Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 149 / 101 / 0
WoooW 10 lat :huh: podziwiam...fakt,trzymam fusy caly czas w kubku,nawet nie mialam pojecia ze to zle. Z czarnych lubie earl greye,sa smaczne dilmah np ma tez dobra gatunkowa ceylon gold herbate,ktora jest baaardzo rzadko na promocjach w supermarkecie ,a inne sa od czasu do czasu,co dziwne.Chyba sugeruje sie głównie ceną w zakupie zielonej liściastej,bo uwazam ze tam tez sa gatunki,sorty jak w tytoniu np czy kawach.Im szlachetniejsze,rzadsze odmiany tym droższe.Za co tak kochasz green tea ze pijasz ja od X lat..? bo ja zaczelam ze wzgledu na wlasciwosci zdrowotne i odchudzajace,zamiast kawy. A co do bastka,na pewno ja zle parzylam i wyszlo co wyszlo :-| byc moze ze wzgledu na staz chociazby jestes w tym temacie juz koneserem,ja az tak nie wnikalam w sposob parzenia a nawet zeby fusy wyjac do 10 minut,kupowalam liscie i myslalam ze tak zdrowo bedzie ;)

scalono - dejvis

mtx moze zasugerujesz mi jakies naprawde dobre herbaty lisciaste ale w odpowiedniej cenie,bez skrajnosci oraz krotka instrukcje co i jak,zeby nie sp***?Bylabym wdzieczna:) Tak sie złożyło,ze jak rzucilam palenie postanowilam nabyc jakis zdrowy nawyk,padlo na green tea ;] raczej nie zrezygnuje juz z niej
Uwaga! Użytkownik trufla1989 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 279 / 2 / 0
Heh, żeby było co podziwiać. Bez przesady. Zieloną po prostu lubię, smak, to jak wpływa na człowieka. Lubię ją mieszać, dodawać liście własnych mięt, melisy etc. Co tu dużo gadać, gusta. ;) Koneserem tez nie jestem i nigdy się za takowego uważać nie będę. Po prostu czarnych nigdy nie lubiłem za wysuszanie organizmu, to trafiłem kiedyś na zieloną i tak piję.

Na przyszłość już wiesz jak mniej więcej parzyć, na co zwracać uwagę itd. Dojdziesz do wprawy, ale - ekspeymentuj. Nie powtarzaj ciągle tego samego, szukaj zmian w ilości, czasie zaparzania itd. ;)

Co do poleceń:

Kombinuj, szukaj, każdy kiedyś znajdzie coś dla siebie ;)

Spróbuj jeszcze białych i czerwonych, takiego roiboos'a czasem też lubię sobie strzelić.
  • 1709 / 11 / 0
http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,He ... aid=112c67

"Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami. Oto kilka przykładów na to, jak wydobyć z herbaty jej cudowne właściwości."
;-)
  • 562 / 29 / 0
Nie wiem czy to wynik autowkręty czy nie, ale wydaje mi się że odkąd piję zieloną herbatę mam więcej energii (tej ukierunkowanej na konkretne działanie, nie "rozproszonego drgania") i poprawiła mi się odrobinę koncentracja. Najbardziej lubię ananasową.
Uwaga! Użytkownik skatofagi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / / 0
pije minimum x3 w tygodniu, parzona po japonsku
delikatna, wspaniale pobudza z rana, do tego ze 2 jablka i lekkie sniadanko - daje sile na pol dnia
nie daje mi jednak nic przed porzadnym wysilkiem fizycznym czy tez psychicznym. Daje lekkiego ale dluzszego kopa
  • 50 / 1 / 0
Zielona herbata bije na głowę kawę i inne rodzaje herbat! Ja piję nawet 10 kubków dziennie, głównie taką liściastą, czasem z jakimś dodatkiem (też w takiej formie ja liście, suszone zioła i kwiaty). Zauważyłam, że wspomaga też fajnie trawienie, tego efektu nie zaobserwowałam przy herbacie czarnej czy kawie...
  • 20 / / 0
Jak to jest w końcu z parzeniem zielonej herbaty, mowa o liściastej, ma większe znaczenie czy zaleję ją wodą o temp 95°, a 80° i długość parzenia, jeśli różnicę będą się znacznie wahać to czy właściwości herbaty również mogą uledz zmianie ?
  • 398 / 28 / 0
Nie wiem jak z temeratura, ale napewno krótko parzona działa pobudzająco a długo relaksująco. Słyszałem też, że zawiera fluor i nie nalezy jej pić (ogólnie herbat).
  • 149 / 101 / 0
Ale fluor pomaga w walc z prochnica,w ciagu dnia jak nie ma jak i gdzie umyc zebow wlanie dobrze wypic herbate;p ja tam pije duzo,roznych zielonej nie slodze oczywiscie,a zawsze jakies ubytki mam do leczenia u stomatologa.Natomiast slyszalam,zeby nie popijac lekow zielona herbata i pic ja dopiero 1h po posilku gdyz wyplukuje skladniki odzywcze,witaminy poki sie wchlona.Taka ciekawostka.
Uwaga! Użytkownik trufla1989 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 207 / 2 / 0
Słyszałem że mix zielonej herbatki z miętą poprawia smak a nie pogarsza właściwości zdrowotnych. Co Wy o tym sądzicie? Swoją drogą zielona herbatka wymiata! ;D
Jestem Dzieckiem Bożym objętym specjalną troską. :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.