Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1495 / 239 / 0
@Heavenscape nie wiem czy to było spowodowane działaniem agonistycznym na dopaminę ale arypiprazol podziałał na mnie zupełnie wyjątkowo, nigdy wcześniej nie czułem czegoś takiego na żadnym leku psychotropowym, to było tak jakby zmieniał moją osobowość, oczywiście na lepsze. Nagle zrobiłem się towarzyski i otwarty, zacząłem odzywać się do znajomych i chciałem z ludźmi przebywać. Do tego świetny nastrój i trudna do opisania czystość w głowie. W tamtym okresie poznałem fajną babkę i zaliczyłem zajebisty romans po latach samotności co normalnie by się nie wydarzyło, zakochałem się jak gówniarz nawet. Za drugim podejściem oczywiście nie było tak spektakularnych rezultatów, jednak teraz rozważam zmianę sulpirydu na arypiprazol w dawce 10 mg, wcześniej brałem 7,5 mg.
  • 114 / 22 / 0
@zburzony Sulpiryd działa jako czysty antagonista receptorów D2 – nie ma tej finezyjnej, modulującej właściwości jak arypiprazol. Może działać stabilizująco, ale rzadziej daje ten rodzaj „otwierającego” efektu.
  • 1495 / 239 / 0
@Hanalena no właśnie tak jest, ani sulpiryd ani amisulpryd nie dają takiego efektu chociaż oba te leki lubię i też są wyjątkowe wśród neuroleptyków.
  • 756 / 437 / 0
Co do poprzedniej recenzji to cofam zdanie, zmodyfikowałem trochę dawkę i 2.5mg naprawdę mnie zaskakuje. Fajnie podkręcona rzeczywstistość, dopaminowa wkrętka i wysokie libido mimo brania SNRI i pregabaliny co naprawdę mnie zaskoczyło. Czytałem gdzieś, że małe dawki zbijają prolaktynę, ktoś się wypowie?
  • 114 / 22 / 0
@tosieniedzieje, poniżej zamieszczam badanie (a trochę wskazujących na taką zależność istnieje), które sugeruje, że arypiprazol (ARP) obniża poziom prolaktyny (PRL) we krwi niezależnie od tego, czy jest stosowany w monoterapii, czy w politerapii z innymi lekami przeciwpsychotycznymi: https://journals.lww.com/psychopharmaco ... ith.4.aspx
  • 1 / / 0
Biorę raz na cztery tygodnie zastrzyk abilify 400mg o powolnym uwalnianiu, i czasami wciągam NEP małe ilości. Nic mi nie było. Normalnie miałam bombę podobało mi się bo zazwyczaj nie mam za dużo dopaminy, a jak skończyła się bomba wszystko wraca do normy. Nigdzie nie znalazłam informacji czy tak można robić i co się może stać.
  • 114 / 22 / 0
@wildhny33, z jakiego powodu przyjmujesz abilify?
  • 1 / / 0
Na epizod depresyjny (dwubiegunowy) miałam jakieś czas temu nie brałam wtedy nic, to były różne wydarzenia w życiu, czasy się pozmieniały i mi nawróciło. Ale leczę.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2025 przez wildhny33, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 114 / 22 / 0
@wildhny33, dziękuję za doprecyzowanie i niestety nie mam dobrych wiadomości. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zafundujesz sobie stan maniakalny, psychotyczny lub pogłębisz stan depresyjny.
  • 756 / 437 / 0
12 maja 2025Hanalena pisze:
@tosieniedzieje, poniżej zamieszczam badanie (a trochę wskazujących na taką zależność istnieje), które sugeruje, że arypiprazol (ARP) obniża poziom prolaktyny (PRL) we krwi niezależnie od tego, czy jest stosowany w monoterapii, czy w politerapii z innymi lekami przeciwpsychotycznymi: https://journals.lww.com/psychopharmaco ... ith.4.aspx
Zbadane, bardzo niski poziom. Badałem też przed 4msc - zawyżona prawdopodobnie przez wenlafaksynę. Całkowite brak libido, obecnie sam jestem zdziwiony, że mogę uprawiać seks bedąc na snri, wcześniej to był jakiś kosmos. Kocham abilify
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.

CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.