Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 3 / 2 / 0
Tak jak w tytule, sytuacja wyglądała tak że zatrzymali mnie z powodu przekroczenia 10km/h. Mandat, wiadomo, punkty poleciały ale bardziej mnie zestresowało to że jak sprawdzali mnie to jeden z policjantów powiedział że się im świece na niebiesko, po zapytaniu co to oznacza odpowiedział "tajemnica, to informacja dla nas z kim mamy do czynienia" zaczęli się mnie wypytywać wtedy dość intensywnie o moje życie prywatne oraz o przeszłość czy miałam jakieś zachwiania z prawem. Przeszukałam cały internet i nic nie znalazłam więc może wy mi pomożecie.
  • 507 / 194 / 1
Może niebieska karta
Zaciekawiłeś/aś mnie generalnie. Były jakieś problemy z prawem faktycznie? Może jednak znasz powód albo zwyczajnie cię chuja zrobili bo myśleli, że mają coś na ciebie. Spytałbym się jakiegoś policjanta, ale z psami nie gadam. Znam jednego na emeryturze to się go spytam przy jakieś okazji.
Uwaga! Użytkownik SerioSergio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / 2 / 0
@SerioSergio No właśnie ani niebieska karta bo raczej bym wiedziała 😅 ani żadnych problemów z prawem też nie miałam. Jedynie miałam kontakt z osobą która niedawno miała sprawę o narkotyki ale nawet nie byłam wzywana jako świadek więc nie wydaje mi się że to to. Dowiadywałam się że mogę być pod niejawną obserwacją ale jaki powód tego miał by być to nie wiem oraz czy faktycznie gdybym była pod obserwacją to czy tak jawnie by mi o tym powiedzieli. Także dziwna sprawa.
  • 356 / 135 / 0
18 maja 2024Agagaga pisze:
Tak jak w tytule, sytuacja wyglądała tak że zatrzymali mnie z powodu przekroczenia 10km/h. Mandat, wiadomo, punkty poleciały ale bardziej mnie zestresowało to że jak sprawdzali mnie to jeden z policjantów powiedział że się im świece na niebiesko, po zapytaniu co to oznacza odpowiedział "tajemnica, to informacja dla nas z kim mamy do czynienia" zaczęli się mnie wypytywać wtedy dość intensywnie o moje życie prywatne oraz o przeszłość czy miałam jakieś zachwiania z prawem. Przeszukałam cały internet i nic nie znalazłam więc może wy mi pomożecie.
Napisałam do kumpeli, która jest policjantką. Jak odpowie to edytuje wpis i dam znać.

@Agagaga, znaczy to dokładnie to co napisałaś: osoba/przedmiot podlegający niejawnej kontroli . Jak byłaś podana chociażby jako świadek w jakiejś sprawie o narkotyki, to może przez to zostałaś tak oznaczona. Dodatkowo znalazłam to:
Osoby lub przedmioty wprowadzane w celu przeprowadzania kontroli niejawnych lub kontroli szczególnych (Art. 36 Decyzji SIS II). – celem tych wpisów jest uzyskanie informacji o osobach lub przedmiotach w celu ścigania przestępstw oraz zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa publicznego lub narodowego;
W każdym kraju w strefie Schengen będziesz się tak wyświetlać.
  • 356 / 135 / 0
@Agagaga no i kumpela pracująca w policji mówi, że za samo bycie świadkiem nie podświetlasz się na niebiesko na bank, bo świadków się nie wpisuje do systemu. Musiałaś mieć w jakimś momencie życia kontakt z policją i prawdopodobnie mieć postawiony jakiś zarzut. Jak wpadniesz z czymś grubszym, to zaczniesz się podświetlać na czerwono, jako recydywa.
  • 1 / 1 / 0
Też się kiedyś w policyjnym systemie na niebiesko wyświetlałem. I dowiedziałem się o tym w sumie przez przypadek. Raz podczas picia w centrum podjechała do nas policja i wiadomo mandaty wystawiali każdemu. Jak przyszła kolej na mnie żeby dane wrzucić na bęben to policjant się właśnie mnie pytał co przeskrobałem, że mu się na niebiesko wyświetlam w systemie. No i na początku myślałem, że sobie żartuje bo nigdy nie słyszałem żeby ludzi w systemie na kolory kategoryzowali. I zacząłem się go dopytywać czy jest tam coś więcej informacji odnośnie tego, ale on sam nie miał uprawnień sprawdzić z czego to wynika ani nie chciał wytłumaczyć z czym to się wiąże takie oznaczenie. Po całej tej sytuacji zaczęło mnie to coraz bardziej zastanawiać więc poszedłem zapytać u źródła czyli na komendzie. Jak tam wpadłem to spytali się w jakiej sprawie i nie zdążyłem skończyć pytania, a miły pan posterunkowy odpowiedział krótko, że chuj mnie to powinno obchodzić i żebym poszedł. Dosłownie. To tymbardziej zaczęło być to dla mnie podejrzane. Ale po dłuższym czasie w końcu udało mi się dowiedzieć o co chodzi. Jeżeli masz taką adnotacje w systemie/dane są podświetlane na niebiesko to jest to informacja dla nich, że powinni Cię przeszukać bo np. wcześniej Cię z czymś złapali. Ale ten niebieski odnosił się tylko do transportu czyli jak np jedziesz samochodem czy coś to ten obowiązek przeszukania mieli. No i u mnie to się w sumie zgadzało jak się dowiedziałem co to znaczy to odrazu sobie przypomniałem, że rok wcześniej mnie zatrzymali jak jechałem samochodem i w aucie znaleźli samarke z tematem. Były to akurat jakieś resztki więc obeszło się bez problemów. Ale najwidoczniej po tamtej kontroli musieli mnie odhaczyć w systemie żeby każdorazowo sprawdzać czy czegoś nie przewożę.
  • 3 / 2 / 0
@Marinaio - to mnie zaciekawiłeś, jest możliwość że dopiero takie przeszukanie ze względu na wiadomości z kimś mnie dopiero czeka? Bo nigdy przeszukania nie miałam i z niczym mnie nie złapano jedynie te wiadomości do osoby którą złapali i przetrzepali jej telefon i na pewno widzieli że pisałam o pewne rzeczy (wiadomo jakie i wiem głupota) dlatego się zastanawiam czy dopiero mnie przeszukanie nie czeka. Bądź obserwują auto i wyczekują dobrego momentu. Trochę czasu minęło od tej sytuacji i cisza ale dalej mi to z tyłu głowy siedzi czy nie wyczekują.
  • 83 / 10 / 0
Czy to jest już jakoś dożywotnio wpisane w ich rejestr?Sam mam taki problem,jechałem z kolegą i to u niego lufkę znaleźli a że policjant cham to coś mi tam zaznaczył.Wtedy powiedział że przy każdej kontroli mam przeszukanie to myślałem że żartuje ale jednak nie.
  • 14 / / 0
W większości przypadków informacje te uregulowane są w ZARZĄDZENIE NR 70
KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI w sprawie Krajowego Systemu Informacyjnego Policji.
W skrócie mówiąc to dane tam przetwarzane są bez zgody i wiedzy osoby zainteresowanej. Jest możliwość złożenia wniosku do KGP o usunięcie swoich danych ale różnie jest to rozpatrywane i może budzić podejrzenia.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.