Od jakichś dwóch miesięcy biorę Lokren 20mg (betaksolol) - od internisty na skoki ciśnienia.
Od 3 tygodni biorę Escitil (escitalopram) (aktualnie 10mg).
Ciśnienie mam zazwyczaj 115-120/70-75. Puls między 50 a 60. Czy to nie za niskie parametry?
Poza tym ciężko mi jest dość do siebie po przebudzeniu.
Czy to efekt działania escitilu, czy za duża dawka Lokrenu?
a powierzchnia okazuje się dnem głębi."
Stanisław Ignacy Witkiewicz
Lokren i Esci biore między 8:00 a 9:00 rano
Powód: Przeniesienie dyskusji do wątku ogólnego o Beta-blokerach
Ostatnio rozmawiałam z jedną lekarką, kora mi powiedziała że lepszym lekiem jest bisoprolol -beta-bloker nowej generacji, a proplanolol dziś przepisuje się przede wszystkim osobom z chorobami tarczycy. Nie wiem ile w tym prawdy.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.
Za "przekąski" z Kalifornii grozi mu 20 lat więzienia
W paczce z Kalifornii do Polski miały być przekąski. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Warszawie otworzyli puszki i znaleźli susz roślinny. Okazało się, że to była marihuana. Zarzut związany z przemytem usłyszał 22-latek.
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12
Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?