Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1147 / 227 / 7
Myślę o tym od dawna, bo DXM działa inaczej od pozostałych dysocjantów, zwłaszcza w większych dawkach.
Najwięcej w życiu wziąłem nie pamiętam ile, ale powyżej 450mg, i nie było to przyjemne, ponieważ czułem się mocno ogłupiony.
Do założenia tego tematu zmotywowało mnie przeczytanie tego trip raportu: https://neurogroove.info/node/10570
Gdy byłem obok sklepu, 3 minuty od domu, wszystko się zaczęło. Zacząłem dostrzegać białe istoty które mnie obserwowały, światła latarni zaczęły migać, gasnąć, znowu się zapalać i znowu gasnąć.
(...)
Wreszcie dotarłem do domu, od razu po wejściu usiadłem na łóżku i znowu usłyszałem kobiecy głos który poinformował mnie że w domu mogę już otworzyć oczy bo te złe byty do domu nie mogą wejść. Więc otworzyłem oczy i popatrzyłem na swój pokój, był totalnie inny od tego jaki jest w rzeczywistości, ściany były brudne, wszędzie były pajęczyny, po prostu wyglądał jakby był opuszczony dokładnie tak jak te bloki i sklepy które mijałem po drodze do domu. Wtedy już wiedziałem że znajduje się w jakiejś alternatywnej rzeczywistości i totalnie nie wiedziałem jak wrócić do tej swojej, miałem wrażenie że to się nigdy nie skończy i zostanę tam na zawsze.
Widzenie nieistniejących rzeczy, brzmi jak raport z benzydaminy, prawda?

Wikipedia podaje że działa na receptory:
Negative allosteric modulator of nicotinic acetylcholine receptors
Ligand of (...) muscarinic acetylcholine receptors
https://en.wikipedia.org/wiki/Dextromethorphan
czyli działanie podobne do deliriantów

Jest też agonistą sigmy (stąd wzięło się określenie "sigma plateau").
Czy efekty halucynacji w większych dawkach to kwestia działania na receptory sigma, czy blokady receptorów acetylocholinowych jak delirianty?
Zapraszam do dyskusji.
Życie to trip, więc dbaj o set&setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
  • 364 / 109 / 0
Główne działanie jest na nmda dlatego DXM jest klasyfikowany jako Dysocjant , aczkolwiek on ma dość złożony profil działania bo jest też np snri. Wizualne zmiany pojawiać się mogą przy wszystkich halucynogenach do którtch zaliczane są Psychodeliki , Dysocjanty, Delirianty, salvia divinorum , a czasem też Kanbinoidy i Empatogeny.
Po grzybach jak zamkniesz oczy też możesz widzieć nieistniejące rzeczy.
"Life pain always sexy"
  • 2535 / 594 / 0
Jeśli blokuje acetylocholinę to bardzo nieznacznie.Osobiście nigdy nie odczułem typowo delirycznego działania.
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 364 / 109 / 0
Generalnie są 2 typy receptorów cholinergicznych, nikotynowe i muskarynowe. DXM blokuje te nikotynowe na pewno.
Generalnie słowo ligand w tym cytacie @hydroksy oznacza substancję która jest w stanie przyczepić się do receptora w tym przypadku jest napisane że DXM przyczepia się do receptora muskarynowego z tym , że do ligandów zaliczają się i antagonisty i agonisty.
"Life pain always sexy"
  • 306 / 38 / 0
27 listopada 2023ListyDoMDMA pisze:
Główne działanie jest na nmda dlatego DXM jest klasyfikowany jako Dysocjant , aczkolwiek on ma dość złożony profil działania bo jest też np snri. Wizualne zmiany pojawiać się mogą przy wszystkich halucynogenach do którtch zaliczane są Psychodeliki , Dysocjanty, Delirianty, salvia divinorum , a czasem też Kanbinoidy i Empatogeny.
Po grzybach jak zamkniesz oczy też możesz widzieć nieistniejące rzeczy.

A DXM ma jakieś cechy bądź działanie opioidów bo takie także odczuwam, ogólnie DXM jest bardzo ciekawą substancją.
  • 1254 / 317 / 12
Większość dysocjantów w zbyt duzej dawce prowadzi do stanu delirycznego nie tylko DXM.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 306 / 38 / 0
I czy ma jakieś działanie stymulacyjne bo takie też chyba trochę odczuwam ale to może przez serotonina przepraszam za off top zapomniałem dopisać.
  • 364 / 109 / 0
Stymulujące na pewno bo jest snri .
Co do działania na receptory opioidowe mi to jeśli jakieś jest to bardzo słabe , sam osobieście nigdy tego nie odczułem , ale może jakieś jest, chociaż większość źródeł mówi że raczej nie, co jest ciekawe bo DXM należy do chemicznej grupy morfinianów z których dużo ma działanie opioidowe (np. morfina, kodeina)
"Life pain always sexy"
  • 731 / 165 / 0
jaki skutek ma w takim razie blokowanie receptorów nikotynowych? Bo mimo, że dawno deksa nie jadłem to ani nie chciało mi się bardziej palić fajek, ani mniej. Ani nic w ten teges.
  • 306 / 38 / 0
01 grudnia 2023ListyDoMDMA pisze:
Stymulujące na pewno bo jest snri .
Co do działania na receptory opioidowe mi to jeśli jakieś jest to bardzo słabe , sam osobieście nigdy tego nie odczułem , ale może jakieś jest, chociaż większość źródeł mówi że raczej nie, co jest ciekawe bo DXM należy do chemicznej grupy morfinianów z których dużo ma działanie opioidowe (np. morfina, kodeina)

Właśnie dziwne bo nie czuć niby tego opioidowego działania ale tak z 10-15min zanim mi wchodzi czuję coś jakby opoioidowego taki stan relaksu
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić

„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.