ODPOWIEDZ
  • 16 / 1 / 0
Cześć. Zacznę od początku. Mam 24 lata i jestem facetem. Poltora miesiaca temu byłem na biwaku ze znajomymi. Był alkohol trawa i ecstasy. 1 dzień to piwo i trawa. Na drugi dzień wzięliśmy pigułki (po 2 na głowę, bardzo mocna faza) na 3 dzień powtórzyliśmy bo zostało nam po jednej. Dodam, ze po drugim dniu miałem biegunkę i w ogóle głupi byłem ze jeszcze wieczorem wziąłem pikse, do tego piliśmy bimber i pierwszy raz w życiu złapałem zgona. Potem tydzień w domu miałem żółta biegunkę, później stolec był jak glina aż w końcu zaczął być normalny ale nadal żółty. Ciągnie się to od tamtego czasu. Po tygodniu miałem żółte oczy, które już mi powoli schodzą, zostały tylko w rogach. Byłem u lekarza, zalecił badanie krwii i moczu, z których wynikało ze wszystko jest ok, tylko miałem podwyższona bilirubine około 1 z hakiem. Dał mi skierowanie do szpitala do specjalisty ale tam powiedzieli ze wizyta dopiero na październik. Wiec poszedłem prywatnie. Lekarz zalecił mi badanie usg i ponowna krew. Z krwii znowu nic nie wyszło ale tym razem bilirubina już była na 3 (pierwsze badanie krwii i drugie różnił tydzień a od tego drugiego minęły już 3 tygodnie i tak jak nowie z oczu już mi schodzi) USG tez niczego nie wykazało, wątroba trzustka woreczek drogi żółciowe dwunastnica nerki w porządku. Lekarz zaradził odbudowanie flory bakteryjnej przez kefiry jogurty itp i probiotyk. Zalecił tez kontynuowanie zażywania syliamrolu, raphacholinu i witaminy b. Z sylimarolu i rapacholinu przesiadłem się na essentiale max które biorę od 3 dni. Dziś rano klocek wyglądał tak jak 3 tygodnie temu to znaczy luźny poszarpane i co mnie dziwi zmienił kolor na taki jakby brazowawo - pomarańczowy i był ze śluzem. Ale pokusiłem się wczoraj na tłusta pomidorówkę wiec to może od tego no i to tez może konsekwencja zaczynania brania essentiale jak myślicie? Dodam tez ze pokluwa mnie czasami z prawej strony pod żebrami, czasami z lewej, odczuwam dyskomfort po prawej stronie brzucha i czasem kłuje mnie na środku pod mostkiem. Czasem przelewa mi się w jelitach ale to już bardzo rzadko na początku było gorzej. Pobolewa mnie tez czasem w podbrzuszu z prawej czasem z lewej strony. Jak myślicie, co to może być? Trzustka podrażniona? Wątroba? Dodam ze nie odżywiałem się nigdy super zdrowo :/ ale jestem na diecie wątrobowej jak kazał lekarz. Spróbować czegoś na trzustkę? Znajoma poleca kreon travix ale nie chce brać niczego pochopnie. Proszę o jakaś pomoc bo już nie wiem co myśleć. Dodam tez ze nic mnie jakoś szczególnie nie boli tylko te kłucia czasami, bardziej odczuwam dyskomfort w jamie brzusznej.
  • 1290 / 364 / 0
no wiesz, MDMA bierze sie ok 100mg jednorazowo i pod zadnym pozorem w ciagach i nawet branie co pol roku moze cie niezle rozpierdolic. A teraz piguly maja nawet po 500mg MDMA a ty brales po kilka i to dzien po tez, to ciesz sie, ze zyjesz, choc to nic jeszcze pewnego. Ponad to, substancji sie nie miesza, nawet kiedy portale dla cpunow mowia, ze to dobry miks, bo kazdy miks znacznie zwieksza niebezpieczenstwo powiklan na cale zycie, albo do konca krotkiego juz zycia.
W twoim przypadku to jesli chcesz jeszcze zyc i nie umrzec przedwczesnie powinienes zrezygnowac z alkoholu i narkotykow, bo nastepnym razem sie napijesz, od czego puszczaja hamulce i nastepuje chec nacpania sie i latwo o przedawkowanie, w tym smiertelne, a ty juz raz pokazales, ze potrafisz, wiec powinienes sie od tego trzymac z daleka. I nie, to ze inni tak robia, to nie znaczy, ze to jest ok.
  • 16 / 1 / 0
Bardzo rzadko pije alkohol a ta piksa to była może 4 w życiu. Chciałem po prostu spróbować. Poza tym to była ta sama pigułka która brałem 2 tygodnie przed biwakiem. Może ten mocny bimber dowalil mi wątrobę i daje mi teraz doraźne ostrzeżenie ze powinienem żyć zdrowiej? Poza tym jestem na tej diecie i w sumie to mi ona odpowiada, mógłbym przywyknąć do takiego stylu życia. Tylko niech mi się już zacznie polepszać bo póki co to jest poprawa ale słaba :( Dodatkowo znajomym nic nie jest a ja się mecze 2 miesiąc. I tak już jest lepiej. Na początku po 2 połówkach bułki potrafiło mnie męczyć a teraz jem mięso z piekarnika i nic mi nie jest. No właśnie, są dni ze prócz lekkiego dyskomfortu w jelitach nic mi nie dolega a są takie jak dziś ze dyskomfort jest większy. Pytam Was o poradę bo lekarz podszedł do tematu bardzo zbywczo i za bardzo nie wiem co robić. Koleżanka która zna się na rzeczy i ma duża wiedzę twierdzi ze to wątroba, ze to od niej mogą być takie stolec i żółte oczy, jest oczytana i ma duża wiedzę wiec wierze jej ale już tyle się naczytałem ze codziennie czuje coś nowego :(
  • 563 / 104 / 0
wydaje mi sie ze rozregulowales w chuj organizm , serotonina wplywa na perystaltyke jelit wiec mozliwe ze przegiales z pigulami i cos sie zjebalo klasycznie , zdrowe zycie i czas czas czas
  • 16 / 1 / 0
Dlatego tez zażywam probiotyk, jem kefiry jogurty, pije rumianek, miętę ostropest i koper włoski. Z perspektywy czasu odczuwam poprawę ale ciagle mnie meczy i nie wiem, co jeszcze mogę zrobić :(
  • 279 / 55 / 0
Jakby nie to, że masz w USG wszystko ok w trzustce to bym powiedział, że to wygląda na przewlekłe zapalenie trzustki.
Zauważyłeś może czy ta żółtaczka się może nasila po posiłkach? Jak coś zjesz to objawy się pogarszają? Wzdęcie brzucha, rozpieranie, dyskomfort? Może ból promieniujący do kręgosłupa?
EDIT: Ten stolec, który opisywałeś jako glina- chodzi ci o to, że był odbarwiony? Jeśli tak to to wskazuje na cholestaze. Jeśli w USG nic nie wyszło to może być to kamica przewodów żółciowych- ona może nie wyjść na USG a dopiero w ECPW/MRCP.
EDIT 2: Teraz jak o tym jeszcze myślę to mogło być tak: Kamica przewodów żółciowych (odbarwiony stolec)-->Refluks żółci do trzustki--> Podrażnienie (zapalenie) trzustki-->Upośledzenie czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki-->Biegunka tłuszczowa.
Robili ci amylazę lub lipazę trzustkową z krwi? ASPAT/ALAT/GGTP?
  • 16 / 1 / 0
Zauważyłem nasilenie, choć nasilenie to za duże słowo na przykład wczoraj po tej tłustej zupie, która zjadłem. Są dni, ze nic mi nie dolega mogę zjeść wiecej a są takie, ze mnie cały dzień coś męczy, nic mnie nie boli po prostu męczy. A tak ogolnie to nic mi się nie nasila. Bardzo mi pomaga rumianek. Krwi na trzustkę chyba mi nie robili bo ani jeden ani drugi lekarz jej nie podejrzewa (wszystkie wyniki są wzorowe jedynie bilirubina na poziomie 3 i przepraszam bo wprowadziłem w błąd. Otóż na jednym i drugim badaniu krwii bilirubina jest zbliżona i oscyluje pomiędzy 2,5 a 3 i badania dzieli tydzień odstępu) jutro z rana zgłoszę się po skierowanie na próby wątrobowe i trzustkę jeszcze raz i dam znać co i jak. Gdy mówiłem ze stolec jak glina nie chodziło mi o barwę a o konsystencje - miał taki gliniano pomarańczowy kolor. Teraz właśnie pisze z klopa i zrobiłem normalnego klocka tylko już nie jest jasno żółty a bardziej pomarańczowo brązowy. Pani na usg bardzo się przyglądała kamicy żółciowej i woreczkowi bo szczególnie miała ocenić właśnie woreczek drogi i wątrobę i nic nie wyszło.
  • 279 / 55 / 0
Ok, jeśli nie był odbarwiony to raczej nie kamica przewodowa.
Generalnie to obstawiam na trzustkę. Zrób sobie lipazę trzustkową, bo amylaza po takim czasie już by wróciła do normy i tak. Do tego GGTP ASPAT i ALAT.
Żółć odpowiada między innymi za emulgację tłuszczy a trzustka wydziela enzymy trawiące tłuszcze. Tłuszcz niezemlugowany się chujowo trawi i z tego może wynikać ten żólty kolor stolca. Bilirubina podwyższona w takim wypadku może wynikać z ucisku podrażnionej trzustki na przewody żółciowe- z tym, że zazwyczaj nasila się to po posiłku ale w medycynie nigdy nic nie jest nigdy ani zawsze.
Zawołaj jak będziesz miał wyniki badań.
Ostatnio zmieniony 01 września 2020 przez sirdon0, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 917 / 235 / 0
Do tego zrób sobie badanie na WZW C, a jak podejrzewasz chorobę wątroby to zrób badanie FIBROSCAN to badanie pokazuje jakie jest stłuszczenie i zwłóknienie narządu , USG nie wszystko pokazuje.
  • 279 / 55 / 0
WZW-C jest oczywiście możliwe ale sporo mniej prawdopodobne. Związek z pigułami i alksem mógłby być tylko na zasadzie wywołania zaostrzenia choroby, która musiałby już wcześniej mieć.
Fibroscan to bardziej diagnostyka w kierunku marskości/stłuszczenia/włóknienia- też teoretycznie mogłoby być ale to znowu raczej nie jest sytuacja ostra a przewlekła. Gdyby powyższe wyniki wyszły dobrze a objawy nadal się utrzymywały to można iść w tym kierunku.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.

Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.