Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1223 / 486 / 0
26 czerwca 2021maphash pisze:
26 czerwca 2021pomasujplecki pisze:
Zapsy sa już do wytrzymania ale nadal występuja. Czy ktoś wie ile one jeszcze potrwaja?
1 do 2 miesięcy
Czy te brainzapsy są bolesne, jak to w uproszczeniu wygląda ? bo odstawiałem tylko raz fluoksetyne i nie miałem tego, teraz biorę sertraline już długo, będzie 3 lata.
  • 1495 / 239 / 0
Całkowicie bezbolesne, to nie jest tego typu doznanie, "tylko" irytujące.
  • 15 / / 0
A ja to nawet lubilem, dwa tygodnie i po krzyku.
  • 1495 / 239 / 0
No, to zależy co, jak długo i ile było brane, taka wenlafaksyna to przejebana by byla do odstawki bez jakiejś fluoksetyny.
  • 229 / 12 / 0
Nadmiar dopaminy może prowadzić do lekkich psychoz.
A nadmiar Serotoniny jakie może mieć negatywne skutki psychiczne? Np. PO Tryptofanie/5htp
Neuroleptyki działają antagonistycznie na serotonine. Co to ma na celu?
Mówimy o lekkim nadmiarze serotoniny a nie takim gdzie grozi zespół serotoninowy.
  • 1876 / 193 / 0
Stosowałem Escitalopram ponad pół roku. Spłycenia emocji doznałem tylko pod względem pozytywnym. Brak negatywnych i uciążliwych myśli, łatwiej było pokonać to, co złego do mózgu napływało

Poza tym, doznałem wręcz powrotu emocji. Rzeczy sprawiały mi przyjemność, nawet pojawiała się spontaniczna ochota na interakcje z ludźmi. Więcej chęci do działania, dni i tryb życia nabrały "płynnego flowu. Możliwe, że to też dzięki regularnej aktywności fizycznej, ale to Esci dało mi pewnego dnia takiego kopa, że wziąłem się za żelastwo. Mimo wszystko dzięki temu byłem najlepszą wersją siebie od bardzo dawna

Ruchać obecnie nie ma kogo, więc znowu wszedłem na lek i jest bardzo dobrze %-D. Trzeba wyprostować głowę która ponownie skrzywiłem, kiedy zakończyłem ostatnią kurację
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 211 / 45 / 0
Jakie adaptogeny można stosować razem z SSRI ? Z tego co wyczytałem to Ashwaganda jak najbardziej, co do tego jeszcze można dorzucić ?

Dodatkowo wyczytałem że rożeniec górski, bacopa monnieri, gotu kola i ginko biloba odpadają. A szkoda bo wszystko mam na stanie %-D

Btw. Biorę Sertaline
  • 93 / 5 / 0
Czy po tygodniu od wrzucenia 240mg DXM można już zacząć leczenie ssri?
I czy jest jakiś patent na to aby mniej nerwowo przeżyć pierwsze dwa tygodnie leczenia? Bo zawsze w tym okresie byłem bardzo nerwowy, impulsywny i ogólnie miałem rozpierdol w bani a jestem teraz w bardzo złym stanie i nie chciałbym ryzykować że mi coś mocno odwali
Jakiś stabilizator nastroju do tego na ocd?
Mam też chyba coś co jest podobne do stanów psychotycznych i czy jest coś innego niż neuroleptyki co mogłoby pomóc jako dodatek do ssri?
  • 580 / 35 / 0
Siema. Mam pytanko.
Pomogła wam sertralina??
Jestem na Esci już nie cały rok, i tak czuję się 3/10 lepiej.
Duzo emocji i nerwowości dalej we mnie drzemie, głównie złości i lęku. Ogólnie czuję takie rozklekotanie organizmu dalej.
Za miesiąc może na wizytę pójdę i się zastanawiam czy spróbować Setry+Pregabaline.
  • 1599 / 47 / 0
Czy to możliwe jest, żeby po leczeniu sertaliną kiedy się od 3 miesięcy stosuje tą samą dawkę 200 mg rano wcześniej się modyfikowało dawki i nigdy w przeciągu 2 miesięcy nie była stała, ale ja od miesiąca czuje się taki wypruty emocjonalnie mama mało energii trudniej mi rano wstać, a w nocy mam dużo wyrazistych snów, jeszcze stosuje oprócz sertaliny mianserynę w dawce 30mg,30mg,60mg i też już długi czas.
Może to przez pogodę, ale czy to może mieć związem z antydepresantami ?
ODPOWIEDZ
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.