mi nie powiedział jaki jest sens stosowania 5htp dłużej niz 3 dni/
A juz zwłaszcza solo - bez dopaminergików jest bezsensu.
Sam mechanizm "obróbki" tryptofanu w organizmie jest potężny. Działa neuroprotekcyjnie itd
B6 jest kofaktorem dla wielu innych mechanizmów - dla GABA, dopaminy itd ;)

W kwestii samej serotoniny wystarczy, ze jestes odwodniony i zamiast serotoniny to uruchamiasz stres czyli blokujesz serotonine.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 390 / 95 / 2
25 grudnia 2020Stteetart pisze:
20 grudnia 2020hubii pisze:
Dwa pierwsze miejsca z tego rankingu (na dole masz minerały):
Wiesz, że takie zestawy minerałów są słabe ?

z innego temata :
25 grudnia 2020Pathfinder pisze:
Wspomniane kofaktory -5-HTP i B6 łykałem już kilkanaście lat temu. Kupowałem je na portalu aukcyjnym. Naprawdę nie trzeba mnie pouczać w kwestiach tak elementarnych :*
S to sorry ;) Tylko, że mi chodziło o to, że wit D3 jest kofaktorem (jednym z wielu) dla serotoniny ;)
Co do 5htp to nie3 jest kofaktorem a metabolitem tryptofanu ;) Do dzis nikt mi nie powiedział jaki jest sens stosowania 5htp dłużej niz 3 dni/
A juz zwłaszcza solo - bez dopaminergików jest bezsensu.
Sam mechanizm "obróbki" tryptofanu w organizmie jest potężny. Działa neuroprotekcyjnie itd
B6 jest kofaktorem dla wielu innych mechanizmów - dla GABA, dopaminy itd ;)

W kwestii samej serotoniny wystarczy, ze jestes odwodniony i zamiast serotoniny to uruchamiasz stres czyli blokujesz serotonine.
Tak, masz rację, tutaj popełniłem błąd, 5htp jest po prostu prekursorem serotoniny. Zażywałem łącznie z B6 oraz z L-tyrozyną. Kiedy miałem spokojny okres w życiu to nawet udawało mi się na takim zestawie funkcjonować bez SSRI, ale było to bardzo dawno i mogło działać jak placebo. Przyznam, że nie lubię B6 za bardzo wyraziste, męczące sny (zresztą po cynku też występują) :płacz:
!מרנא תא
  • 9302 / 1809 / 2
Ja witaminy b łykam tylko rano. Poza inozytolem który łykam rano i wieczorem ;)

Dużo ciekawiej wygląda kwestia serotoniny jak sie jej przyjrzec blizej:
image24.png
image31.png
Dopierdolta kiedys wapń ( októrym wielu zapomina a trzeba go dostatczyc cos kole grama) kwas foliowy, magnez i b6 do posiłku bogatego w aminokwasy ;)
A popołudniu jakieś cwiczenia ;) i cyk pojawi sie serotonina która jest przekaznikiem zmęczenia i zamulenia ;)

Tylko tu ciekawostka ;)
Jak w badaniach podawano pacjentom inhibitory ACTH (hormon stresu tzw hormon Adrenokortykotropina ) to spadał poziom serotoniny (albo wzrastał w mniejszym stopniu niż bez iACTH).
Co to mówi ? Poziom serotoniny i stresu jest powiązany nierozerwalnie, m.in dlatego w organizmie inozytol jest SSRi i GABA-mimetykiem, M.in dlatego tryptofan to w 93proc GABA a w 7proc serotonina ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
  • 1298 / 258 / 0
Trza w końcu wypróbować ten inozytol :pacman: :pacman:
Ponad grama dziennie spokojnie nie?
M.in dlatego tryptofan to w 93proc GABA a w 7proc serotonina ;)
Uspokój się %-D
  • 9302 / 1809 / 2
25 grudnia 2020hubii pisze:
Uspokój się
?
Trza w końcu wypróbować ten inozytol
Zależy. Przy nerwicy zalecają nawet 25 gram.
Masz dawkowanie
https://neuroexpert.org/wiki/inozytol-witamina-b8/
Wchodzić i głosować
  • 1298 / 258 / 0
Masz jakieś źródło, że tryptofan to gaba? ;)
  • 9302 / 1809 / 2
Masz jakieś źródło,
image30.png
Nieco przesadziłem ;) z rozpędu

Generalnie chodziło o to, że tryptofan to prekursor do serotoniny i niacyny a niacyna to pozytywny modulator GABA.
Niestety tylko kilka procent idzie w serotoninę a reszta szlakiem kinureninowym w niacynę.
Niestety nie wziąłem pod uwagę, że z 1 gr trp nie wychodzi 900mg niacyny xD
1882-min.pdf
2150-min.pdf
No a sam szlak kinureninowym jest ciekawy ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
  • 1298 / 258 / 0
no niacynamid (inna forma b3) doslownie odmladza organizm i w ogole jeszcze pare rzeczy, ale niestety jest drogi bardzo :zły: :zły:
  • 9302 / 1809 / 2
@hubii
250 kaps niacynamid swanssona kosztuje 25 zł xD
Nie jest to znów tak dużo.

Jeszcze jedno.
Parę razy pisałem o kwasie foliowym. Niestety jest delikatny problem u sporek części społeczeństwa z metabolizmem syntetycznego kwasu foliowego.
W związku z tym trzeba próbować aktywna formę kwasu foliowego:

Aktywną formą witaminy B9 jest kwas lewomefoliowy lub inaczej kwas 5-metyltetrahydrofoliowego (5-MTHF).

Ja za jakiś czas spróbuję ;)
Wchodzić i głosować
  • 1298 / 258 / 0
@hubii
250 kaps niacynamid swanssona kosztuje 25 zł xD
Nie jest to znów tak dużo.
A sory chodziło o mi o rybozyd nikotynamidu %-D :korposzczur:
Zwiększa produkcję sirtuin, które spowalniają starzenie się na poziomie DNA, ale to nie jest takie kolorowe oczywiście żeby się nie podniecić za bardzo. %-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.