Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 190 / 4 / 0
Mysle, ze jesli wystepuja objawy hipomaniakalne to mozna sie uzaleznic, u mnie bylo tak raz i to na dlugi czas. Czasem jak zaczynalem chalupniczo kuracje to doznawalem euforycznych stanow, ale po kilku dniach stan sie wyrownywal do normy. Mysle, ze trudno zdefiniowac uzal w przypadku brania antydepresantow.
  • 54 / / 0
to chyba kwestia podejścia ;-) jak u kogoś antydepresanty wywołują narkotyczne stany a ma pociąg do wszelkich faz to i będzie wpierdalał ile wlezie ;-) To samo, jak ktoś nastawia się na to, że leki załatwią całą sprawę związaną z depresją czy innymi chorobami psychicznymi. Depresje i wszelkie nie-schizo choróbska mają to do siebie, że łączą w sobie nie tylko podłoże chemiczne, ale też umysłowe, jak sobie przyswoisz, że są one tylko do tego, by wyregulować receptory w mózgu, a nie by odmienić całe twoje życie, to myślę, że z uzależnieniem nie będzie problemu ;-) Ja np. podchodzę tak do swoich psychotropów (jako właśnie leki na naprawienie mózgu) w wyniku czego często zapominam ich nawet brać xD a i tak jest spoko xD
Uwaga! Użytkownik Rikissa nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 992 / 17 / 0
Jak odstawiałem paroksetyne to miałem objawy odstawienne - latał mi nastrój w te i we wte, spałem dużo... ale przeszło. Tak samo wenlafaksyna. paroksetyna i wenlafaksyna dosyć mocno "uzalezniają" ale dla mnie nigdy nie było problemu odstawić je nawet cold turkey.
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
  • 7 / / 0
Wydaje mi się, że zjawisko uzależnienia od leków przeciwdepresyjnych jest bardzo powszechne, na zasadzie poszukiwania pigułki, która zaleczy wszystkie nasze dolegliwości i doda jeszcze coś ekstra, wyciągnie za fraki z domu, zmieni osobowość człowieka o 180st. Fora są pełne lekomanów, którzy siedzą całymi dniami na dupie przed kompem i piszą po 100 postów o tym jaką mają anhedonię, depresję czy cośtam jeszcze
  • 361 / 41 / 0
Uzależnienie od antydepresantów to mit. Środki z grup SSRI i SNRI nie uzależniają! Mogą pojawić się pewne nieprzyjemne skutki w wyniku gwałtownego odstawienia leku, ale nie są to objawy uzależnienia. Dlatego antydepresantów nie powinno się odstawiać z dnia na dzień, a stopniowo zmniejszać dawkowanie.
  • 8 / 1 / 0
W pewnym sensie uzależniają - po odstawieniu wszystkie objawy depresji/nerwicy (czy na co tam się brało SSRI) wracają (nie wiem, czy tylko mi się zdaje, ale chyba ze zdwojoną siłą). No i naturalne jest że człowiek wtedy chce wrócić do ich stosowania. Oprócz tego po odstawieniu asentry zaobserwowałam drażliwość i koszmarny ból głowy. Ale nie ma porównania z uzależnieniem od dragów, to zupełnie inna historia. Nie ma czegoś takiego jak głód antydepresantowy.
Ćpanie to niezły sposób na życie i jeszcze lepszy sposób na śmierć.
  • 692 / 70 / 0
10 grudnia 2016Reisende pisze:
Środki z grup SSRI i SNRI nie uzależniają! Mogą pojawić się pewne nieprzyjemne skutki w wyniku gwałtownego odstawienia leku, ale nie są to objawy uzależnienia.
Czyli jak dostane skreta po ciągu na fentanylu, to tez nie jest to objaw uzależnienia? Seems legit %-D
BKiHKAL - Beta Ketones I Have Known And Loved: Fuck You α-PVP %-D
  • 361 / 41 / 0
Mówiąc o nieprzyjemnościach związanych z nagłym odstawieniem miałam na myśli pewien psychiczny dyskomfort, rozdrażnienie itp.
Powinnam była raczej napisać, że środki te nie uzależniają fizycznie. Jak można to porównywać do uzależnienia od opio? :nuts:
  • 1344 / 145 / 8
no nie można, to całkiem inna grupa leków, inne działanie itp.
też brałem ssri i odstawienie cold turkey do przeżycia, jak ma się co robić to można tego nie zauważyć.
aczkolwiek bóg wie co dzieje się z gośćmi co 10 lat wdupiają jakieś antydepy :-)
Używaj @cbsz jeżeli chcesz bym odpisał

"This body holding me, reminds me of my own mortality
Embrace this moment, remember
We are eternal
All this pain is an illusion"
  • 3454 / 1110 / 0
Nie uzależniają, za to występują objawy abstynencyjne, powinniśmy odróżniać. Czy pomadki uzależniają bo potem bardziej pierzchną usta? :-)
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.