Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 322 / 82 / 0
Właśnie masz złe podejście, lęku nie da się pokonać to jest nasza naturalna emocja, taki nasz bezpiecznik. Jedynie można go przywrócić do naturalnego poziomu poprzez pracę nad swoją głową, którą można świetnie modelować właśnie za pomocą medytacji i zmiany swojego myślenia, bez tego to możemy w siebie piguły ładować do końca życia.

@pomasujplecki to co poradziłeś na depresje idealnie też pomoże na zaburzenia lękowe, trzeba wstać przyjąć je na klatę i robić swoje

Piszę to jako ex zaburzeniowiec lękowy czyli po staremu ex nerwicowiec
  • 2244 / 381 / 0
@drakan9 nie przyjmujesz już leków ani używek?
  • 3234 / 549 / 0
18 lutego 2025drakan9 pisze:
Właśnie masz złe podejście, lęku nie da się pokonać to jest nasza naturalna emocja, taki nasz bezpiecznik. Jedynie można go przywrócić do naturalnego poziomu poprzez pracę nad swoją głową, którą można świetnie modelować właśnie za pomocą medytacji i zmiany swojego myślenia, bez tego to możemy w siebie piguły ładować do końca życia.

@pomasujplecki to co poradziłeś na depresje idealnie też pomoże na zaburzenia lękowe, trzeba wstać przyjąć je na klatę i robić swoje

Piszę to jako ex zaburzeniowiec lękowy czyli po staremu ex nerwicowiec

Masz w sumie rację, generalnie zazdroszczę Ci bycia na etapie ex.
Ja narazie próbuje paro bo lęki mam nasilone po dwuletnim ciągu na benzo.

I @up dopytam czy zażywasz ogólnie jakieś substancje?
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 9346 / 1813 / 2
18 lutego 2025pomasujplecki pisze:
Zgadza się, jednak nie uważam że pokonanie lęku jest prostą rzeczą w której wystarczą afirmacje/medytacje. To dzialanie tymczasowe, najlepiej chyba wziąć ssri i iść do terapeuty poznać bardziej schematy podświadome żeby nie sabotowaly świadomości. Jednak własne zdanie na ten temat już napisalem.
Myślę że trochę źle zrozumiałem Twój post bo lęk nie jest zawsze tym samym, jest np. Strach i jest np lęk wolnoplynacy.
Jak się te rzeczy skumulują to można sobie nieźle nasrac w zyciu
Ale to właśnie od ustalenia co jest powodem leku jest terapeuta.
Sposobów na leczenie jest bardzo dużo.
Np niektórzy notują wszystkie okoliczności i dni kiedy czują się źle.
Potem przegląda się notatki i ocenia się jakie to miejsca, czas czy ludzie.
Ostatnio czytałem jak chłop się bał drobiu. Kur, kaczek itd. znajomy mu załatwił godzinę w ubojni drobiu. Strach minal.

Strach ma źródło i odno się do konkretnych sytuacji, lęk jest bardziej ogólny.

Ja jednak zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy.
@Devixo patrz na to. Inozytol czy szafran działają jako inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny i inozytol jak GABA-mimetyk, a szafran dodatkowo blokuje wychwyt zwrotny noradrenaliny.
A jednak nikt tego nie promuje.
Ginkgo biloba tonizuje całą os HPA i do tego blokuje część rec GABA.
Tauryna hamuje wydzielanie acth (jednak zmniejsza też ilość serotoniny ale nie wiem czy poprzez wpływ na acth czy jako konkurent dla tryptofanu) do tego zwiększa ilość GABA poprzez stymulację enzymu GAD.

A tu wymieniłem tylko część suplementów. Suplementów lekkich, bez ubokow ale i suplementów które nie dają pieniędzy lekarzom czy koncernom.

Potem się dziwicie, że pojawia się wiele teorii nt działań lekarzy...
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 322 / 82 / 0
18 lutego 2025mietowy3 pisze:
@drakan9 nie przyjmujesz już leków ani używek?
Jestem czyściutki jak łza :)
  • 2244 / 381 / 0
@drakan9 Gratuluję 👏 jak długo? I jaka masz fazę na co dzień? 🙂
  • 322 / 82 / 0
Hmm już 8 miesiąc leci, teraz moją fazą jest mindfulness czyli uważność, dzięki temu zrozumiałem ile życia przewaliłem na autopilocie i że goniłem za czymś co mam zawsze przy sobie, tylko jakoś na to uwagi nie zwracałem, niby żyłem ale jednak nie żyłem.

Zabawne że teraz za pomocą technik medytacyjnych jestem w stanie wywołać podobne stany jak byłem pod wpływem używek :D
  • 192 / 65 / 2
18 lutego 2025Stteetart pisze:
@Devixo patrz na to. Inozytol czy szafran działają jako inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny i inozytol jak GABA-mimetyk, a szafran dodatkowo blokuje wychwyt zwrotny noradrenaliny.
A jednak nikt tego nie promuje.
Ginkgo biloba tonizuje całą os HPA i do tego blokuje część rec GABA.

A tu wymieniłem tylko część suplementów. Suplementów lekkich, bez ubokow ale i suplementów które nie dają pieniędzy lekarzom czy koncernom.

Potem się dziwicie, że pojawia się wiele teorii nt działań lekarzy...
standard. o wiele bardziej opłaca sie wielkim przemysłom farmaceutycznym promowanie leków zamiast naturalnych rozwiązań problemu. nie wiem czy już o tym pisałem ale osobiście uważam, że wiekszość "depresji" (szczególnie u usób wystawionych na mocne rycie układu dopaminergetycznego czyli np nastolatków) to nie depresja tylko naturalny bodziec organizmu na to, że w naszym życiu jest coś nie tak i należałoby to zmienić... w przypadku osób uzależnionych od tiktoka, facebooka itp. (szybka i prosta dopamina) nalezałoby po prostu zastąpić źródło tej złej dopaminy na dobre źródło - czyli przykładowo siłownia, czytanie książek a nawet i hyperreal i pisanie metorycznych postów oraz przyswajanie wiedzy z tegoże forum. na sam koniec dodam, że nie jestem jakimś boomerem w stylu "nie ma depresji!!! kiedys nie było teraz sobie nawymyślali gnoje bo nie chcom do pracy i szkoły chodzić". prosze źle nie interpretować mojego postu.
18 lutego 2025Stteetart pisze:
Tauryna hamuje wydzielanie acth (jednak zmniejsza też ilość serotoniny ale nie wiem czy poprzez wpływ na acth czy jako konkurent dla tryptofanu)
zmniejsza ilosc serotoniny głownie poprzez modulacje jej syntezy oraz poprzez wplyw na metabolizm trypofanu a nie jako bezposredni konkurent

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 9346 / 1813 / 2
@Devixo większość odpowiedzi nie jest taka oczywista.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12372003/
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 192 / 65 / 2
@Stteetart co do badań na szczurach znalazłem badanie mówiące o tym, że efekt tauryny jest pod pewnymi wzgledami podobny do działania SSRI oraz że zwieksza ilosc serotoniny a raczej zapobiega spadkowi steżenia serotoniny: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5504064/ także zgadzam sie - wiekszosc odpowiedzi nie jest taka oczywista. a co do twojego badania - zapisze je sobie w moim archiwum ;) szczególnie, że jest mowa o powiązaniach osi HPA z układem serotoninowym.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.