1. Często się stresuje ,denerwuje . Objawami tego są
Jąkanie , nadpobudliwość ruchową , ( wszyscy do koła zauważają że jestem na stresie ) przy tym oczywiście zapominam to co powinienem powiedzieć np to czego się nauczyłem przy odpowiedzi ustnej przed wykładowca albo zdając opinie swojemu kierownikowi
. Wtedy tak jakby mózg się zacina , mgła , wypowiedam się jak sztubak .
Wkurza mnie to bo w większości sytuacjach powinienem to olać , bez stresu jestem całkiem normalnym człowiekiem i wypowiadając się jest ok .
Był kiedyś taki odcinek w "Miodowych latach" jak Karol przed wystąpieniem w TV zestresował się że nie był w stanie powiedzieć nawet słowa. Mam podobnie .
Jak to zmienić ?
Stosuje różnego rodzaje suplementów . Ashawaganda , gaba , piracetam , lionsmane , witaminy .
Jest lepiej ale pewnej poprzeczki nerwów wad nie mogę przeskoczyć .
alkohol kiedyś mi pomagał rozluźniał rozwiązywał język. Ale od dłuższego czasu to alkohol pogłębia problem ( nic nie mówię ) ( głowa tworzy tylko wypowiedzi relacje)
Czy jest jakiś lek albo metoda na te problemy ?
Ćwicz te wydzieranie kilka razy dziennie, dzięki temu nabędziesz więcej odwagi w sobie.
Przypomnij sobie co Cię sprowokowało do jąkania przy wykładowcy i na następny raz wydrzyj to z siebie mocniej i tak do skutku.
Możesz na początek próbować małych kroków jak np. jeżeli masz problem z wystąpieniami publicznymi (jak wspomniałeś w innym poście) spróbuj wystąpić przed 2-3 osobami, a nie cała salą. Na warsztatach z publicznych wystąpień nasz wykladowca polecał przykładowo zgłaszanie się do prowadzenia wykładów w szkołach podstawowych bo łatwiej mieć w dupie opinię dzieciaków niż twoich kolegów z pracy/studiów albo tym bardziej przełożonych. Spróbuj zdobyć jak najwięcej praktyki w takich kontaktach. Jeżeli to łatwiejsze niż kontakty z przełożonym/profesorem możesz np. ćwiczyć takie kontakty udzielając się w kole naukowym/samorządzie na uczeni, wolontariacie czy czymś tego rodzaju. Z czasem jąkanie sie, zaniki pamięci czy inne reakcje stresowe będą coraz rzadsze i coraz mniej uciążliwe.
14 grudnia 2022piwowarskijacek12 pisze: Często się stresuje ,denerwuje. Objawami tego są
Jąkanie , nadpobudliwość ruchową , ( wszyscy do koła zauważają że jestem na stresie )
I thought I was someone else, someone good
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.