Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 434 / 167 / 0
@Merx no wiem, że z endokrynologami jest bardzo ciężko. Ja się dostałam na NFZ szybko, ale to moja psychiatra mi załatwiała wizytę u swojej znajomej (ona mi rozwaliła pośrednio tarczycę to pomogła przyspieszyć jej naprawę xD) ale np. wysyłałam ostatnio znajomą z pracy ze skierowaniem na cito do niej, to już odmówili jej w ogóle zarejestrowania do mojej endo, bo ma komplet i więcej pacjentów nie jest w stanie przyjąć. Stali pacjenci, jeśli pani doktor sama nie wyznaczy terminu szybszego, to średnio rok się czeka xD dlatego ja na pierwszą wizytę do endo poszłam ze zrobionym samodzielnie kompletem badań, bo co mi po tym że dałaby mi skierowanie na badania jak później bym czekała nie wiadomo ile na wizytę, żeby skonsultować wyniki xD chociaż akurat na początku sama endo mi wyznaczała wizyty co 3 miesiące średnio. Teraz po unormowaniu już 1x w roku chodzę.
  • 1224 / 329 / 2
@ladyinnaightmares sry za offtop w temacie antydepów, chociaż diagnostyka hormonalna ma również wiele wspólnego z tym tematem.
ja to chciałem tylko hehe za darmo sprawdzić czy moja teoria z tym, żeby rzucić metadon na rzecz DHC rozprawiła mi tą małą ale zawsze hiperprolaktynemię xD bo samopoczucie i wszystkie skutki jakie ze sobą niesie hiperprolaktynemia (głównie chodzi o 'kuźwa jak mi się nie chce..' jednocześnie mając siłę na wszystko) odeszło w niepamięć i na bank nie jest to placebo czy wmawianie sobie xDDD takie rzeczy się czuje.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 9400 / 1835 / 2
18 lipca 2025Merx pisze:
@zburzony ja to bym zbadał hormony na Twoim miejscu szczególnie teścia i prolaktynę. tak na wszelki biorąc pod uwagę drugą część Twojego postu + może być to podkładka do zmiany leków itp. itd..
Jeszcze raz.
Jak chcecie badać hormony to zacznijcie od pakietu:
Testosteron wolny i całkowity
Prolaktyna
Estrogen
DHEA
LH
Pregnolon czy tam pregnonolon

Badanie samego testo z prolka czy estradiolem jest miarodajne ale nie daje pełnego obrazu.
Żeby to w ogóle było bdb to jeszcze żelazo i wit B - b6 i B12.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1631 / 261 / 0
Tak bardziej a propos leków to nie sądzę żebym tej prolaktyny miał jakoś o wiele za dużo. Apatia często u mnie występuje i to taka że do najprostszych czynności muszę się zmuszać, jednak nie wiążę tego z sulpirydem bo takie okresy "kurwa jak mi się nie chce" miewam od dzieciaka, w ogóle jestem raczej mało dynamiczny. Poprzednim razem kiedy tak było brałem 40 mg paroksetyny, dlatego przesiadłem się na fluoksetynę i po kilku tygodniach nastąpiła poprawa, tak żywy nie czułem się od bardzo dawna. Przez cały ten czas biorę 400 mg sulpirydu. Nadal zamierzam sprawdzić hormony i spodziewam się że nie będzie wszystko jak powinno, musi być jakiś powód dla którego jestem (bywam) jaki jestem a nie sądzę żeby było to od zarania spowodowane tylko przez zaburzenia osobowości.
  • 554 / 54 / 0
9 miesięcy temu kupiłem konsolę ps5. Leży nieużywana z 5 miesięcy. Nic się nie chce po tych lekach, nawet gierki włączyć. Dobrze , że o tej porze za rok będę miał to gówno już odstawione
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.