Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Wlasnie popijam yerbe w robocie, niestety nie mam pojecia jaka to odmiana, ale chyba nie najgorsza bo gość ktory mi odsypal jest strasznie nawiedzony. Smak całkiem calkiem (mam nadzieje ze pomoże.mi przetrwac nocke w robocie). Ogólnie mam wrazenie ze cos dziala na mnie a juz napewno na pęcherz bo lać mi sie chce co 5 min (jak kobitki)
  • 149 / 18 / 0
Od niedawna piję yerba mate. Zastanawiam się nad kupnem akcesoriów do picia, czy korzystanie z nich bardzo zmienia smak w porównaniu do yerby pitej ze zwykłej szlanki?
  • 374 / 4 / 0
SmokeNDust pisze:
Od niedawna piję yerba mate. Zastanawiam się nad kupnem akcesoriów do picia, czy korzystanie z nich bardzo zmienia smak w porównaniu do yerby pitej ze zwykłej szlanki?
Swoją drogą to zastanawiające w jaki sposób pijesz yerbę bez bombilli? Bo jeśli masz ym w ekspresowych torebkach to nie przymierzając zestawienie jej z piciem suszu za pomocą rurki ma się tak jak gra chłopaków z polskiej okręgówki do zawodników występujących Premier League ;-)

Tak de facto potrzebna Ci głównie bombilla. Pić możesz nawet ze zwykłego kubka. Tykwy są słabo praktyczne, przeciekają, niektóre "słabo stoją", choć ja trafiłem na taką która się trzyma już trzeci rok i to moje ulubione naczynko. Lepiej kupić np gliniane matero, a jak masz kwit to okute palo santo.

Co do smaku yerby to już kwestia indywidualna. Jedni wolą mocną "tytoniową" yerbę np. Pajarito, inni wolą łagodną (np. Kraus Organica). Ja zaczynałem od zestawu próbek z http://www.yerbamarket.com Spróbowałem kilku rodzajów i wybrałem najbardziej mi odpowiadającą ( :heart: Pajarito)
  • 149 / 18 / 0
Piję sypaną prosto z kubka lub szklanki, zalewam przegotowaną wodą (czekam 5-10 minut od momentu wrzenia).
  • 1513 / 26 / 0
:D nie mogę sobie tego wyobrazić. Bez obrazy ale pomyślałem, robisz to jak ze zwykłą herbatą. Potwierdź to albo zaprzecz proszę.
-sypiesz łyżkę czy pół kubka
-wrzątek czy ostudzona
-dajesz radę wypić
????
mr_b∩ʁbꞁө
  • 149 / 18 / 0
3-4 łyżeczki na półlitrowy kubek, kiedyś zalewałem wrzątkiem teraz lekko ostudzoną. Wypijam bez problemu, skąd to zdziwienie?
  • 1513 / 26 / 0
Yerby sypie się 1/2 do 3/4 pojemności naczynia, unosi się na powierzchni (nie da się pić) zalana wrzątkiem jest obrzydliwa do oporu... (znaczy... tylko zdaniem większości).
Ostatnio zmieniony 28 marca 2012 przez mr_b, łącznie zmieniany 2 razy.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 2876 / 99 / 0
Ja sypię i tak ~ 1/3 naczynia i skoro jemu smakuje tak jak jest, to niech sobie pije, prawa nie łamie, a nawet jakby łamał to na tym forum i tak mało kogo to obchodzi.
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 1513 / 26 / 0
Zgadzam się w pełni, tym bardziej zainteresowałem się jego "techniką". Próbowałem na początku poradzić sobie bez bombilli i nie dałem rady. Musiał bym mieć naprawdę gęstego wąsa, żeby to odfiltrować.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 149 / 18 / 0
Poszło zamówienie na zestaw: ceramiczne naczynie + bombilla + termometr. Za parę dni zdam relację jak wrażenia ;-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.