Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1709 / 11 / 0
@up

Napisze Ci tak: u mnie każda próba powrotu do danego antydepresanta skutkowała brakiem jego działania, spróbuj zmienić wenlafaksyne na coś innego, nic nie tracisz a możesz wiele zyskać. Życze powrotu do psychicznej równowagi :-)
  • 1358 / 23 / 0
Polecam wypróbować paroksetynę albo sertalinę - te dwa środki pomagają wielu ludziom, więc może na Ciebie też zadziałają ;)
http://www.lastfm.pl/user/Everett92
  • 522 / 4 / 0
Ithrine pisze:
Witam, moim błędem było przyjmowanie wenlafaksyny wespół z tramalem, pamiętam jak około 2 lat temu przy pierwszej tabletce poczułam silne kopnięcie, uderzenie, krótko pisząc poczułam, że działa. Po rocznej przerwie spróbowałam jej po raz kolejny, wtedy też od razu *choć to moze wydać się niemożliwe, powiecie ot skutki uboczne) poczułam różnicę. Znów utonęłam w tramalowych kroplach, znów przestałam ją brać. Kilka miesięcy temu po wzięciu kolejnej tabletki nie czułam juz żadnej różnicy, po kilku dniach nie czułam nic a w dodatku miałam wrazenie, że depresja i anhedonia się nasilaja, nie miałam siły na nic, dosłownie! Mam spory zapas tego leku, jestem też zmeczona kuracją tramalem, wiem ze to droga do nikąd, jestem w strasznym stanie psychicznym i fizycznym przez tramal właśnie. Myślicie, że mogę zacząć następna kurację wenlafaksyną? Myślicie, ze takie ciągłe rozstania i powroty do niej nie wpłyną negatywnie na efektywność leku? Przepraszam za sposób pisania, to tak jakby ktoś pytał o godzinę a ja opisywałabym proces powstawania zegarka, wiem... Wybaczcie, nie mam sily.
;
Powyżej radzą ci żle na depresje po tramalową raczej nie pomoże paroxetyna czy setralina a właśnie wenlafaksyna z uwagi na to iż tramal to SNRI . Paroxetyna i setralina owszem pomoże na lęki przygnebienie czarne myśli ale co z tego jak organizmowi będzie brakować noradrenaliny ogólnie moze będzie dobrze ale nie będziesz miał siły i energi a to ci da wenlafaksyna po przez blokade wychwytu zwrotnego noradrenaliny do której twój organizm się przyzwyczaił przez tramal i odmawia posłuszeństwa , wiem to po sobie.Z tym że na pełne efekty trzeba poczekać chociaż na mnie wyraźnie podziałało już po 2 tabletce.
  • 5 / / 0
Dziękuję za wszystkie sugestie. Pozostaję przy wenlafaksynie jednak tym razem biorę do niej mirtazapinę na noc. I muszę napisać, że od tygodnia jest o wiele lepiej! Kochani, jeśli wraz z upływem czasu leczenie wenlafaksyną nie przynosi oczekiwanych efektów spróbujcie porozmawiać z lekarzem o wdrożeniu mirtazapiny właśnie. California Rocket Fuel... Pewnie o tym słyszeliście, a jeśli nie proszę poczytajcie i nie traćcie nadzieji.

Prezesie masz rację, zawsze kiedy odstawiałam tramal i wskakiwałam na wenlafaksynę objawy abstynencji przebiegały o wiele znośniej

Życzę wszystkim zdrowia,zdrowia, zdrowia i wytrwałości/cierpliwości wszak w trakcie leczenia antydepresantami jest bardzo potrzebna, dajcie każdemu z nich trochę czasu. :heart:
Uwaga! Użytkownik Ithrine nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 207 / 13 / 0
Jadl ktos wenle terapeutycznie dlugo okresowo w postaci tabletek ir przyjmowanych raz dziennie ?
  • 5 / / 0
@up ja nie.

No i ch p boczek jak mówią starzy Polacy- mirta spowodowała ogromne tycie a to nie wpłynęło dobrze na me samopoczucie:( Nie biere tego.
Dobrzy ludzie napiszcie proszę czy ma sens mix paroksetyny z wenlafaksyną? Od 3 tygodni biorę paro właśnie, ale powoduje coraz większą
senność i amotywacje. Nie chce mi się palcem ruszyć, dosłownie. Pomyślałam, że wdrożenie wenli mogłoby pomóc na napęd, chęć do wykonywania przynajmniej zwykłych, prozaicznych czynności dnia codziennego.
Paro dobrze działa na lęki i pewność siebie, usunęła nawet sporo kompleksów, tylko ta zamuuuła... Może jakiś neuroleptyk byłby lepszy, ale
mój lekarz ze wsi nie da na niego kuponu. Wenlafaksyny mam za to spory zapas.
Uwaga! Użytkownik Ithrine nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 869 / 15 / 0
trochę niespójne są Twoje wypowiedzi... W końcu brałaś tylko mirtazapinę na noc, a wenlafaksyny nie przyjmowałaś wcale? Dobrze zrozumiałam?

jeśli zależy Ci na aktywizacji, to bazując na własnych doświadczeniach z wenlą mogę Ci ją polecić. Nie zamula, pobudza naprawdę mocno - przez pierwsze dni aż za mocno, u mnie dodatkowo wystąpiła bezsenność, ale z czasem efekty unormowały się. Nadmierne pobudzenie rzecz jasna do najprzyjemniejszego stanu nie należy, jednak dzięki niemu, nie miałam innego wyjścia niż opuszczenie swoich czterech smutnych ścian i wykorzystanie energii na cokolwiek, choćby spacer. Fizyczny dyskomfort nie pozwalał zbyt długo siedzieć w jednym miejscu. Potem było już łatwiej aż w końcu naturalnie. wenlafaksyna pomogła mi zrobić pierwszy krok.

Z tego, co napisałaś wynika, że chyba właśnie tego potrzebujesz, nie?
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 992 / 17 / 0
wenlafaksyna to dobrze aktywizujący lek, sam bym ją zachwalał pod niebiosa bo mnie z bagna wyciągnęła, ale odstawienie jej z dnia na dzień to koszmar. W sumie dla mnie wenlafaksyna to taki serotoninowy-osłabiony-etylofenidat, tylko bardziej uzależnia. Połączenie z mirtazapiną usuwa problem bezsenności. Dziwi mnie to, że usuwa lęki, podniesienie noradrenaliny na początku powodowało u mnie nerwice i paranoje... Ale jak się rozkręciło, to było lepiej niż kiedykolwiek. Szkoda, że rozkręca się tak długo. Znam wielu ludzi co zrezygnowało z leczenia depresji/fobii właśnie z tego powodu, że leki długo wchodzą. Cóż, to nie kodeina, że wchodzi 15 minut... Ja uważam, że potrzeba 3mscy by wpełni ocenić działanie leku, i ponad pół roku by naprawdę w pełni czuć, czuć czy zdrowiejemy...
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
  • 5 / / 0
ohYeah pisze:
trochę niespójne są Twoje wypowiedzi... W końcu brałaś tylko mirtazapinę na noc, a wenlafaksyny nie przyjmowałaś wcale? Dobrze zrozumiałam?
Moja droga, niespójność to ja mam na drugie imię. Mitę brałam jako dodatek do wenli jednak jak już pisałam, wzmogła apetyt przesadnie.
Sama wenlafaksyna nie powoduje uśmierzenia lęków, a pobudzenie w przypadku gdy we łbie mam pożar morza to czysta akatyzja.
  • 99 / 3 / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: DHVD »
Mdma pisze:
raczej placebo, snri nie dziala w ciagu 6 dni...
To jest taki schemat przyjęty, ale nie reguła. Czasami sobie myślę ze leki fizycznie działają od początku, ale daje się pacjentowi czas na psychiczne wydobrzenie.
Jak dla mnie to wenlafaksyna działa od pierwszej tabletki, a potem z czasem co raz to słabiej.
Najlepiej było właśnie po pierwszym tygodniu. Innym z kolei poprawia się po 2 miesiącach.
Niby jesteśmy tym samym gatunkiem, ale musimy się istotnie różnych profilami poszczególnych receptorów w mózgu
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.