Luźne dyskusje na temat opioidów. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Cześć :)
Chciałabym poprosić o uzupełnienie poniższej ankiety dotyczącej wpływu opioidów na społeczeństwo. Celem jest poznanie poziomu wiedzy oraz postrzegania opioidów i sprawdzenie czy kultura popularna mogłaby zachęcić potencjalnego odbiorcę do zgłębienia ich historii. Zebrane informacje zostaną wykorzystane jedynie w celach napisania pracy dyplomowej. Wypełnienie ankiety nie zajmie dłużej niż dziesięć minut i jest całkowicie anonimowa. Dziękuję za poświęcony czas i pomoc :)

https://docs.duckduckgo.com/forms/d/e/1FAIp ... usp=dialog
  • 2115 / 629 / 0
@Kana500 z chęcią pomogę fellow dyplomacie ;) ale forum zamienia pewną wyszukiwarkę na kaczuszkę. Link działa, trzeba ręcznie zmienić, zostawiając prefiks "docs". Ja wypełniam.
Żeby inni się nie zniechęcili błędem.

PS - nie ograniczono zaznaczania, np. mam "zaznacz maksymalnie trzy", a mogę wszystkie. Jak masz opcję, to edytuj, bo potem wyniki Ci się rozjadą w cały świat. Ja zrobię zgodnie z poleceniem, ale zwróciłam uwagę.

Proszę.
ankieta.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 268 / 82 / 0
voila

co do kultury popularnej to az chcialoby sie klasyka sparafrazowac - "ogarnelismy plaster i grzalismy sobie dalej, to jebane gazety rozdmuchaly cala sprawe"
a ryzemu populiscie od "walki z fentanylem" zycze szczerze dlugiej i bolesnej smierci. chyba jeszcze wolno w tym kraju marzyc?
  • 2115 / 629 / 0
No to widzę, żeśmy podobnych odpowiedzi na temat fentanylu udzielili. Bo te z proponowanych, jedna pasowała ale różnie można rozumieć. W końcu to tak tajemnicza substancja, że występuje w każdej aptece sprzedającej Rpw, hospicjach, szpitalach, wyposażeniu ratownictwa medycznego i długo tak można.

A kryzys opioidowy w PL? Ja wiem, że Łodź to Łódź, ale myslałam że nie zobaczę widoku ludzi bezczelnie noddujących sobie na ławce czy aluminium z zygzakami skitrane na klatce. Nic nie mam do nich, póki nie drą potem mord na siebie jak im zejdzie albo nie rzucają strzykawek, igieł, aluminium właśnie. I coraz częściej mijam widocznie naćpane opio osoby (proszę mi nie pisać "to wyjdź dżejm z domu", żartownisie :P) w bardzo różnych miejscach, ale te przysypki i chwilowe opadanie głowy i gwałtowne podnoszenie jest ewidentne. Młodzi lecą w oxy bo 'murica, a tu nagle renesans browna. Okropnego. A jednak drzwiami i oknami.

No ale ministerstwo wydało informację o substancjach szczególnie niebezpiecznych, oczywiście fnt i... morfina. Nie chcę nawet teraz na to patrzeć, ale chyba jakoś w lutym. Co to zmienia? Nic, to takie "nie wiem czy wiecie, ale patrzcie komu piszecie" i straszak. I dodatkowa konfirmacja w programie, którą po prostu trzeba przeklikać. Domyślam się, że dopóki 100% - I sleep. Ale wchodzi zniżka, refka - REAL SHIT.

Ćpun sobie wykombinuje, a osoba z realnym schorzeniem (przykład mi znany) usłyszy w... PLB że "narkotyków to tu nie będzie" i Transtec to max. ;) Ahhh pewna kobita tam pracująca no zachwycała. Jeszcze pół biedy, jeśli miasto ma więcej niz jedno PLB, choć na dobrą sprawę każdy lekarz może pisać Rpw. No, ale tak lege artis to jednak przez PLB powinno się z tym przejść by stworzyć tony makulatury aka dokumentacji medycznej.

Ta sama osoba, ta sama dokumentacja, inne PLB - pierwsza też wizyta - oxy 40 i plastry z fentem, te średnie Matrifeny. W obu mówiła dokładnie to samo.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 268 / 82 / 0
Nie bedzie kryzysu, bo juz byl.

Tylko najgorsze jest to ze dopoki wlasnie nie ma strzykawek i igiel na chodnikach to rozsadnego rozwiazania nie bedzie, tylko takie populistyczne pierdolenie.
Szwajcaria nie wprowadzila HAT zeby grzejnikom zrobic dobrze. Wprowadzila bo problemu nie dalo sie w pewnym momencie ignorowac, poza tym zrobili 2 godne podziwu rzeczy: pomysleli i policzyli. No i przede wszystkim bylo ich na takie rozwiazanie stac, jak rowniez - przynajmniej dopoki mniej lub bardziej doprana kasa calego swiata lezy w ichnich bankach - na "wchujumanie" co wujek Sam o tym mysli.

Druga sprawa - ok, w PL pacjent jest zdany na widzimisie lekarza z PLB. Ale nie do przecenienia jest fakt ze w ogole jest to PLB dostepne i nie funkcjonuje na zasadzie: typ z PWZ i asystentka sprzedaja recepty i nara. A to byla jedna z glownych przyczyn powstania kryzysu w USA. Co prawda narracja jest taka ze wszystko wina Sacklerow skurwysynuff zachlannych czarcich pomiotow i Purdue Pharma ale... kaman, bujac to my... Swoja droga - kuriozalne jest mocno to pietnowanie ww. - no kto by pomyslal ze w kulturze gdzie wszystko jest produktem, ktos moze w ten sam sposob sprzedawac leki. Zapotrzebowanie, produkt, reklama, premie od sprzedazy, Niepojete (sic!)

Renesans nie dziwi. Im bardziej sie ludziom dokreci srube i im mniej widza perspektyw, a wiecej zwyklego skurwysynstwa i chujni, tym wiecej siegnie po opio.

Zawsze ma to 2 zasadnicze przewagi nad tradycyjnym znieczuleniem sie wyrobem monopolowym: mniejsza szeroko pojmowana szkodliwosc i nie doplacanie bohatersko "walczacym z fentanylem" haraczu w postaci akcyzy.
  • 0 / / 0
@Jamedris Dziękuję za pomoc i wytłumaczenie, a także dziękuję za zwrócenie uwagi, ale niestety nie mogę zmienić na zaznaczanie maksymalnie 3 odpowiedzi, w formsie można jedynie wybrać wielokrotny wybór albo jednokrotny wybór. Na szczęście na razie tam, gdzie można zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi to tak ankietowani zaznaczają.

@freezin9moon Bardzo dziękuję za poprawny link :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.