Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 3524 / 576 / 1
Wcale nie trzeba zarabiać 10k bo wystarczy:
a) zamiast 4 zażywac 2 albo 1 mg
b) umiejętnie ciągnąć leki i badać lekarzy, a nie oporowo na krzywy ryj
c) pilnować terminów i zgodności z dawką, żeby lekarz się nie czepiał że za często

Ponadto możesz ogarniać od jakiejś babci :p dopozazysz rentę i emeryturę
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 317 / 79 / 0
Nowe info od rządu

"Ograniczymy możliwość przepisywania poprzez e-recepty określonych grup leków, które m.in. mogą powodować uzależnienia, jak opioidy. Wprowadzimy też standard obsługi pacjenta, który zagwarantuje przeprowadzenie wywiadu na temat stanu jego zdrowia, analizę schorzenia."

Więc szykować szekle ćpaki
  • 99 / 6 / 0
Kolejki i tak duże się zwiększą. Lekarzom ciągle mało hajsu. Pewnie chodzi o to żeby bulić 300 za wizyte 5 minutowa.
  • 111 / 36 / 0
@drakan9
Dostałem dziś 2 paki klonów 2mg i tak lekarze będą wypisywali co chcę, wystarczy nimi dobrze manipulować.
Uwaga! Użytkownik Wariat99 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 348 / 264 / 0
11 kwietnia 2023drakan9 pisze:
Nowe info od rządu

"Ograniczymy możliwość przepisywania poprzez e-recepty określonych grup leków, które m.in. mogą powodować uzależnienia, jak opioidy. Wprowadzimy też standard obsługi pacjenta, który zagwarantuje przeprowadzenie wywiadu na temat stanu jego zdrowia, analizę schorzenia."

Więc szykować szekle ćpaki
"OgraniczyMY" - słowo klucz. to jest ostrzeżenie,w praktyce jedyne co się zmieni to pewnie receptomaty jak i systemy online od POZ będą wymagały konsultacji np. przez kamerki lub czat, albo w formie formularza co już jest robione (zależy wywiad, jakiś kwit prawdziwy lub nie z IKP, choć fake to tylko przy receptomatach). No i opioidy, a co z benzo i z-drugs? Opioidy i tak online nie wypisują, chyba że tramadol, może za wyjątkiami na palcach jednej ręki i to też z odpowiednim "kwitem" od dobrego grafika. Nie zabiją znanylekarz - to na bank, a receptomaty jedne się obsrają a inne dostosują, a jeszcze inne znajdą lukę w ustawie i ją wykorzystają. Biznes is biznes, ci od receptomatów dobrze wiedzą że pacjenci od benzo opio itd to najlepsi bo stali klienci i można od nich bulić, a lek na sraczkę można w POZ dostać bez udawania i szopki + to zazwyczaj może poczekać. Analiza schorzenia = diagnoza wystawiona przez lekarza, zapewne w IKP lub kwit że się leczysz i masz stwierdzone to i to. Zmieni się ale nie panikujcie... kto chce to sobie poradzi :) są też sposoby offline ale tego nie zabiją bo ruszą big pharmę.
null
  • 761 / 105 / 0
@GABAhater
Czyli jak już dostałem Clona od psychiatry w pełni refundowanego na "padaczkę" to z następnymi receptami nie powinno być problemu ? Nawet przez receptomaty czy inne takie "cuda"
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 958 / 175 / 0
Teraz to już z głupimi antydepresntami jest problem bo proszą o dokumentację że taki lek bierzemy lub skan ostatniej recepty
  • 761 / 105 / 0
Nie korzystałem ostatnio z receptomatów ale kiedyś pamiętam że na Pregabaline było bez problemu. Nawet Clona mi kiedyś wypisali tylko babka z apteki coś gadała że całkowita ilość substancji czynnej w leku się nie zgadza, czy coś takiego. Pewnie ściemniała bo zobaczyła że to krzywa recepta i nie chciała sobie problemów robić.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 140 / 8 / 0
Ten Minister zdrowia podał przykład "m.in" Opioidy, ale miał na pewno na myśli też benzo i wszystkie leki psychotropowe, prege itp.
Szykuje się ostry skręt i życie z nerwica/depresja.
A co do benzo to nawet u prywatnego psychiatry ciężko jest wyrwać, 200 zł za SSRI będziemy płacic
  • 348 / 264 / 0
11 kwietnia 2023Palkrolik pisze:
@GABAhater
Czyli jak już dostałem Clona od psychiatry w pełni refundowanego na "padaczkę" to z następnymi receptami nie powinno być problemu ? Nawet przez receptomaty czy inne takie "cuda"
Nie jeśli wiesz jaki receptomat i masz odpowiednie papiery. Znam dobrego grafika z forum co robi czary mary, albo możesz jak się leczyć pokazać papier. Receptomaty jak nie NFZ = nie mają wglądu do IKP = nie wiedzą że dostałeś od prywatnego psychiatry (czy publicznego) jakiś lek. Ale uważaj bo to się kiedyś może zemścić jak nasrasz sobie w IKP (Internetowe Konto Pacjenta). Warto czytać co lekarze o Was piszą tak btw, czasami można się uśmiechnąć xD

"Nie korzystałem ostatnio z receptomatów ale kiedyś pamiętam że na Pregabaline było bez problemu. Nawet Clona mi kiedyś wypisali tylko babka z apteki coś gadała że całkowita ilość substancji czynnej w leku się nie zgadza, czy coś takiego. Pewnie ściemniała bo zobaczyła że to krzywa recepta i nie chciała sobie problemów robić."

Trudno o bezno czy cokolwiek bez zaświadczenia, chyba że ma się chody u grafików czy offline (dealerzy czy sieci aptek / apteka rodzinka te sprawy heh), ale teraz robią problem i o pregabalinę przez artykuły dot. jednej strony która wydała dziennikarzowi bez sprawdzenia jakiś lek typu benzo. A co do Clona - bez zaświadczenia przychodzi mi może jedna albo dwie strony i to za bardzo dużo kaski, tu już albo inwestujesz np. w fake papier lub prawdziwy, albo stopujesz z lekomanią i idziesz serio do lekarza, albo darknety czy RC benzo, ew rodzinny ale on widzi więc jak nie masz u niego chodów to nie wypiszę + oni mają ograniczenia ile mogą ci wydać a w POZ widzą wszystkie recki akurat (lekarz rodzinny, no tak z 80%). I tak, lekarz mogl sie zajebac i wpisac źle substancje czynną a wtedy aptekarka nie może ci wydać, ona ma w chuju to czy ty jesteś uzależniony, ona wykonuje swoją robotę i tzw. "red flag" to źle wpisana substancja czynna, nie mogła wydać.

Fuzja / 909
11 kwietnia 2023tajemniczy25 pisze:
Teraz to już z głupimi antydepresntami jest problem bo proszą o dokumentację że taki lek bierzemy lub skan ostatniej recepty
Nie jest jak masz odpowiednią stronę, a w najgorszym przypadku jak zapłacisz komuś za papier lub takowy posiadasz (legitny).

// proszę moda o scalenie okok

Fuzja x2 / 909
11 kwietnia 2023Mindus pisze:
Ten Minister zdrowia podał przykład "m.in" Opioidy, ale miał na pewno na myśli też benzo i wszystkie leki psychotropowe, prege itp.
Szykuje się ostry skręt i życie z nerwica/depresja.
A co do benzo to nawet u prywatnego psychiatry ciężko jest wyrwać, 200 zł za SSRI będziemy płacic
Prega nie jest według ustawy lekiem psychotropowym, po drugie fakt - ministrowie często sami nie wiedzą co mówią, ale ktoś im to pisał, więc jak piszą opioidy to chodzi o opio, choć benzo pewnie też się oberwie. A u prywatnego dostałem 2 x 2 mg Xanax a nawet nie zacząłem SSRI bo to do czasu umówienia i pierwszej wizyty u terapeuty, a potem znowu to samo ale ja akurat schodzę z Xanax'u i serio o to mi chodzi, gdybym chciał to mógłbym dalej ćpać ale nie chcę być więźniem "tabletki" (scalenie jak spam once again any mod thanks <3)
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2023 przez GABAhater, łącznie zmieniany 1 raz.
null
Zablokowany
Newsy
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.