Co do środków farmakologicznych (widzę tu podobny kierunek jak u mnie), to auvelity (bup + dex) jest najlepszym pobudaczem i motywatorem jednocześnie jaki przerobiłem przez ostatnie +-6 lat. Testuję też od około 2 lat środki wpływające na bardziej na dop niż norę i co zawsze mnie zadziwia, kierunek strykte dopaminowy powoduje u mnie natychmiastowe uspokojenie i "zamknięcie gęby". Czyżby jakieś ADHD człowieka dorosłego?
24 maja 2025dawidek7090 pisze: @paxtiniarz
Co do środków farmakologicznych (widzę tu podobny kierunek jak u mnie), to auvelity (bup + dex) jest najlepszym pobudaczem i motywatorem jednocześnie jaki przerobiłem przez ostatnie +-6 lat. Testuję też od około 2 lat środki wpływające na bardziej na dop niż norę i co zawsze mnie zadziwia, kierunek strykte dopaminowy powoduje u mnie natychmiastowe uspokojenie i "zamknięcie gęby". Czyżby jakieś ADHD człowieka dorosłego?
24 maja 2025paxtiniarz pisze: Komuś udało się rozwiązać problem z tematu jakimiś ćwiczeniami, medytacjami, technikami uwalniania emocji. Farmakologia wiadomo często nie działa albo działa krótko. Ewentualnie coś polecicie z farmakologii? Z mojej strony polecam sulpiryd/amisulpiryd + l tyrozyna +b6.
Odpowiednikiem Auvelity w Polsce byłby Acodin (lub jakaś odmiana DXM długo uwalniająca się, kiedyś można było zamówić ze Stanów) + zestaw ziołowych GABA (np. mix Kurkumy z pieprzem, Ashwagandha i L-theanina). Możliwości jest bardzo dużo i efekty mogą się bardzo różnić. Nie wiem jak wygląda sprawa z ogarnięciem recepty na bupropion, ale jego potencjał rekreacyjny jest tak niski, że raczej nie będą na Ciebie patrzeć na ćpuna.
Z tego co się orientowałem - w Auvelity najwięcej roboty robi DXM, a bupropion jest tam bardziej po to, by dało to się opatentować. W pewnym stopniu też zwiększa działanie dexa. 75 mg DXM przyjęte z Kurkumą i Pieprzem może powstrzymać epizod depresyjny. Problemem jest wyjście z ciągu DXMowego, nawet przy tak niskich dawkach (2 razy dziennie po 75-105 mg) nie jest zbyt przyjemne i na 1000% zaowocuje nagłym i intensywnym nawrotem objawów.
31 maja 2025archer pisze: @castlecastle
Odpowiednikiem Auvelity w Polsce byłby Acodin (lub jakaś odmiana DXM długo uwalniająca się, kiedyś można było zamówić ze Stanów) + zestaw ziołowych GABA (np. mix Kurkumy z pieprzem, Ashwagandha i L-theanina). Możliwości jest bardzo dużo i efekty mogą się bardzo różnić. Nie wiem jak wygląda sprawa z ogarnięciem recepty na bupropion, ale jego potencjał rekreacyjny jest tak niski, że raczej nie będą na Ciebie patrzeć na ćpuna.
Z tego co się orientowałem - w Auvelity najwięcej roboty robi DXM, a bupropion jest tam bardziej po to, by dało to się opatentować. W pewnym stopniu też zwiększa działanie dexa. 75 mg DXM przyjęte z Kurkumą i Pieprzem może powstrzymać epizod depresyjny. Problemem jest wyjście z ciągu DXMowego, nawet przy tak niskich dawkach (2 razy dziennie po 75-105 mg) nie jest zbyt przyjemne i na 1000% zaowocuje nagłym i intensywnym nawrotem objawów.
Ok, ogarnę DXM i włączę go do leczenia razem z bupropionem, robiąc sobie chałupnicze Auvelity, ale trochę obawiam się o inne leki i interakcje. DXM jak rozumiem podbija działanie opio, ciekawe więc, czy przy dawce 100-200 mg tramca może się podziać coś niedobrego (tolerancje mam dość sporą). I do tego mixu dorzucam jeszcze arypiprazol i tutaj już w ogóle nie mam pojęcia, czy DXM może mieć jakiś wpływ?
Jeżeli chodzi o podbijanie opio - bywa różnie. Niektórych np. kodeina w trakcie działania DXM kopie słabiej (myślę, że to ze względu na konkurowanie obu substancji o te same enzymy). DXM z pewnością obniża tolerancję na opio (podobna zasada działania jak ketamina), więc wiele osób lubi wrzucić lekkie opio na DXMowym kacu i wtedy potrzebują mniejszej dawki.
Ryzyko mixu DXM i tramadolu jest duże, ze względu na podbicie negatywnych efektów tego drugiego (oddziaływania na CNS, czego efektem mogą być problemy z oddychaniem). Jeżeli to Cię nie przekonuje to dodatkowo musisz też uważać na wystąpienie Zespołu Serotoninowego, bo tutaj (przynajmniej na papierze) występuje taka możliwość. Dodatkowym zagrożeniem jest też trwałe uszkodzenie nerek, bo obie substancje znane są z bardzo złego wpływu na ten organ. Jeżeli to Cię nie przekonuje to napiszę wprost: nie bierz tramadolu w trakcie kuracji z DXM.
Arypiprazolu też bym nie zalecał, ale tutaj jest trochę bezpieczniej niż w przypadku tramadolu. Podbije negatywne efekty DXM, szczególnie te kognitywne. W połączeniu z "manią" występującą po zażyciu DXM może się okazać, że będziesz to "ogłupienie" postrzegał odwrotnie i będziesz uważał się za geniusza / guru / zajebistego gościa. Poza tym, ze względu na działanie jako SSRI, występuje też ryzyko syndromu serotoninowego. W zależności od Twojego metabolizmu - może też podbić działanie DXM (podobnie jak bupra, więc raczej wybrałbym albo to albo to).
Generalnie, ryzyko wystąpienia tego syndromu istnieje również dlatego, że może on wystąpić przy wysokich dawkach DXM bez dodawania innych substancji.
Jak zawsze - zaczynaj od niskich dawek (nawet mniejszych niż te w Auvelity), nie goń za euforią tylko za ustąpieniem objawów depresji, na czas kuracji odpuść sobie tramadol. Nie mixuj bupry i arypiprazolu.
Powodzenia!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/metaukropol.jpg)
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów
Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kierowcyhiszpanscy.jpg)
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?
Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannatobacov.png)
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?
Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.