ODPOWIEDZ
  • 187 / 2 / 0
Aspiryna nie działa na mnie prawie w ogóle, paracetamol w większości przypadków tak, ale staram się go unikać - tak więc najczęściej stosuję przeciwbólowo ibuprofen, zwłaszcza polecam Ibuprofen-Pabi, jest na receptę, ale kosztuje 6 zł z hakiem za 3 blistry po 20 tabletek 200 mg. Enelpezety stosuję na ból głowy najczęściej.
  • 614 / 5 / 0
mnie głowa sama z siebie nie boli, a gdy jestem przeziębiony stosuję aspirynę. ma silne działanie przeciwzapalne (w przeciwieństwie do paracetamolu i ibuprofenu), więc na prawdę przynosi ulgę w przypadku choroby. fakt faktem, jej działanie przeciwbólowe jest trochę słabsze od paracetamolu i ibuprofenu. to, że rozrzedza krew, to raczej zaleta. więcej krwi dopływa do naczyń włosowatych, mózg jest lepiej dotleniony. ogólnie, aspirynę wykorzystuję się w małych dawkach profilaktycznie, aby zapobiec zawałom serca (rzadsza krew mniej je obciąża).
  • 3309 / 21 / 0
Aspirynę się stosuje w chorobach serca i czasem małe dawki służą przy zapobieganiu chorób, a nie tylko leczeniu, tak więc to racją z tą zaletą.

Dodano 21 lipca 2012 o 23:55:
A w sumie to napisałeś, nie doczytałem do końca ;)
sqrt(666)
  • 187 / 2 / 0
duke01 pisze:
mnie głowa sama z siebie nie boli
U mnie się zdarza, ale najczęściej na ból głowy na kacu. Diklofenak też kiedyś brałem, na ból mięśni, i dawał radę. Chociaż najlepiej sprawdza się na bóle reumatoidalne.
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2012 przez yaba, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 614 / 5 / 0
angor animi pisze:
Aspirynę się stosuje w chorobach serca i czasem małe dawki służą przy zapobieganiu chorób, a nie tylko leczeniu, tak więc to racją z tą zaletą.

Dodano 21 lipca 2012 o 23:55:
A w sumie to napisałeś, nie doczytałem do końca ;)

nie jestem biologiem, ale wydaje mi się również, że aspiryna jest mniej toksyczna (czy ogólnie szkodliwa) od paracetamolu/ibuprofenu.
  • 451 / 2 / 0
wyczytałem dziś, że Paracetamol jako lek nie działający przeciwzapalnie można lajtowo stosować z NLPZ (Niesteroidowymi Lekami Przeciw Zapalnymi) czyli wszystkimi Ibuprofenami, Ketoprofenami itp. Dziwne, że nie zachodzi między nimi żadna szczególna interakcja. Mama zawsze mi mówiła, żeby nie łączyć żadnych leków, a zwłaszcza przeciwbólowych :D
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2466 / 15 / 0
Jak dla mnie to zarówno jedno jak i drugie działa jak placebo. Można do tego dorzucić ibuprofen czy ketoprofen a i ten sam efekt. Jak mamy opio to innych leków już nie potrzebujemy. Tylko opio działa
Ćpający kaszlodyn ponad dacz dachami
Wpychając na siłę tjokodin do mordy
Debatujący - Palikot, czy Korwin?
Ooo! Święty kaszlodynie - O! Święta makiwaro
Święty gieblu i święta maczano
  • 451 / 2 / 0
ja nie używam ich przeciwbólowo, tylko w razie choroby - na zbicie gorączki czy zeżarcie stanu zapalnego ;) przeciwbólowo Ketoprofen i Refastin działają zajebiście, jakie placebo, co Ty gadasz? :D bez tych dwóch bym się zesrał z bólu po wycięciu migdałków, bo mi kurwy morfiny nie chcieli dać ;p
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2466 / 15 / 0
A ja po wycięciu migdałków żadnego bólu nie czułem tylko rzygłem raz.
Ćpający kaszlodyn ponad dacz dachami
Wpychając na siłę tjokodin do mordy
Debatujący - Palikot, czy Korwin?
Ooo! Święty kaszlodynie - O! Święta makiwaro
Święty gieblu i święta maczano
  • 451 / 2 / 0
a miałeś kiedyś trzymiesięczną anginę i takie zrosty w migdałkach, że żaden skalpel nie chciał ich uciąć i musieli je oderwać? ;) no właśnie :p bez ketoprofenu bym ocipiał :p
ODPOWIEDZ
Newsy
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.