Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 723 / 16 / 0
Nie wiem czy było, ale w Polsce też była dwójka znanych morfinistów. Znany pisarz, dramaturg i skandalista z okresu młodej polski - Stanisław Przybyszewski i jego córka Stanisława Przybyszewska. Z tego co pamiętam to on przestał brać i dożył później starości, robiąc po drodze dużo skandali, miał kochanki, jedną żonę z Norwegii - Dagny Juel, potem uwiódł Jadwigę Kasprowicz ;-) Jego córka Stanisława to bardziej tragiczna postać, dożyła tylko 34 lat, jej wielkim dziełem była sztuka "sprawa Dantona". O niej jest świetna powieść biograficzna "córka smutnego szatana". Polecam :-)

A tu link jak by ktos chciał poczytać o przybyszewskim : http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5% ... ybyszewski
Bo matka chemia bardzo, bardzo kocha swoje dzieci i nigdy, przenigdy nie pozwoli im umierać samotnie.
  • 15 / / 0
http://www.cgm.pl/video,15164,1_na_1_ar ... video.html

Maleńczuk opowiada o pukaniu majki, o heroinie wspominał nieraz w piosenkach.
  • 1966 / 217 / 0
Lilia1 pisze:
Nie wiem czy było, ale w Polsce też była dwójka znanych morfinistów. Znany pisarz, dramaturg i skandalista z okresu młodej polski - Stanisław Przybyszewski i jego córka Stanisława Przybyszewska. Z tego co pamiętam to on przestał brać i dożył później starości,
59 lat to rzeczywiście późna starość :)

Siewca
Co do tego maleńczuka, to ja tam w to zbytnio nie wierzę. W to co spiewa o heroinie tez nie wierzę. Moze i tam kiedys puknął, ale że robil to z upodobaniem, no sory, ale teraz tak sobie powiedzial "nie" i juz tego nie robi? Mało prawdopodobne, chyba, ze rzeczywiście brał tylko na kacu. Jak kac go meczył to nie zdołał skumać jak wielka przyjemność z samej morfiny płynie.
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2011 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 723 / 16 / 0
Źle pamiętałam %-D
Bo matka chemia bardzo, bardzo kocha swoje dzieci i nigdy, przenigdy nie pozwoli im umierać samotnie.
  • 327 / 6 / 0
gazyfikacja plazmy pisze:
Co do tego maleńczuka, to ja tam w to zbytnio nie wierzę. W to co spiewa o heroinie tez nie wierzę. Moze i tam kiedys puknął, ale że robil to z upodobaniem, no sory, ale teraz tak sobie powiedzial "nie" i juz tego nie robi? Mało prawdopodobne, chyba, ze rzeczywiście brał tylko na kacu. Jak kac go meczył to nie zdołał skumać jak wielka przyjemność z samej morfiny płynie.
jesteś człowiekiem małej wiary, historia zna przypadki ludzi grzejących latami, którzy później rzucili
chociażby Ray Charles, Miles Davis albo nasz trąbkarz Stańko, inni sie z kolei kompletnie staczają a jeszcze inni potrafią całe życie pukać okazjonalnie, nie ma jednego wzorca ćpania dla wszystkich
  • 91 / 1 / 0
>Co do tego maleńczuka, to ja tam w to zbytnio nie wierzę. W to co spiewa o heroinie tez nie wierzę. >Moze i tam kiedys puknął, ale że robil to z upodobaniem,

Grzał poważnie, mieszkał w Zabrzu z moim kumplem, przed przeniesieniem się do Krakowa.
  • 2 / 1 / 0
Mike Starr basista z Alice in Chains troche ladowal z Laynem. Zmarl niedawno bodajze 11 marca 2011.
  • 28 / / 0
Opia pisze:
Barthezzunio pisze:
opia375 pisze:
Chyba go nie było jeszcze.

Dave Mustaine
Niegdyś gitarzysta Metalliki, później zespołu Megadeth. Jeden z najlepszych gitarzystów świata. Był uzależniony od wielu substancji, jednak jego głównym narkotykiem była heroina. Po pewnym czasie, z powodu uszkodzenia nerwów lewej ręki (najprawdopodobniej spowodowanych waleniem iv), musiał zakończyć swoja karierę jako gitarzysta.
No chyba nie za bardzo... Dave napierdalał heroinę i to sporo, ale nadal gra i gra zajebiście ; D.
Racja, racja. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Faktycznie zakończył karierę, ale po długiej rehabilitacji udało mu się jednak wrócić na scenę.
Czytałem w skrócie jego biografię, ale nie wiedziałem, że od iv miał ten problem z ręką... szacunek dla niego za to, że sobie poradził, ciekawe są jego cytaty o tym, jakie narkotyki zażywał przy nagrywaniu poszczególnych albumów Megadeth
  • 7 / / 0
Johnny Thunders In Cold Blood na YT:)
Uwaga! Użytkownik alkonarny nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / / 0
ech jakie bzdury pieprzycie, uszkodzenie nerwu Mustaine'a nie miało nic wspólnego z narkomanią.
No może pośrednio, był na detoksie i siedział sobie na krześle, w pewnym momencie zasnął na nim i miał opartą rękę na oparciu, w między czasie wypierdolił się całym ciężarem ciała na tą właśnie rękę i to stąd jego problem. Po dwóch latach jako nawrócony Chrześcijanin wrócił do grania w Megadeth.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.