czy można ocieplać box?

...czyli jak domowym sposobem zrobić: boks, HPS, lampę, wentylację itp.

Moderator: Konopia

Posty: 24 Strona 1 z 3
Rejestracja: 2006
  • 14 / / 0


witam, mam problem z budową boxa bo chciałem go używać przez cały rok i nie wiem czy moge go czymś ocieplić narpzykład styropianem 5 cm bo będe go miał w nieogrzewanym pomieszczeniu i boje sie ze zimą z moim krzaczkiem stanie sie coś a z drugiej strony jak go ocieple to czy nic sie nie stanie latem nie będzie za gorąco? a drugie moje pytanie to takie czy dobrze go zamierzam zrobić mój box ma mieć wymiary 100/50/40cm będzie miał 2 wloty powietrza z wiatraczkami 1 będzie na dole a 2 na środku a nad lampą będzie wylot z filtrem lampę zamierzam kupić hps 150w koloru niebieskiego lub czerwonego jak znajde a dookoła boxa chciałem dać kalimate co myślicie o tym wszystkim bo nie wiem czy warto w ogóle zaczynać, bo to byłaby moja 1 uprawa w boxie oczywiście

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


nie wiem czy moge go czymś ocieplić narpzykład styropianem 5 cm bo będe go miał w nieogrzewanym pomieszczeniu i boje sie ze zimą z moim krzaczkiem stanie sie coś a z drugiej strony jak go ocieple to czy nic sie nie stanie latem nie będzie za gorąco?
styropian daj tak w ten sposób żebyś mógł go zdjąć w lecie , uruchom wyobraźnie - napewno ci się to jakoś uda...:) . Niewiem jaką masz tam temperature jak jest zajebiście zimno to możesz mieć problem na flo kiedy będzie 12/12. Bo jakaś temperatura być musi nawet jak jest ciemno najlepiej tak ok.10 stopni min a optymalnie to koło 15. Zanim wsadzisz to boxa roślinki popróbuj jaka będzie temperatura przypuśćmy po jednym dniu bez lamp , oczywiście wcześniej styropian.
Hps optymalny na te powierzchnie , jednak box troche za niski -te 100cm po odjęciu lamp i donic da ci jakieś 70 max , a to już skraca pole wyboru odmiany - zostaje albo lowryder albo cos innego trenowanego. Piszesz że jesteś początkujący także wiesz ... z tym trenowianiem różnie może wyjść , nie jest to jakieś niewiadomo jak trudne jak masz jaja to dasz rade. Chyba że weźmiesz lowrydery. Albo powiększysz wysokość boksa.
nie wiem czy warto w ogóle zaczynać
spróbuj a przekonasz się że warto :diabolic:

Zastosowanie substancji psychoaktywnych w medycynie

Czasami działanie psychoaktywne jest skutkiem ubocznym substancji, a czasami właśnie ten wpływ jest pożądanym działaniem sprawiającym, że dana substancja jest lekiem.

Irakijczyk sprzedawał narkotyki za siedem różnych kryptowalut. Surowa kara

Trzydziestoletni Irakijczyk Alaa Mohammed Allawi został skazany na 30 lat więzienia za sprzedaż 245 kg narkotyków w zamian za kryptowalutę.

 

Rejestracja: 2006
  • 14 / / 0


podałem wymiary jakie ma mieć po odjęciu miejsca na lampe ale faktycznie nie pomyslałem o miejscu na doniczke to dodam jeszcze jakieś 10 centów i powinien być luz ale zarówka wtedy nie będzie za słaba? a propos tej żarówki hps ma ona jakiś starter zeby świeciła taki jak zwykła jażeniówka czy mogę ją podłączyć bezpośrednio pod przewód z wtyczką do prądu i nie będzie bum? a ścianki czym mam obić bo czytałem że wolno dać karimate lub wolno pomalować na biało co sie bardziej sprawdza? i jeszcze jaka powinna dyć temperatyra maximalna

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


nie no na powierzchnie świecenia składają się tylko wymiary podstawy boxa, wysokość nie ma znaczenia bo możesz regulować odległość lampy od rośliny. Do samej żarówki (jażnika) jak zwał tak zwał , potrzebujesz układu zapłonowego składającego się ze statecznika , zapłonnika , i kondestatora. Można składać samemu lub kupić gotową oprawe - jej koszt jest spory bo minimalnie 130zł za używke bądź samoróbke , aż nawet do 200 i więcej. Zresztą nie chce mi się o tym pisać , na forum jest tego bardzo dużo więc życze miłego czytania ;).Na ściany najlepszy jest mylar , jego pewnie nie zdobędziesz więc pomaluj na biało , tak ze trzy warstwy. Karimata byłaby dodatkowym ociepleniem , ale odbijacz światła z niej żaden, także pozostań przy farbie. Temperatura max to jakieś 35 stopni , ale przyjmij 30 bo piekarnik łatwo zrobić.

poczytaj bo widze że potrzebujesz jeszcze troche wiedzy. Śćiągnij sobie "Całą wiedzę starej kanaby" tam artykuły są pisane łatwym językiem więc będzie się dobrze czytać.

pozdro

 

Rejestracja: 2006
  • 14 / / 0


szukałem tą "Całą wiedzę starej kanaby" ale nic nie znalazłem ale lipa a może Ty byś mi napisał co powinienem wiedzieć o hodowli w boxie?

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


http://rapidshare.de/files/38621319/Kanaba.rar.html


faktycznie nie widze ale gdzieś było chyba z tego co pamiętam. Zresztą nieważne może coś pojebałem , powyżej masz link zuploadowałem Ci jeszcze raz , bo jakbym Ci miał napisać co powinieneś wiedzeć o uprawie w boxie .... hehe no wiesz.

 

Rejestracja: 2005
  • 1809 / 4 / 0


po co ocieplać boxa w którym jest przepływ powietrza przynajmniej 100m^3 na godzine?


To tak jakbyś ocieplał chate i zostawił dziury w ścianach w których byłyby wentylatory dzieki którym byłby potężny przepływ powietrza przez tą chate.


ludzie trochę wyobraźni bo pierdolicie jakbyście nie potrafili sobie wyobrazić działania prostych praw rządzących przyrodą hehehe

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


Gość wyraźnie pisał że w tym pomieszczeniu strychu czy czym tam jest zimno gdyż jest nieogrzewane. Podczas wega problem można łatwo wyeliminować bo wystarczy dać 24/0 i lampa zapewni nam temperature , problem ocieplenia pojawia się przy flo , kiedy rośliny będą 12/12 i w fazie ciemej lampa nie wytworzy już ciepła , a jeśli tam jest zimno to ta temperatura szybko przeniknie boxa - a jak wiadomo temeratury koło zera nie bardzo sprzyjają konopią... I tu pojawia się tak nie rozumiany dla ciebie powód ocieplenia boxa - oczywiście samo ocieplenia dużo nie da , potrzeba pewnie będzie zastosować jakiś grzałki itp , ale ocieplenie boxa jest w takim przypadku nieodzowne.
po co ocieplać boxa w którym jest przepływ powietrza przynajmniej 100m^3 na godzine?
odpowiem pytaniem na pytanie : Po co rośliną podaczas zaciemnienia przepływ powietrza 100 m^3 ? Przecież w nocy proces fotosyntezy jest duzo mniej intensywny niż w dzień , co za tym idzie rośliny nie potrzebują takiej cyrkulacji powietrza i praktycznie nie potrzebują co2 , no może śladowe ilości. Takie ilości zapewnią nawet minimalne obroty wiatraka , dlatego większość ludzi zwalnia na noc obroty wiatraka , a niektórzy nawet wyłączają wiatraki.

Nie chce tu się wymądrzać , ale mam po prostu racje i na przyszłość pomyśl jak zarzucisz komuś brak wyobraźni , którą (w tym poście) nie grzeszysz.

 

Rejestracja: 2005
  • 1809 / 4 / 0


wyobraźnią grzeje bardziej niż Ci się wydaje misiek.

Po co rośliną podaczas zaciemnienia przepływ powietrza 100 m^3 ? Przecież w nocy proces fotosyntezy jest duzo mniej intensywny niż w dzień , co za tym idzie rośliny nie potrzebują takiej cyrkulacji powietrza
Box ma objętość 0,2m^3. Jak myślisz ile czasu minie aż box się wystudzi nawet przy minimalnych obrotach wentylatora (które IMHO są konieczne bo przepływ powietrza jest konieczny nawet podczas fazy ciemnej)
I tu pojawia się tak nie rozumiany dla ciebie powód ocieplenia boxa - oczywiście samo ocieplenia dużo nie da , potrzeba pewnie będzie zastosować jakiś grzałki itp , ale ocieplenie boxa jest w takim przypadku nieodzowne.
Nie rozumny dla mnie powód ocieplania boxa nie wygląda tak jak Ty napisales tylko wygląda tak:
PO CO ROBIC COS CO NIE DA ZADNEGO EFEKTU lub da efekt raczej mizerny nie mówiąc już w ogóle o stosunku wkład pracy-efekt?
Nie chce tu się wymądrzać , ale mam po prostu racje i na przyszłość pomyśl jak zarzucisz komuś brak wyobraźni , którą (w tym poście) nie grzeszysz.
No ok. Ja ci racji i nie przyznaje.
Doradź koledze jak ma "walczyć z niskimi temperaturami" a czas pokaże że to ja miałem racje.

Jestem też ciekawy skąd wyciągasz te swoje "racje" z praktyki? Z teorii?
Praktyka (nie moja tylko znajomego) w przeszłości pokazała że twoje racje są z dupy wzięte - i na tym bazuje.

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


a ja ci gwarantuje że spokojnie da się coś takiego zrobić , i będzie to zdawało egzamin - chociaż przyznam że nigdy w praktyce takiego problemu nie miałem , mimo to jestem pewien że nie byłoby to trudne do zrobienia , wystarczyłoby poszukać odpowiedniej grzałki która mimo przepływu powietrza (nie 100 m^3 na godzine , tylko odpowiednio mniejszego do fazy ciemniej) będzie zapewniała te 15 stopni. I tak jak pisałem, mimo że to tylko teoria to daje sobie huja uciąć że coś takiego bym zrobił. Oczywiście jedyny sposób to iść do sklepu kupić ocieplenie i grzałke i to zrobić , ale jeszcze mnie nie pojebało żeby w ramach sprzeczki iść i kupować jakieś pierdoły i udowadniać coś czego moim zdaniem nie trzeba udowadniać.
Posty: 24 Strona 1 z 3
Wróć do „Młody technik”
Na czacie siedzi 56 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości