uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
czołem.buduję swojego pierwszego growboxa w szafce i zastanawiam się, czy najlepsza okładziną wewnętrzną nie byłyby lustra.wymieniane są folia aluminiowa lub farba,i ani słowa o lustrach.czy to z powodów finansowych czy może światło odbite od lustra zmienia swoje widmo i jest mniej wartościowe dla roślin.proszę o szybką ;) odpowiedź.dzieki.
  • 472 / 10 / 0
Pochlania podobno zbyt duzo swiatla.
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: klapo »
podobno Hitler zyje. wole wiedziec napewno bo pomysl wydaje sie zajebisty, to najlepiej odbijajacy material lecz gryzie mnie przejscie swiatla przez szybe lustra. moze ktos probowal lub ma odpowiednia wiedze z optyki? lustro mam za darmo wystarczy wyciac; lecz nie jest normalne, tylko przytlone na lekki brąz, co moze wplynac na widmo swiatla, lecz czy korzystnie dla "pelargonii"? ;))
  • 86 / / 0
Nieprzeczytany post autor: KOOOOŃ »
lUSTRA NIE SA DOBRE. kTOS MĄDRY KIEDYŚ O TYM MĄDRZE NAPISAL ALE JUZ NIE PAMIETAM. Jak pomalujesz na biało to na pewno bedzie dobrze:) Jesli juz o tym mowa to i ja swój po,ysł zapodam :D co powiedzie o farbi ektórą maluje się ulice zamiast zwykłej do pomalownia ścianek boxa??:D ona chyba jest troche jakby odblaskowa:)
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
Odpowiedz prosta jak barszcz, wiele razy juz padała na tym forum

Lustra nie, ponieważ konopie lubią rozproszone światło, a nie jak dają lustra, skupione

pozdrawiam :)
  • 86 / / 0
Nieprzeczytany post autor: KOOOOŃ »
o właśnie tak pisało :D
  • 1736 / 18 / 0
lustro odbija mniej światła niż Biała Ściana z tego co pamiętam tak sumasumarum ;]

PAN JAH dał już git odpowiedz...
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 225 / 8 / 0
Ogólnie to ja jestem przerażony tym co widzę czasami.. ;)
czołem
Witam panią? ;]
buduję swojego pierwszego growboxa w szafce i zastanawiam się, czy najlepsza okładziną wewnętrzną nie byłyby lustra.wymieniane są folia aluminiowa lub farba,i ani słowa o lustrach.czy to z powodów finansowych czy może światło odbite od lustra zmienia swoje widmo i jest mniej wartościowe dla roślin.proszę o szybką
Nie ma to żadnych podstaw w sprawach finansowych ponieważ lustra nie są wcale takie drogie. Najlepszym produktem odbijającym jest mylar, ale znając życie nie masz pieniędzy na inwestycje. W każdym razie lustro odpada, ponieważ odbija światło zamiast je rozpraszać..

Odbicie lustrzane:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/p ... omieni.png

Odbicie rozproszone:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/b/b7/Phong.png

W sumie to powinno wystarczyć, gdyż nie chcemy wchodzić w głębiny tajemniczej i jakże nas interesującej optyki. Na chłopski rozum wyobraz sobie, że światło rozproszone leci we wszystkich kierunkach, znowu odbija sie od ścianki i leci pod innym kątem czyli wszystkie listki dostają więcej światełka. Ktoś kiedyś coś tu dawno mądrego napisał, ale nie chce mi sie szukać.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 marca 2007 przez Sweet Bulldog, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
lustro odbija mniej światła niż Biała Ściana z tego co pamiętam tak sumasumarum ;]
Akurat nie ;) Albedo Lustra, wynosi ok 97%~98%, no ale jest to światło skupione, promień który wszedł pod kątem załóżmy Z, wyjdzie pod kątem /w zależności od jakości lusta/ nieznacznie zmienionym od kąta padania Z
Gdyby ktoś opracował "mleczne" lustro, czyli szkalną powłokę poddać piaskowaniu, to sądze że byłby to najlepszy materiał na odbicie światła odrazu po mylarze, ale niestety sztywny i trzebaby go ciąć pod wymiar box'a.

Podsumowywując: wymaluj ściany na biało ;)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).