Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 425 / 50 / 0
Imo istnieje ale świadomość czym jest benzo i umiar to jest klucz, sam kiedyś byłem na okropnych ciągach a teraz wezmę morze raz-dwa razy na miesiąc po 4mg (taka tolerka niestety) ewentualnie w bardzo stresowych sytuacjach
Uwaga! Użytkownik Rs3mati nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 79 / 2 / 0
A ja to właśnie nigdy nie miałem do tego zachcianek, spróbowałem raz czy dwa za czasów wielu vendorów etizolam i diazepam ale w ogóle mi nie podeszło. Minęło trochę czasu a ja ostatnio wale stimów ponad stan, niedawno dostałem lekkiej zapaści i się zastanawiam czy sobie nie ogarnąć i wrzucić do portfela w razie w, i ewentualnie używać kiedy czuje że jestem mega zmeczony i powinienem spać ale fizycznie tego nie czuje i mózg chce dalej napierdalać. Z tego co tutaj czytam to jebać benzo i opio bo to gówno i nie ma sensu.
Bo Bóg nie zjawi się tu, gdzie się bawi bestia
  • 312 / 41 / 0
Chyba tylko z zaleceniami lekarza, chociaż i to nie daje gwarancji
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 147 / 17 / 0
Raczej nie, nawet z zaleceniami lekarza żadna substancja nie pozostaje bez wpływu dla organizmu, a tym bardziej takie benzodiazepiny, które odstawione nagle mogą powodować stan zagrożenia życia. Już na logikę biorąc odpowiedź nasuwa się sama.
  • 65 / 21 / 0
System- nie.
Branie doraźne (przykładowo raz w tygodniu czy miesiącu, ogólnie w trakcie dostania przez stosującą osobę leku przeciwlękowego w trakcie ataku lęku napędowego) przez osoby nie mające wcześniej problemu z alkoholem i/lub narkotykami- tak.
  • 2925 / 632 / 0
Mam pewne doświadczenie z benzo i na setki przyjętych dawek mogę zliczyć ledwie kilka sytuacji gdzie doszło do przegięcia lub innego rodzaju nieprzyjemności. Podzielę się swoimi przemyśleniami jakie z tego wynikają.

1. Należy brać benzo jedynie wtedy kiedy jest taka konieczność. To że ktoś się na Ciebie krzywo spojrzał to nie powód do łyknięcia garści alpry.

2. Trzymać się skutecznych dawek. Nie oceniać skuteczności po tym, czy masz "fazę". To wymaga cierpliwości zanim zrozumiesz kiedy działa skutecznie, w tle, a kiedy dawka jest zbyt niska. Pośpiech niewskazany.

3. Najlepiej nie brać dłużej niż dwa dni z rzędu jeżeli mówimy o krótko- i średnio- działających benzodiazepinach na zaburzenia lękowe i pokrewne.

4. Uważaj na efekty paradoksalne, często mniej znaczy więcej.

5. W przypadku wielu benzodiazepin efekty z odbicia są normalne. Często wydaje się być gorzej po tym jak benzo wyjdzie z organizmu ponieważ powrót do niezakłóconego odbioru rzeczywistości z tego nienaturalnego stanu jest diametralną zmianą.

6. Im więcej i dłużej bierzesz z rzędu tym bardziej będziesz chciał kontynuować. Ja dzięki temu, że zawsze trzymałem się brania 2 lub 3 dni z rzędu i nie więcej, nigdy nie uzależniłem się fizycznie, a obecnie benzodiazepiny są dla mnie jedną z najbardziej odpychających grup substancji.

W skrócie da się ale nie rekreacyjnie.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Mama dilera przyszła na policję z marihuaną

Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.