...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
  • 21 / 4 / 0
Hey yoł!
Zakładam nowy temat, gdyż temat, który chce poruszyć pasuje mi do zbyt wielu -> a jak to mówią, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
+ treść tego posta jest raczej wynikiem (i jednocześnie chęcią skomasowania całej wiedzy w 'pigułce' XD). Tak, żeby inni nie musieli godzinami odświeżać forum w poszukiwaniu remedium.

Otóż. Wjebany jestem w GABAergiki, z grubą historią alko, zetki, benzo (wiele różnych na smak, chociaż od 2 lat wiernym pannie xannie).
Nvm, żeby nie było off-top.

Otóż, od 2/3 tygodni godzinami zbierałem info z HP, z badań medycznych z redditów, z internetów w ogóle.
Wiem, że rzucanie benzo jest bardzo osobnicze i ma wiele zmiennych, tj. dlaczego ktoś zaczął brać itp. itd. temat nie jest dość łatwy, ale nie chce go teraz poruszać, raczej w tym wątku chciałbym skupić się na czystej farmakodynamice leków i ogólnie tematyki GABA, a więc.. Czy są jakieś substancje, które nie tykałyby tych nieszczęsnych GABA (w moim przypadku zdecydowanie GABAa), (lub tykałyby w sposób, hmm. pozytywny?) ale raczej zajęłyby się spowolnieniem działania glutaminy, której naadktywność w okresie odstawiania benzyn skutkuje takimi, a nie innymi skutkami ubocznymi?

Tj. chciałbym, żeby GABA się regenerowało i wiem, że najważniejszym faktorem jest czas. + można różne tam rzeczy sobie dziabać/suplementować, żeby było to szybciej, itp. Ale interesuje mnie, czy jest coś, co hamuje naadaktywność Glutaminy..
Na tzw. 'chłopski rozum' (poprawcie proszę jeśli się mylę), wpieprzanie benzo -> osłabienie działania (zatykanie aktywności GABA receptorów) + PRZY JEDNOCZESNYM STAŁYM działaniu GLUTAMINY -> próby rzucenia benzo -> braki benzo -> pobudzenie do działania receptorów GABA + NADMIAR GLUTAMINY -> bolesne skutki, ałć.

(Teraz sobie przypomniałem, że wątek w sumie mógłby trafić pod tzw. 'Jak przyspieszyć odbudowę GABA', bo tematycznie pasuje (ale równocześnie pasuje do innych).

Nvm. Co można brać, żeby osłabić działanie tego glutaminowego dziadostwa ? - tak wiem, jest turbo ważne jeżeli chodzi o rzeczy związane z funkcjami kognitywnymi, nauką, zapamiętywaniem itp. Nawet wpisując glutamina w internet, jest to reklamowane, jako środek/(suplement?) zalecany do lepszej nauki, itp. itd.
Wszystko spoko. Tylko ja bym wolał jednak tą glutaminę lekko przytemperować. Przynajmniej tak mi się, na ten już wspomniany mój chłopski rozum wydaje.. tj. skoro 'nadmiar glutaminy' będący skutkiem brania benzo, itp. itd. odpowiada za skutki uboczne odstawienia benzyn, to co mogę wpieprzać, żeby ten cholerny gluten wrr glutaminan stępić ?

Dodałem do nazwy wątku 'przyspieszenie odbudowy GABA', gdyż to jest chyba najbliższy temat. Z tego co wyczytałem po różnych forach (chyba również i na tym ktoś coś wspomniał) nieoceniony jest 'NAD+'.
Czy ktoś może się podzielić, czy próbował to ? Czy ktoś może coś dopomóc?

A i raczej lobotomia nie wchodzi w grę, hehe... ( :/ )
Artykuły
Newsy
Cios w kibolski narkobiznes. Boss Psycho Fans oskarżony

Psycho Fans, gang kibolskiej bojówki Ruchu Chorzów, obracał setkami kilogramów narkotyków o wartości milionów złotych. Wkrótce jeden z bossów tej bandy Łukasz L. ps. Lucky stanie przed katowickim sądem oskarżony o handel 10 kilogramami marihuany. To pokłosie wyjaśnień pewnego skruszonego, na bazie których oskarżono już między innymi bossów „Pruszkowa” oraz szczecińskiego półświatka.

Powstanie pierwszy w UK punkt bezpiecznego zażywania narkotyków

W ciągu najbliższego miesiąca w szkockim Glasgow zostanie otwarta pierwsza w UK oficjalna placówka umożliwiająca zażywanie nielegalnych narkotyków. Eksperci i działacze mają nadzieję, że przyniesie to znaczące zmiany w polityce narkotykowej - poinformował 'The Guardian'.

14-osobowa rodzina zatruła się marihuaną. Lekarz, który to odkrył, zdradza kulisy

- Objawy, które zgłaszali pacjenci, nie pasowały przede wszystkim czasowo do objawów zatrucia grzybami. To skłoniło mnie do rozszerzenia diagnostyki o narkotyki i dopalacze. Pomyślałem, że może ktoś zrobił rodzinie głupi kawał i dodał im czegoś do spożywanych pokarmów – relacjonuje w rozmowie z Onetem lekarz z SOR-u w Ostrowi Mazowieckiej, który odkrył, że 14-osobowa rodzina spod Zambrowa zatruła się marihuaną w Wigilię.