Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 122 / 4 / 0
Pytanie do tych, którym udało się wszystkie antydepresanty odstawić po długim okresie brania (ponad rok) - ile najdłużej trwały u was objawy przewlekłe odstawienne? Ja już miesiąc ponad nie biorę żadnych leków, ale nadal w nocy męczą mnie koszmary i paskudnie czuję się z rana (depresja, niepokój, lęki, derealizacja). Do tego zaburzenia żołądkowe, nudności, zgaga... :-/
  • 4894 / 853 / 0
Ja brałem 225mg wenlafaksyny pół roku. Odstawiłem cold turkey ponad miesiąc temu, uboki to był głównie obniżony nastrój przez ten czas oraz cholerne brain-zapsy. Mija prawie 1,5miesiąca i zostały tylko brain zapsy które zdarzają się bardzo rzadko, czasem raz dziennie czasem w ogóle.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 26 / 0
Po ponad miesiącu od odstawienia dwuletniego brania SSRI zaczął sie prawdziwy koszmar którego własnie nie było od 2 lat. Mega stan depresyjny, natłok myśli przez co na niczym sie nie mogę skupić.

Czy wracać do brania SSRI ? Czy jest realna szansa, że ten stan minie.
  • 25 / 2 / 0
Witam biore Seratonine 3 miesiące czuje się dobrze ale całkowicie spadło mi libido trochę poczytałem i boję się, że to może nie wrócić do normy.
Myślicie, że mogę odstawić stopniowe te leki a nie brać tak jak psychiatra zalecił pół roku a później zobaczymy co dalej?
Myśle, że poradzę sobie bez tego zmieniłem otoczenie pracuje ćwicze wolałbym to robić już bez leków.
  • 3649 / 994 / 2
Nie odstawiać. Pół roku to wymagany okres do utrzymania antydepresyjnego działania. Też tak myślałem, ale po 6 miesiącach antydepresanta odstawiłem w 2-3 tygodnie zmniejszając dawkę. Bezproblemowo. Co do libido, nadal jest obniżone, tak więc raczej Ci to nie przywróci stanu sprzed. Wtedy trzeba będzie nad tym popracować. Ale coś za coś. Depresja albo libido?
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 8103 / 906 / 0
Ja odstawilem po okolo 7 miesiacach citalopram w dawce 20 mg, zero skutkow ubocznych.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 25 / 2 / 0
Rozumiem nie bede odstawiał dokończe jeszcze tylko 3 miesiące.
A co do dawkowania myślicie, że mogę próbować brać te 100mg rano na raz a nie dzielić to na 4x0,25 troche męczące i zapominam
  • 3649 / 994 / 2
Bez obrazy. Ale to idiotyczny pomysł. Trzymaj się zaleceń lekarza.
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 50 / / 0
Byłem na esci (dawki nie pamiętam ale co najmniej śarednia). Bez konsultacji odstawiłem z dnia na dzień. Wiem, głupota. Ale nawet tego nie odczułem. Zero objawów a trochę się obawiałem :-)
Uwaga! Użytkownik slomoboy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / 1 / 0
A ja właśnie od dzisiaj odstawiam paroksetyne... I powiem, cóż, jest ciężko. Poce się jak prosiak, mam zaburzenia, hmmm, istnienia? no coś takiego. Poza tym słynne ,,kopanie prądem". Wiecie może czy THC cos pomoże? Albo co można zrobić żeby złagodzić cos takiego?
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.