Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
Łąki
Nieprzeczytany post autor: pokolenie Ł.K. »
Łąka pełni istotną rolę w życiu człowieka poszukującego. Powierzchnia łąk jest znaczna, stanowią 7,3% użytków ziemi w Polsce, jednak nie wszystkie nadają się do tego, co nas interesuje. Spośród licznych, wyodrębnianych pod różnymi kątami typów łąk, tymi jak na moje oko nas interesującymi są łąki trzęślicowe, o których wikipedysta pisze:

Łąki trzęślicowe zajmują różnorodne siedliska, zwykle jednak mniej lub bardziej wilgotne. W odróżnieniu od podobnych siedlisk łąk i szuwarów bagiennych, poziom wody gruntowej zwykle jest zmienny w ciągu roku i latem może dochodzić do podsuszenia górnych warstw. Czasem łąki trzęślicowe wykształcają się są jako zbiorowiska okrajkowe dla stale zabagnionych torfowisk lub zajmują śródleśne polany. Często sąsiadują z innymi typami łąk, np. selernicowymi, ostrożeniowymi lub kaczeńcowymi.
(...)
Łąki trzęślicowe mają charakter półnaturalny. Część łąk trzęślicowych powstała w wyniku osuszenia mokradeł.
Są łąkami użytkowanymi ekstensywnie, koszonymi raz w roku, tj. jednokośnymi (czasem nawet koszonymi co 2–3 lata, a nawet rzadziej). Pokosy mają najczęściej miejsce dopiero jesienią, dzięki czemu mogą utrzymać się gatunki kwitnące późno. Zebrane z nich siano ma niską jakość paszową i najczęściej stosowane było jako ściółka.

ja zaś z powyższymi obserwacjami jestem skłonny się zgodzić, z zastrzeżeniem, iż jakości siana nie sprawdzałem.

Ilustracja (jak sądzę) powyższego:

Łąka w fazie wakacyjnej
1.jpg
2.jpg
Wspomniane wyżej doroczne koszenie i widok na kiepską paszę
3.jpg
4.jpg
Letni czas mokrości wybitnej
5.jpg
Podsychając
6.jpg
Łąka w sezonie
7.jpg

A tak to obecnie wygląda z bliska: http://hyperreal.info/talk/grzyby-psilo ... l#p1651948

Smutną sprawą, kilkakrotnie na forum poruszaną, jest delikatność łącznego ekosystemu. Jeśli zostanie nazbyt zakłócony, efekty mogą być np. takie (jest to naturalnie inna łąka, choć względnie bliska tej powyżej):

2008:
8.jpg
2010:
9.jpg
2014:
10.jpg
Przy czym stan z pierwszej foty też jest już zły, był to bodaj rok po tym, jak łąka została zniszczona (rozjeżdżona) przez co woda przestała z niej odpływać. Jak widać pokazują się tam po lewo już pierwsze kępy tataraku, który w 2010 dominuje już na prawie całej łące, by obecnie docierać już do samego lasku (po lewej) , pozostawiając jedynie wąski przesmyk, w którym w zeszłym roku znalazłem bodaj dwie łysiczki, całe natomiast tatarakowisko zostało zasiedlone takim czymś co liczy się dosłownie w setki i za również setki łysiczek wydaje się wymianą średnio atrakcyjną...

To naturalnie dopiero początek, pracuję nad temi łąkami usilnie, publikuję już jednak teraz zajawkę ( zapraszając do dyskusji i dzielenia się własnymi obserwacjami/doświadczeniami/fotami), ażeby nie ulec ewentualnemu oklapnięciu motywacji ; )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 684 / 154 / 1
Re: Łąki
Nieprzeczytany post autor: owerfull »
No to nieźle. Dzięki za ten post. Wszystkie łąki na których znalazłem były podobne i właśnie w tym stylu, ale nie wiedziałem, że nazywają się trzęślicowymi. Teraz będę w stanie zwiększyć priorytet "trzęślicowo-podobnym" które mam na oku i zmniejszyć dla innych, które podobne nie są. Przyda się :D

Swoją drogą, jak nazywają się "jeżyki" w których łysice dość często występują? Znalazłem chyba kiedyś rodzaj tego, ale gatunku nie. U mnie przeważnie występują w tych jeżykach, ale wiem, że są w stanie występować nawet w krótkiej trawie na działce, tak czy siak ... rzadki jest to widok %-D

Btw, nie chodzi mi o trzęślicę modrą, bo akurat w tej występują u mnie w mniejszości. Sprawdziłem sobie jak to wygląda.
Ostatnio zmieniony 01 października 2014 przez owerfull, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 4024 / 372 / 951
owerfull pisze:
No to nieźle. Dzięki za ten post. Wszystkie łąki na których znalazłem były podobne i właśnie w tym stylu, ale nie wiedziałem, że nazywają się trzęślicowymi.

Ja też nie wiedziałem, po prostu poszukałem, co z fot i opisów najbardziej pasuje. Mogę się mylić, ale większość rzeczy się jakby zgadza.
owerfull pisze:
Swoją drogą, jak nazywają się "jeżyki" w których łysice dość często występują? Znalazłem chyba kiedyś rodzaj tego, ale gatunku nie.
Śmiałek darniowy może?
  • 684 / 154 / 1
O nie, to jeszcze nie on. W nich też przeszukiwałem i mają w sobie strasznie dużo wilgoci, ale łysiczek brak.

http://images8.fotosik.pl/121/87a1a9e4e92b7ae3gen.jpg to wygląda jakoś tak. Miałem wrażenie, że jest to trzęślica modra ( w której też występują ), ale trzęślica modra ma chyba przy spodzie takie uschnięte "patyki", a to co ja znalazłem tego nie miało. Było podobne jak na tym zdjęciu co dałem.
  • 4024 / 372 / 951
Hmm.. jeżeli ten śmiałek to jest to:
11.jpg
12.jpg
to właśnie u mnie łysiczki chętnie w tym rosną, często przy tym egemplarze takie bardziej rozłożyste, mięsiste
  • 684 / 154 / 1
A mi się wydaje, że o to to tam masz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trz%C4%99%C5%9Blica_modra xD

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... pitosa.jpg

a to ten śmiałek, hm. Wydaje mi się teraz, że takie wysuszone śmiałki mogą być tym w czym znajduję łysice.

A w takim czymś znajduję te krasnale: http://zapodaj.net/images/5e417e5ab866a.jpg I to jest już zdjęcie z mojej miejscówki. Mogłem zrobić z trochę większej odległości, ale może da się rozpoznać co to za trawsko ...
  • 4024 / 372 / 951
owerfull pisze:
A mi się wydaje, że o to to tam masz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trz%C4%99%C5%9Blica_modra xD

:cheesy:

No to zagwozdka, chociaż jednak obstawałym, że te moje mają bardziej na boki te farfocle, tak jak ten tu śmiałek z gógli:
[ external image ]
  • 684 / 154 / 1
Masz rację, przyjrzałem się i rzeczywiście to jest ten śmiałek. Muszę się mu przyjrzeć na dniach, bo wybieram się na łowy. Wcześniej parę takich przeczesałem, niby były wilgotne, ale nic nie znalazłem, jednak to nie oznacza, że ich tam nie będzie. Skoro ty je znajdujesz w takich śmiałkach, to i może mi się uda.

Mnie najbardziej interesuje fakt odnajdywania łysiczek w niskiej trawie ( niższej od nich ). Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Bo przeglądając filmy i zdjęcia w internecie dochodzę do wniosku, że i na mojej działce mogłyby rosnąć, ale to pewnie kwestia szczęścia ( tam gdzie spadną zarodniki ) i warunków ( nasłonecznienia, wilgotności, składników gleby ). Nie wiem ... specem nie jestem, dziwi mnie po prostu, że rosną czasem na takim zwykłym trawniku. Marzy mi się znaleźć takie obfite miejsce z krótką trawą <3 Wszystkie w zasięgu wzroku <3
  • 4024 / 372 / 951
owerfull pisze:
Mnie najbardziej interesuje fakt odnajdywania łysiczek w niskiej trawie ( niższej od nich ). Czy ktoś się spotkał z czymś takim?
Pewnie, może wstawię jutro jakieś zdjęcia. Jeden rodzaj to takie wełniste coś, posplatana, bardzo gęsta nitkowata trawa, a drugi, który przychodzi mi na myśl to faktycznie coś, co wygląda jak regularny trawnik , choć jak się z bliska przyjrzeć, to niekoniecznie.

Ten pierwszy typ:
Spoiler:
  • 744 / 29 / 0
Nieprzeczytany post autor: Witkacy »
Nie mogę patrzeć na te łąki. ;) Jeszcze tam gdzieś w oddali widać konia na polu zamiast traktorów. Klasyka.

@Overfull
Jeżyki?

Nie wiem czy ktoś zna dokładną nazwę, tej trawy. Jak widać, jest to taka dość mała kępa traw, w której dominuje lub wyróżnia się taka trochę grubsza i wyższa, zielona. Tutaj widać, że została wcześniej ścięta. Te bardziej zielone i grubsze pojedyncze trawy, ścięte u góry (widać to dobrze po przyciętych końcówkach) to właśnie te w niskiej trawie, tzw. jeżyki. Przed ścięciem, są bardziej ostre. U nas może być to powiedzmy niska trawa, a takie małe kępy, czy tam jeżyki %-D to miejsce warte wyostrzenia wzroku.
[ external image ]
http://files.shroomery.org/files/05-35/ ... 004-07.jpg

W takich większych dziewiczych trawach i kępach też warto robić zdjęcia, praktycznie nie widać ich na pierwszy rzut oka i trzeba odgarniać na boki te gęste i długie trawt. Zazwyczaj mają dłuższe nóżki i wyciągają się do góry, że tak powiem.
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
ODPOWIEDZ
Newsy
Próbowała przemycić 1,4 kg kokainy w seks-zabawce. Grozi jej kara śmierci

42-letnia obywatelka Peru próbowała wwieźć na wyspę Bali ogromną ilość kokainy oraz tabletki ecstasy, ukrywając je w wyjątkowo nietypowy sposób. Kobieta została zatrzymana przez służby, jeżeli zostanie uznana za winną, może jej grozić nawet kara śmierci.

Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.