Gum@ pisze: A mi się narodziło takie jedno pytanko czytając pewne posty na tym forum i golądając pewne obrazki. Jak wiadomo wentylator wyciągający powietrze umieszczamy możliwie jak najwyżej bo ciepłe powietrze zbiera się u góru boxa. Zaś wiatrak wciągający umieszczamy NA DOLE...i tu się rodzi moje pytanie. Przez "na dole" mam rozumieć przewidywaną wysokość topów (najniższy punkt wolnej przestrzeni między lampą a roślinami) czy na samiutkim dole boxa, poniżej całej szaty roślinnej???
Myslałem by zapodać na wyciągu wentylator ścienny o wydajności 100 m3/h i w sumie nie wiem czy to będzie stale za mało czy może przesadze. Np cosik takowego: http://allegro.pl/item90460595_wentylat ... ratis.html
Jako wlot normalne dziury w dolnej czesci obudowy oczywiscie + jakis mały wentylatorek kompowy wewnątrz.
Nadmieniam, wyczytałem że należy zapewnić roślinkom wymiane powietrza co 5min., wiec łatwo niby przeliczyć gdyby nie problem że sam HPS 400 W emituje sporo ciepła które też trzeba odprowadzać.
Warto było by też zainwestować w regulator obrotów do niego, bardzo przydatna rzecz, bez problemu dostosujesz odpowiednią temperaturę, jak za ciepło to zwiększasz obroty i odwrotnie.
1. co najlepsze do produkcji co2 (uprawa hydro): świeczki z ikei, zacier z drożdży, czy co2 rozpuszczany w wodzie wędrującej po hydroponice? a może mineralka gazowana podawana do hydro?
2. czy jeśli jednocześnie będą chodzić wiatraki i chodził system uzdatniający co2, to nie bedzie troche bez sensu? co sie wytworzy, to zaraz wywieje...
1. co najlepsze do uprawy hydro? świeczki ikea, zacier drożdżowy, mineralka gazowana wlewana do hydro, czy też dwuetlenek z zoologicznego do rozpuszczania w wodzie?
2. czy jednoczesne pracowanie systemu uzdatniania co2 i wentylatorów nie mija sie z celem? bo co sie dwutlenek wytworzy, zaraz wywieje....
ellendil pisze:1. co najlepsze do uprawy hydro? świeczki ikea, zacier drożdżowy, mineralka gazowana wlewana do hydro, czy też dwuetlenek z zoologicznego do rozpuszczania w wodzie?
ellendil pisze:2. czy jednoczesne pracowanie systemu uzdatniania co2 i wentylatorów nie mija sie z celem? bo co sie dwutlenek wytworzy, zaraz wywieje....
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Medyczna marihuana działa – polemika z tekstem OKO.press. Odpowiedź autora: dowody są słabe
Policjanci odkryli plantację marihuany w domu 77-latki pod Lubaniem. Zbierała na remont
Plantację konopi indyjskich znaleźli policjanci w domku 77-letniej kobiety, w wiosce koło Lubania. Kobieta tłumaczyła na przesłuchaniu, że produkowała marihuanę, bo potrzebowała pieniędzy na remont domu.
Narkotyki o wartości miliarda euro. To dzieje się w Holandii
Służby celne podsumowały ubiegły rok: przechwycono narkotyki o wartości blisko miliarda euro. Prawie na każdym statku przypływającym do holenderskich portów z Ameryki Łacińskiej przemycana jest kokaina. Mafia wykupuje holenderskie firmy, hotele i kamienice. Pracują dla niej młodzi Holendrzy.
Będzie minimalna cena za gram alkoholu? Czarny scenariusz dla browarów
Ministerstwo Zdrowia analizuje możliwość wprowadzenia minimalnej ceny za gram alkoholu, co skutkowałoby głównie wzrostem cen piwa. To spełnienie marzeń przemysłu spirytusowego - mówią piwowarzy - informuje wtorkowy "Puls Biznesu".