Sirtuiny to białka enzymatyczne, które mogą wpływać na geny długowieczności. Występują we wszystkich organizmach żywych, przy czym u ludzi jest ich aż siedem (SIRT1-SIRT7)! Zlokalizowane są w różnych miejscach – w cytoplazmie jest obecna głównie sirtuina 2, w mitochondriach dominują sirtuiny 3, 4 i 5, natomiast w jądrze komórkowym zlokalizowane są SIRT1, 6 i 7.
Ponadto polimetoksyflawony oddziałują na deacetylazę zależną od NAD+, która jest kluczowym regulatorem zapobiegającym nowotworom i chorobom związanym z wiekiem.
Sirtuiny to białka enzymatyczne występujące we wszystkich organizmach żywych. Ich wysoka zawartość w ciele człowieka może spowolnić procesy starzenia i obumierania komórek, przeciwdziała pojawianiu się stanów zapalnych, a także reguluje procesy metaboliczne poprzez zwiększoną redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa również korzystnie na odporność organizmu, a nawet pomaga mu radzić sobie ze stresem.
Ilość sirtuin wzrasta, gdy kaloryczność spożywanych posiłków zmniejsza się o połowę – przy czym mówimy o diecie opartej na składnikach roślinnych, zawierających polifenole. Naukowcy związki aktywujące sirtuiny nazywają STAC (to skrót od angielskiego sirtuin-activating compound). Po serii badań dokonanych przez niezależne zespoły badawcze z Kraju Kwitnącej Wiśni, jasnym stało się, że związek KPMF-8, pozyskany z czarnego imbiru, oddziałuje bezpośrednio z SIRT1 i stymuluje jego aktywność. Co więcej, w zależności od rodzaju użytych polimetoksyflawonów (KPMF-8 lub KMPF-10) może być 8-15 razy silniejszy, niż resweratrol uważany dotychczas za najpotężniejszy naturalny STAC7. Oznacza to, że KPMF skuteczniej aktywują SIRT1 niż resweratrol.
Działanie antydepresyjne i antylękowe.
https://thescipub.com/abstract/ajabssp.2007.94.98
Dawkowanie 2 łyżeczki co 8 godzin jeśli mamy korzeń świeży lub cięty suchy ewentualnie w proszku zalewamy gorąca woda i czekamy ,korzeń cięty możemy gotować na małym ogniu 15min. Można robić wyciągi alkoholowe wystarczy lepszym winem białym czy czerwonym zalać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alkoupadek.jpg)
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów
Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/receptomat_og_image.png)
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy
Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.