Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 80 / 3 / 0
rozumiem, zapewne Nokia, a co z tymi moimi?
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 290 / 4 / 0
tomi
Zapewne ktoś cie uprzedził, musisz częściej odwiedzać tą łąkę Chyba że jest tam za sucho, ale tam jest ich z pewnością więcej
Miałem podobną sytuację na jednej miejscówce gdzie zbierałem po parę sztuk, ale zauważyłem dwa zerwane psiaki czyli nie zbierałem tam sam. Wczoraj to ja go uprzedziłem i nakosiłem sporo pięknych okazów
I jeszcze jedno przejrzyj wszystkie części łąki zwłaszcza jej brzegi te zaciemnione przy drzewach. W moim przypadku właśnie tak jest grzybki rosną tylko w pewnych miejscach reszta polany jest pusta
  • 80 / 3 / 0
więc? strona wcześniej zdjęcia
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 1 / / 0
Po wielu miesiącach poszukiwań, godzinach trudu i znoju wreszcie objawiła się!
Łączka grzybonośna. Piękna i wilgotna, z trawą niewysoką a soczystą.
Większe okazy widoczne z góry informowały o wystąpieniu ich mniejszych braci w najbliższej okolicy, ale tych trzeba było szukać faktycznie z nosem w trawie i przeczesując delikatnie palcami.
Łączka oferowała swe dary jedynie w kilku miejscach, raczej wyżej niż niżej, pod drzewami, gdzie trawa była bardzo mokra, a martwe źdźbła nie robiły skorupy nie do przedarcia.

Śląsk Cieszyński,
jakieś 45 minut, 2 os, 70-kilka grzybków. Mieliśmy wątpliwości co do mniejszych okazów (wyjaśniło się gdy zaczęły schnąć, zmieniły kolor na taki, jaki obserwowaliśmy u innych grzybków) oraz dwóch ciemnych okazów. Brakuje im "sutka", są ciemne, w miarę jednolicie brązowe, blaszki od spodu pobielone. Są również nieco większych rozmiarów niż reszta.

Zdjęcia wkrótce!
  • 1392 / 10 / 0
AmnetikDXM pisze:
więc? strona wcześniej zdjęcia
W ilu jeszcze tematach będziesz spamował z tymi psiakami?
  • 21 / 1 / 0
dzisiejszy wypad na grzyby udany :) w 1.5 h we dwie osoby około 180 :) trip nieziemski !! zjedliśmy tylko po 35, faza bardzo mi dała do myślenia, klimat 1 listopada cuwodny, do tego akcje wieczorem na cmentarzu pośród tysięcy święcących lampeczek i w plenerze :) świetnie :) grzybów dużo, coś czuje ze jakbyśmy siedzieli na łące drugie tyle to byśmy zebrali drugie tyle, pozdrawiam wszystkich ŁYSYCH LANCETÓW !! 3majcie się cieplutko ! szukajcie a napewno znajdziecie :)

http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... 11549.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/97 ... 11550.jpg/

"grzyb nie ucieka, grzyb się chowa" - tekst mojego ziomka :)
  • 34 / / 0
dj Fazi pisze:
tomi
Zapewne ktoś cie uprzedził, musisz częściej odwiedzać tą łąkę Chyba że jest tam za sucho, ale tam jest ich z pewnością więcej
Miałem podobną sytuację na jednej miejscówce gdzie zbierałem po parę sztuk, ale zauważyłem dwa zerwane psiaki czyli nie zbierałem tam sam. Wczoraj to ja go uprzedziłem i nakosiłem sporo pięknych okazów
I jeszcze jedno przejrzyj wszystkie części łąki zwłaszcza jej brzegi te zaciemnione przy drzewach. W moim przypadku właśnie tak jest grzybki rosną tylko w pewnych miejscach reszta polany jest pusta
mieszkam naprawdę na końcu świata, nie spodziewam się że, rolniki mają pojęcie w ogóle najmniejsze a innych tu nie ma, większy problem jest z tym że, wszędzie gdzie trawa jest na tyle mała że można coś zobaczyć, jest wygryziona przez krowy, które no właśnie cały czas tam dreptają i gryzą.
  • 1 / / 0
w opolskim sezon zaczol sie na maxa w sobote z koleszką nazbieralismy ponad 800 szt. w godzine.
  • 1384 / 13 / 0
nareszcie się nażarłem łysic konkretnie :-)
89sztuk ojebałem wczoraj(swierzych)-było naprawde niesamowicie-PIĘKNE PRZEŻYCIE :-) :-) :-)
a wszystko to z jednej magicznej łąki na którą pojechałem wczoraj z samego rana i naliczyłem tam7narkomanów chodzących w reklamówkach na nogach :-D :-D :-D :cheesy: :cheesy: (czułem sie miedzy nimi jak emeryt ;-) ).
Każdy miał odpowiednią grzybową kulke w reklamówce.Wspaniałe miejsce.
ROSNĄ DOBRZE-mogło by popadać teraz troche-i przymrozić wieczorem.Choć zbierać mi się nie chce(nawet jak naćpany jestem)dlatego znalazłem zibeny hodowlane-i tu pytanie:

Czy cena 30zł za3,5grama wysuszonych cubensisów to cena atrakcyjna??
(ponoć nawet taki pakuneczek działa na dwie osoby-dość mocno-a cały pakunek zjadają wytrawni grzybiarze)
  • 2362 / 28 / 0
IMO dobra cena
BS
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.