01 marca 2022CATCHaFALL pisze: Moja mama nie miała ChAD ani bordera![]()
Akurat wierzę w dziedziczenie po dziadkach
01 marca 2022NERV pisze: Ano czemu ważne, bo to jedna z paru rzeczy które wyciągnąłem z terapii. Wyjebane co masz, jak leki działają i pozwalają ci funkcjonować w miarę normalnie, to po co więcej gdybać?
Nieliczny psychoterapeuta, z którym bym pionę przybił
Może i ja cale życie dorosłe żyłam w błędzie.
Może znawca @hubii? Podaję panu mikrofon, liczę na rychłą odpowiedź.
U nich to emocje powodują gorsze stany - brak ufności, mniejsza samokrytyka, odpały różnego rodzaju typu ostre kłótnie z ludźmi, którzy mogą być dla nich najlepsi na świecie itd itd.
Z CHADowcami jest trochę inaczej, mamy mniejszą kontrolę nad huśtawkami, za to zdolność samokrytyki zostaje na okej poziomie (chyba, że jesteśmy blisko stanu psychotycznego) nasze postrzeganie innych osób nie staje się tak drastyczne.
Jakby to powiedzieć o swoim przypadku i nauczeniu się życia odkąd minęło to 6 lat od diagnozy - emocje są szybkie, niespodziewane, za to nasze zachowanie podczas nich możemy lepiej kontrolować. Z borderami akurat zupełnie inaczej (przypadki które znam były dosyć ciężkie i poorane w różne inne sposoby, nie byłem też z tymi ludźmi specjalnie blisko)
Główna różnica o której mówię ludziom zupełnie nie w temacie - border = zaburzenia osobowości CHAD = zaburzenia nastroju i starczy.
01 marca 2022CATCHaFALL pisze: Podaję panu mikrofon, liczę na rychłą odpowiedź.
01 marca 2022CATCHaFALL pisze: Borderowcy wpadają w manię przypisywaną w ChAD?
Ja mówiłem, że dla mnie nie ma czegoś takiego jak borderowcy, mania i chad.
Wg definicji manii z neta to zwykli ludzie wg mnie też potrafią się tak czuć. Co w tym złego? Ciebie to wkurza czy innych?
Tym bardziej że "Najczęściej stany maniakalne są dla pacjentów doświadczeniami przyjemnymi, które kojarzą się im ze szczęściem."
Dodam, że manię ja mam też jak coś jebnę na weekend i w niedziele depresję
Jeszcze pare zjebanych cytatów o manii (tym razem poradnikzdrowie.pl):
Często jest tak, że nawet nakłaniana przez bliskich do wizyty u lekarza, stanowczo odmawia i złości się. Jednak ci chorzy, u których pojawia się drażliwość, nie czują się szczęśliwie, szybko wpadają w gniew, są skłonni do wybuchów wściekłości, nawet do agresji, mogą u nich występować urojenia prześladowcze i inne zmiany psychiki.
Ten ktoś sam musi pojąć, że nie chce taki być, a nie, że komuś z zewnątrz się coś nie podoba.
I tu dwa wyjątkowo zjebane i niebezpieczne:
01 marca 2022CATCHaFALL pisze: Może i ja cale życie dorosłe żyłam w błędzie.
Zmienia to coś?
01 marca 2022hubii pisze: Jednemu pomoże zaakceptowanie czegoś i dopiero będzie mógł to zmienić, a drugiemu zaakceptowanie czegoś może uwięzić go bez powrotu.
01 marca 2022CATCHaFALL pisze: Może znawca @hubii?
Piszę co ja uważam.
Nie masz pojęcia czym jest mania i nie, nie tym co można sobie wyobrazić czytając suche fakty z internetu, bo nie zastanowiłeś się na przykład nad tym jak wypada ona procentowo do innych etapów w ChAD.
Po pierwsze, nie jesteś osobą na tyle kompetentną, aby podejmować z Tobą dalsze dialogi, wiec w ramach rekompensaty możesz jednak zrobić coś dobrego: zaniechać wypowiadania się, bo zwyczajnie wprowadzasz resztę w błąd.
A po drugie: border i ChAD nigdy nie były tym samym i nigdy nie będą. Jedno jest zaburzeniem osobowości, drugie przewlekłą chorobą. Rozumiesz, MC @hubii?
Nie masz pojęcia czym jest mania i nie, nie tym co można sobie wyobrazić czytając suche fakty z internetu, bo nie zastanowiłeś się na przykład nad tym jak wypada ona procentowo do innych etapów w ChAD.
Z szacunku do Ciebie sprawdziłem na 2 portalach i napisałem dodatkowo, abyś wytłumaczyła jak ty to widzisz. Może innym użytkownikom się przyda.
Co oznacza procentowo do innych etapów w chad? (chcialbym wiedziec poważnie + nie robić offtopu)
DJ zrób tyfy tyfy.
EDIT:
uwaga
Tak to rozumiem w mega uproszczeniu.
Przeszłość może być przyczyną jakoś w 0%-20%max wg mnie. Czemu przeszłość się nie odzywa, kiedy jesteśmy na bani?
Raczej to chemia.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mandarynki.jpg)
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował
"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lotnisko-w-pyrzowicach-.jpg)
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk
Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".