Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 430 / 23 / 0
Czy możliwe że kariprazyna aktywizuje w niskich dawkach tak samo jak amisulpiryd amisulpryd ponieważ obydwa leki działają nie tylko na receptory D2 ale też na D3? Bo np. taki abilify to powoduje natłok myśli i lęki... Natomiast amisulpiryd amisulpryd inaczej działa od abilify, nie wiem do których z tych dwóch leków podobną jest kariprazyna, brał ktoś??

poprawiono nazwy - 909
  • 430 / 23 / 0
Czy Solian to to samo co amisan? Na innym forum piszą że po amisanie się nie tyje a po solianie tak i że Solian mocniej aktywizuje w niskich dawkach niż amisan?
Czy to prawda?
  • 1403 / 224 / 0
To nie jest do końca to samo, sulpiryd to taka starsza wersja amisulprydu, którego bierze się mniej więcej 2 razy mniej. Osobiście lepiej czułem się na amisulprydzie, 100 mg fajnie mnie aktywizowało chociaż tak jak sulpiryd tylko przez jakiś czas. Najlepiej robiło mi 200 mg ami, byłem po nim spokojniejszy, większa cisza w głowie, większa wyjebka na ludzi, mniej myśli i mniejszy stres a przy tym zero mulenia. To jeden z moich ulubionych leków do którego często wracam, podobnie jak do arypiprazolu.
  • 430 / 23 / 0
@zburzony
Źle mnie zrozumiałeś... Pytam czy Solian(amisulpiryd amisulpryd) to to samo co Amisan(też amisulpiryd amisulpryd)... Nie pytam o sulpiryd bo ten lek mnie nie interesuje. Chodzi o to że nowszy zamiennik Solianu(amisulpiryd) jakim jest Amisan(też amisulpiryd) podobno ma mniej skutkow ubocznych i slabiej aktywizuje poprzez to że ma inne substancje pomocnicze i inaczej substancja czynna się wchłania... Zastanawiam się czy to prawda czy jednak są to te same leki pod każdym względem. Dużo na forach piszą że Amisan jest łagodniejszy ale nie wiem ile w tym prawdy?

Na pewno często jest tak że generyki nie są takie skuteczne jak oryginalne leki bo rozumiem że Solian to lek oryginalny a amisan to w tym wypadku zamiennik?

poprawiono nazwy - 909
  • 974 / 266 / 0
@Luk890

Wszystkie leki o podobnej zawartości substancji czynnej działają identycznie, nie siej farmazonów.
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3454 / 1110 / 0
25 maja 2023Luk890 pisze:
Czy możliwe że kariprazyna aktywizuje w niskich dawkach tak samo jak amisulpiryd ponieważ obydwa leki działają nie tylko na receptory D2 ale też na D3? Bo np. taki abilify to powoduje natłok myśli i lęki... Natomiast amisulpiryd inaczej działa od abilify, nie wiem do których z tych dwóch leków podobną jest kariprazyna, brał ktoś??
To są inne mechanizmy, na forum były tłumaczone wielokrotnie. Efekt aktywizujący amisulprydu bierze się z antagonizmu presynaptycznego D2/D3, czyli dopaminka zbiera się w większej ilości do wystrzału z\ synapsy do przestrzeni międzysynaptycznej, w której powstaje cały efekt.

Natomiast kariprazyna jest częściowym agonistą D3, czyli antagonizuje, ale w pewnej części pozwala dopaminie przepływać dalej do przestrzeni postsynaptycznej.

Mechanizm amisulprydu wydaje się bardziej pewny, a efekt kariprazyny (biorę w dawce 3mg) raczej subtelny.
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 430 / 23 / 0
30 maja 2023GermanskiOprawca pisze:
@Luk890

Wszystkie leki o podobnej zawartości substancji czynnej działają identycznie, nie siej farmazonów.
Chodzi o to że nie wiedziałem jak jest dlatego pytam ale w sumie chyba to bez znaczenia jaki to lek bo faktycznie substancja czynna ta sama a substancje pomocnicze nie wiele zmieniają podobno ;)
  • 35 / 5 / 0
A jak ma się Amisulpiryd amisulpryd do Solianu i Arypiprazolu? Ktoś stosował te leki i ma porównanie? Jednym z moich problemów jest słaba pamięć i koncentracja na co amisulpiryd amisulpryd trochę pomaga.

poprawka nazwy - 909
  • 1403 / 224 / 0
Brałem amisulpryd i arypiprazol, ten drugi lepiej oceniam, sprawił że zrobiłem się dużo bardziej prospołeczny i działał antydepresyjnie. Co do pamięci to nie umiem stwierdzić.
  • 237 / 24 / 0
Mam dwa miesiące żeby włączyć amisulpryd równolegle do branej już olanzapiny. Pierwsza tabletka 100mg ami zadziałała super bo zeszło ze mnie napięcie i tak rozluźniony mogłem trochę odpocząć. Niestety tylko pierwszy tabs tak na mnie zadziałał i późniejsze próby nie przyniosły więcej tej ulgi. Macie może pomysł dlaczego?

Od dwóch dni próbuję podwójną dawkę czyli 200mg ale to niczego nie zmieniło w tej kwestii.
jestem obłąkany
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).