Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 501 / 7 / 0
Czy można bupropion brać razem z opioidowymi lekami przeciwbólowymi? ktoś to robił? jakie wrażenia? w ulotce od wellbutrinu nie znalazłem nic na temat opioidów.
  • 141 / 33 / 0
Przyjmuje się, że opioidy z zasady obniżają próg drgawkowy.

Teoretycznie mógłbyś dla zaspokojenia ciekawości i dobra nauki spróbować omawianego mixu pod osłoną np. levetiracetamu.
  • 501 / 7 / 0
Wczoraj wziąłem 460 mg dihydrokodeiny i czułem działanie opio.

Edit: odnośnie moich poprzednich postów z pytaniem o opioidy to pomyliły mi się substancje oczywiście, bupropion z buprenorfiną.
  • 192 / 20 / 0
No właśnie, byłem dość zdziwiony, bo temat już omówiłem wiele razy.
W tym przypadku, jak i innych opioidów, nie powinna zachodzić żadna znacząca interakcja. Oczywiście bupropion obniża próg drgawkowy, jak i opioidy, to chyba jedyny punkt, który może dać istotną interakcję, ale tylko w grupie ryzyka etc. więc jeśli nie odstawiasz właśnie benzo i nie jesteś epileptykiem, wszystko powinno być dobrze. Widzę, że troszkę Ci się plącze, więc dla pewności napiszę -
bupropion jest antagonistą, lecz jedynie receptorów NIKOTYNOWYCH, nie opioidowych. Jest silnym
bupropion + Opioidy (bupra też) - Można łączyć
buprenorfina + Opioidy - NIE ŁĄCZYĆ - Wywoła bowiem zespół abstynencyjny tzw. Precipitated withdrawal syndrom
  • 501 / 7 / 0
Odnośnie bupropionu i rzucania palenia - po jakim czasie przestaliście odczuwać chęć na palenie? bo ja skończyłem pierwsze opakowanie (wellbutrin 150 XR) i nadal chce mi się palić. Jeszcze jedno przy okazji: przez jaki okres czasu braliście bupropion? ciekawi mnie czy po powiedzmy pół roku brania nadal czuliście jego działanie np. antydepresyjne.
  • 258 / 16 / 0
@Up - Ja osobiście jak zacząłem brać wellbutrin to już nie jarałem z pół roku i przez ten lek wróciłem do fajek %-D
Potem przestałem brać ten lek bo miałem takie jazdy po nim, że to jest masakra, to zjebany stymulant, która szybko
zaczyna działać a jeszcze szybciej przestaje. :moody:
  • 501 / 7 / 0
@up przez jaki okres czasu brałeś? po jakim czasie przestał działać? czy oprócz bupropionu brałeś też jakieś inne leki? Odpisz bo to dla mnie ważne. Ja oprócz bupropionu biorę jeszcze alpre na noc (na problemy z zasypianiem) i czasami oxy lub majke. Chyba zaczyna się rozkręcać jego działanie bo rano nie mam długo uczucia zamulenia i więcej energii.
  • 226 / 35 / 0
Biorac jakiekolwiek benzo nie poczujesz pelnego dzialania stymulantow (w tym bupropionu, szczegolnie, ze obniza on poziom GABA). Jest wiele innych sposobow na sen, ktore warto sprobowac (naturalne gowna typu nerwosol, magnez, idac dalej w trazodon czy leki NaSSa/TLPD, melatonine tutaj wykluczam bo jest antydopaminergiczna), chyba, ze faktycznie je przerobiles juz, ale moze by wtedy warto bylo sie zastanowic nad krocej dzialajacym benzo (z-drugs? choc to nie benzo). Warto zastanowic sie nad zmiana.
  • 501 / 7 / 0
@up trazodon już wypróbowałem i działał, ale rano miałem uczucie "ciężkiej głowy", gdzieś ktoś porównał to jakby chodził w kasku (więc to dość powszechny efekt uboczny), który utrzymywał się nawet do kilku godzin, więc do trazodonu nie chce wracać. Biorę magnez wieczorem, bo on niby też pomaga jakoś w zasypianiu. Odnośnie melatoniny to przestanę brać po Twoim poście bo nie wiedziałem, że jest antydopaminergiczna.

PS. Trochę nie na temat, ale czy biorąc bupropion można czasem zarzucić małe dawki DXM?
  • 226 / 35 / 0
Nie wiem jakie dawki probowales (trazodonu), ale jezeli cala tabletke, to jest to wersja o przedluzonym uwalnianiu. Gdy stosowalem cala tabletke to na drugi dzien tez bylem lekko otępiony, zas przekrojenie tabletek (maja fajna podzialke na 3, wiec mozna sobie dobrac odpowiednia dawke) i nawet wziecie takiej samej dawki bylo juz spoko.

Co do pytania o DXM z bupropionem. Oby dwa sa inhibitorami cyp2d6, zatem dzialanie (szczegolnie DXM) moze sie znaczaco wydluzyc. Poza tym raczej nie ma interakcji.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Papier nasączony syntetyczną marihuaną

W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.

Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.