http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/3021.pdf
Z poprzednia ustawą chyba się pomyliłem
I-N
CP47,497 | | 2-[(1R,3S)-3-hydroxycyclohexyl]- 5-(2-methyloctan-2-yl)phenol
HU-210 | | 1,1-Dimethylheptyl- 11-hydroxy-tetrahydrocannabinol
JWH-073 | | naphthalen-1-yl-(1-butylindol-3-yl)methanon
JWH-200 | | 1-(2-morpholin-4-ylethyl)indol-3-yl)-naphthalen-1-ylmethanon
JWH-250 |1-pentyl-3-(2-methoxyphenylacetyl)indole| 2-(2-methoxyphenyl)-1-(1-pentylindol-3-yl)ethanon
JWH-398 | | 1-pentyl-3-(4-chloro-1-naphthoyl)indole
I-P
Mefedron | | (RS)-1-(4-metylofenylo)-2-metyloaminopropan-1-on
Warto zwrócić uwagę na pogrubione,bo zaznaczyłem niektóre ewidentnie nie polskie zwroty.
Potrafią pisać po polsku,bo np."...Tetrahydrokannabinole...","Psylocyna...3-(2-dimetyloaminoetylo)-4-hydroksyindol"jest napisane po polsku.
Ustawa o języku polskim pisze: Art. 7. ...
3. Posługiwanie się w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie obcojęzycznymi określeniami, z wyjątkiem nazw własnych, jest zakazane.
...
Art. 10. 1. Napisy i informacje w urzędach i instytucjach użyteczności publicznej, a także przeznaczone do odbioru publicznego oraz w środkach transportu publicznego sporządza się w języku polskim.
2. Nazwom i tekstom w języku polskim mogą towarzyszyć wersje w przekładzie na język obcy w wypadkach i granicach określonych w rozporządzeniu ministra właściwego do spraw administracji publicznej.
...
Art. 15. 1. Kto w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stosuje wyłącznie obcojęzyczne nazewnictwo towarów i usług, ofert, reklam, instrukcji obsługi, informacji o właściwościach towarów i usług, warunków gwarancji, faktur, rachunków i pokwitowań, z pominięciem polskiej wersji językowej, podlega karze grzywny.
JWH-018 również zostało błędnie określone("JWH-018...1-pentyl-3-(1-naphtoyl)indole .... naphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl) methanon".
Obecnie nie mają mocy prawnej przepisy dotyczące błędnie nazwanych związków?:)
Póki co jest to tylko projekt,może naprawią.
Dlaczego nie skleja postów?
Oczywiście jeśli w ustawie będzie błędny zapis, to będzie ona martwa :-)
aparat.relaksu@hyperreal.info
Nowy blog - tym razem dopracowany:)
https://junkiepump.wordpress.com/
Nie przeszkadza mi to,że dałem im hinta ;)Wątpię,aby czytali regularnie,gdyż lista była by o wiele dłuższa.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.