Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1471 / 236 / 0
@Heavenscape nie wiem czy to było spowodowane działaniem agonistycznym na dopaminę ale arypiprazol podziałał na mnie zupełnie wyjątkowo, nigdy wcześniej nie czułem czegoś takiego na żadnym leku psychotropowym, to było tak jakby zmieniał moją osobowość, oczywiście na lepsze. Nagle zrobiłem się towarzyski i otwarty, zacząłem odzywać się do znajomych i chciałem z ludźmi przebywać. Do tego świetny nastrój i trudna do opisania czystość w głowie. W tamtym okresie poznałem fajną babkę i zaliczyłem zajebisty romans po latach samotności co normalnie by się nie wydarzyło, zakochałem się jak gówniarz nawet. Za drugim podejściem oczywiście nie było tak spektakularnych rezultatów, jednak teraz rozważam zmianę sulpirydu na arypiprazol w dawce 10 mg, wcześniej brałem 7,5 mg.
  • 93 / 19 / 0
@zburzony Sulpiryd działa jako czysty antagonista receptorów D2 – nie ma tej finezyjnej, modulującej właściwości jak arypiprazol. Może działać stabilizująco, ale rzadziej daje ten rodzaj „otwierającego” efektu.
  • 1471 / 236 / 0
@Hanalena no właśnie tak jest, ani sulpiryd ani amisulpryd nie dają takiego efektu chociaż oba te leki lubię i też są wyjątkowe wśród neuroleptyków.
  • 731 / 436 / 0
Co do poprzedniej recenzji to cofam zdanie, zmodyfikowałem trochę dawkę i 2.5mg naprawdę mnie zaskakuje. Fajnie podkręcona rzeczywstistość, dopaminowa wkrętka i wysokie libido mimo brania SNRI i pregabaliny co naprawdę mnie zaskoczyło. Czytałem gdzieś, że małe dawki zbijają prolaktynę, ktoś się wypowie?
  • 93 / 19 / 0
@tosieniedzieje, poniżej zamieszczam badanie (a trochę wskazujących na taką zależność istnieje), które sugeruje, że arypiprazol (ARP) obniża poziom prolaktyny (PRL) we krwi niezależnie od tego, czy jest stosowany w monoterapii, czy w politerapii z innymi lekami przeciwpsychotycznymi: https://journals.lww.com/psychopharmaco ... ith.4.aspx
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.