Jest tak jak pisałem to co robi apteka musiało być raportowane i wysyłane do SIM w chwili realizacji recepty, po 3 latach wejdzie do lekarzy. Albo po pięciu, bo pewnie za dużo pracy dla rodzinnych i się nie wyrobią xd. Ten system o którym piszesz będzie więc raportować od lekarzy to co do nich należy do tego samego SIM, co idą DRR z apteki.
=edit=
W razie czego NFZ może porównać DRR od Ciebie z listą z poradni i sprawdzić, czy nie doszło "po drodze" do zmiany treści recepty papierowej.
Hasła natomiast będą napisane na posticie naklejonym na krawędzi monitora, bo kto pamięta 15 haseł z różnych miejsc pracy (szpital, poradnia, SOR, OIOM, sala zabiegowa, operacyjna. gabinet USG etc). Koleżanka z która pracuje ma 11 stanowisk pracy w których MUSI się logować na kompie. Nosi ze sobą wydrukowaną karteczkę w torbie w której ma wszystkie loginy i hasła do wszystkich stanowisk/komputerów jakie obsługuje. Już 2x straciła tę karteczkę. Raz ukradziono jej torbę, raz zostawiła na murku i odjechała!
O ile w systemie wewnętrznym np szpitala nie ma kłopotu, ale w systemach online każdy może z dowolnego komputera się zalogować i np wystawić receptę pro auctore, pro familia. Oczywiście hasło zmieniła po 3 miesiącach gdy system wymusił zmianę hasła (oczywiście hasło zmieniła na takie same co poprzednio - system dopuszcza taką "zmianę").
No ale opiera się na najlepszych doświadczeniach od ministra Dworczyka!!!
19 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze:od grudnia 2019 na leki psychotropowe i narkotyczne nie można wstawić daty realizacji od. W przypadku gdy lekarz coś tam wpisze przyjmuje się, że pole jest puste, a recepta ważna 30 dni od daty wystawienia. Dla psycho i narko nie ma innej opcji tylko 30 dni ważności od daty wystawienia, zaznaczenie rocznej jest błędem.17 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze: Dla mnie szczytem było jak magik mi wystawil receptę z datą realizacji od bodajze 4 sierpnia. Problem w tym ze recepta była potrzebna od zaraz XD a ile razy się zdarzyło ze rpw bylo zapisane jako zwykla recepta to nawet nie liczę
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
18 czerwca 2021DexPL pisze: Oczywiście hasło zmieniła po 3 miesiącach gdy system wymusił zmianę hasła (oczywiście hasło zmieniła na takie same co poprzednio - system dopuszcza taką "zmianę").
19 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze:Osobiście słyszałem dwie opcje - albo nie wpisujesz nic, albo datę realizacji dnia, w której pacjent na 100% zrealizuje receptę. Sam też zresztą byłem naocznym świadkiem tychże opcji19 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze:od grudnia 2019 na leki psychotropowe i narkotyczne nie można wstawić daty realizacji od. W przypadku gdy lekarz coś tam wpisze przyjmuje się, że pole jest puste, a recepta ważna 30 dni od daty wystawienia. Dla psycho i narko nie ma innej opcji tylko 30 dni ważności od daty wystawienia, zaznaczenie rocznej jest błędem.17 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze: Dla mnie szczytem było jak magik mi wystawil receptę z datą realizacji od bodajze 4 sierpnia. Problem w tym ze recepta była potrzebna od zaraz XD a ile razy się zdarzyło ze rpw bylo zapisane jako zwykla recepta to nawet nie liczę![]()
napisałeś natomiast od grudnia 2019 na leki psychotropowe i narkotyczne nie można wstawić daty realizacji od. W przypadku gdy lekarz coś tam wpisze przyjmuje się, że pole jest puste, a recepta ważna 30 dni od daty wystawienia
i tylko do tego punktu się odniosłem - ja wiem, że masz rację i że tak jest, ale bywały sytuacje, kiedy odmawiano mi wydania mirtoru czy tego typu leków przez wpisaną datę realizacji. znam lekarzy którzy w ogóle nie wpisują daty realizacji oraz takich, którzy każą biec do apteki realizować receptę i dzwonić gdyby coś było nie tak bo farmaceutka się przypieprzy
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
i to nie jest żaden weltschmerz, nie jestem młodą, piękną duszą - ja po prostu jestem pierdolnięty.
Chory Psychicznie."
20 czerwca 2021ImGoingHighIn505 pisze: ziom luz, ja nigdzie nie pisałem o wystawieniu całorocznej recepty na P i N.
napisałeś natomiast od grudnia 2019 na leki psychotropowe i narkotyczne nie można wstawić daty realizacji od. W przypadku gdy lekarz coś tam wpisze przyjmuje się, że pole jest puste, a recepta ważna 30 dni od daty wystawienia
i tylko do tego punktu się odniosłem - ja wiem, że masz rację i że tak jest, ale bywały sytuacje, kiedy odmawiano mi wydania mirtoru czy tego typu leków przez wpisaną datę realizacji. znam lekarzy którzy w ogóle nie wpisują daty realizacji oraz takich, którzy każą biec do apteki realizować receptę i dzwonić gdyby coś było nie tak bo farmaceutka się przypieprzy![]()
20 czerwca 2021PogromcaDzików pisze: Mam pytanie trochę nie na temat, ale jesteście tu kompetentni, to może mi odpowiecie, ewentualnie proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu. Jak długo jest ważne skierowanie na psychoterapię indywidualną? Miesiąc, rok czy bezterminowo? Mam rozbieżne informacje, a na IKP też nie znalazłam odpowiedzi. Wiem, że czas oczekiwania na wizytę nie wlicza się do tego terminu, ale i tak dwa miesiące już mi minęły od wystawienia. Ewentualnie czy mogę się najpierw zapisać, a w czasie oczekiwania wziąć skierowanie od psychiatry? Bo chyba wtedy dopiero się je przynosi?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/masowiec.jpg)
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie
Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/politie.nl_.jpg)
Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych
O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.