Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 825 / 14 / 0
No właśnie.... Za dużego pojęcia o ćpaniu gdy Kotański zginął nie miałem, co dopiero o leczeniu. Na forum spotkałem się z mało rozwiniętymi wypowiedziami że ćpuny delikatnie mówiąc nie lubili go. W necie do znalezienia archiwalne pozytywne artykuły że Kotański otwiera to, tu walczy o dodatkową kasę, był pierwszy, że społecznie i itp.
Jak to było z Kotańskim bo niektórzy byli za młodzi i nie rozumieją zbytnio jego czasów i czemu są takie skrajne opinie na jego temat. Przez nie-ćpające społeczeństwo jest uznany za osobę b. pozytywną.
  • 163 / 5 / 0
bo to nafciarz byl jego filozofia leczenia sprowadzala sie do leczenia wszystkich tymi samymi metodami czyli kompociarzy terapia dla alkoholikow
za prlu zreszta jedynymi dragami byly kompot klej woda i moze jeszcze szpitalna morfa i jakas samosieja caly asortyment
  • 3177 / 369 / 0
Nigdy się nie spotkałem żeby ktoś personalnie nienawidził Kotańskiego. Z tego co czytałem to wiekszość jego pacjentów raczej go wychwalała. Może jakieś zatwardziałe ćpyny, które nie zamierzały się leczyć i traktowały Monar a zarazem jego, jako kogoś kto chce im odebrać ukochane narkotyki.
  • 163 / 5 / 0
bo walczyl z narkomania proste
  • 232 / 6 / 0
wenki12 pisze:
bo to nafciarz byl jego filozofia leczenia sprowadzala sie do leczenia wszystkich tymi samymi metodami czyli kompociarzy terapia dla alkoholikow
za prlu zreszta jedynymi dragami byly kompot klej woda i moze jeszcze szpitalna morfa i jakas samosieja caly asortyment
za prlu nie było problemu narkomanii... :old: W latach 70 moja babcia pisała mnóstwo listów z prośbami o pomoc dla swojego syna narkomana (kompot) to jej za każdym razem odpisywali, że takiego problemu nie ma, ośrodków nie ma, problem wydumany i niech syn się ogarnie a ona nie rozdmuchuje problemu.
Z tego co wiem, to gdzieś tam jeszcze mamy te listy :wall:

Myślę, że jeśli ktoś miałby nienawidzić Kotańskiego, to władze PRLu, bo to on jako jeden z pierwszych pokazał im, że jakże idealny kraj miodem i mlekiem płynący tak naprawdę słynie z wódki i kompotu... i chciał coś z tym zrobić. A że robił to tak, jak robił, to dlatego, że inaczej się jak na te czasy nie dało.

"Głupotą jest bać się tego, czego nie można uniknąć"
P. Syrus

• 175 / 1 / 0
Jak dla mnie więcej nienawiści chyba jest do Nixona i do tych dwóch cwaniaczków od papieru drzewnego i mediów co doprowadzili do delegalizacji, tylko nie pamiętam nazwisk.
  • 175 / 1 / 0
Chcociaż może i za to że w Polsce przez niego połowę ćpunów się leczy w zamkniętych ośrodkach i ludzie "parę razy zapalili trawę i idą na dwa lata" a z leczeniem substytucyjnym każdy wie jak jest
BTC:1GA9NVZBYY1H7pduhoPw2s8HywQYEzncm2

http://www.ermail.pl/klik/VnJfYGUF
  • 507 / 11 / 0
Kotański miał bardzo radykalne metody na leczenie ćpunów w tamtych czasach, często stosował nietuzinkowe rozwiązania, do tego ośrodki były ciężkie, golenie głów, wywalanie na mróz, chodzenie w brudnych drelichach i wykonywanie bezsensownej roboty - stawiał na dyscyplinę - i to było najsensowniejszym wyjściem w przypadku kompociarzy lat 80', którzy przez 3/4 życia mieszkali na ulicy i nawet naczyń nie potrafili po sobie zmywać. Mało ludzi pokończyło ośrodki w tamtych czasach przegrywając z nałogiem, natomiast opinie jakie wynieśli krążą po dziś dzień. Jako skurwiel i współczesny niewyżyty gestapowiec. Łatwiej zwalić winę za swoje niepowodzenia na kogoś. Szanuję faceta, natomiast w dzisiejszych czasach wątpię żeby się odnalazł. Inne realia.
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
ODPOWIEDZ
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.