Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
Jeśli chodzi o mnie od jakiegoś roku może półtorej, mam szum (w postaci ciągłego pisku - jak po głośnym słuchaniu muzyki, albo "wybuchu granatu") w lewym uchu. No i póki co byłem tylko raz u laryngologa, który przepisał mi jakieś tabletki na lepsze krążenie niby specjalnie pod te szumy. Oczywiście nic nie pomogło. Ogólnie rzecz biorąc bywają dni o lekkim natężeniu, praktycznie w ciągu dnia nie odczuwam ani nie słyszę pisku, no ale bywają dni że pisk jest naprawdę uporczywy i denerwujący, a co za tym idzie "schizuję" się, że może być w przyszłości gorzej.
Co więcej kocham muzykę i uwielbiam sobie zapalić mj, bo jak wszyscy wiemy brzmi ona całkowicie inaczej na haju. Niestety z tego co zauważyłem, przy mocniejszym upaleniu (palę sporadycznie) szum wzmaga się, co skutkuje nerwami bo zaczynam słyszeć wzmożony pisk i ciężko się wówczas skupić na czymś innym.
Czy może ktoś z Was miał i wyleczył tę przypadłość, albo poradził sobie jakoś z tym. Przeraża mnie, że będę musiał się przez resztę życia bujać z tym problemem. Planuję pójść jeszcze do kilku innych lekarzy.
Pozdrawiam
Jaram dalej, słuchaj muzyki i ciesz się życiem. Po prostu przyzwyczaj się
Jeśli chodzi o kropki, to może to męty ciała szklistego? Częsta przypadłość - również je mam i one to już wkurwiają mocno. Biorą się od zbyt wysokiego cisnienia w gałce ocznej, można je z powodzeniem usunąć laserowo.
Najlepiej skierować się do lekarza, bo przyczyny z automatu sam nie wyleczysz. Zabiegi? Jak najbardziej, ale wpierw trzeba skonsultować się z lekarzem, aby wiedział który z powyższych szumów jest u Ciebie problematyczny, bo każdy ma inne podłoże.
Czasami pomogą leki, czasami zabieg.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Moja sytuacja w temacie szumów usznych wygląda w ten sposób.
3 lata temu na miałem dość mocny epizod nerwicowy. Przyczyna przewlekły stres i takie tam.
Lekarz przepisał mi benzo oraz Prozac. Zauważyłem jednak, że Prozac mnie jeszcze bardziej pobudza i po dwóch tygodniach brania odstawiałem ten stary SSRI. Dwa dni po odstawieniu pojawiły się u mnie szumy i piski uszne.
Nerwa już prawie całkiem zniknęła, ale szumy uszne pozostały do dziś.
W między czasie lekarz odszedł z tego świata i nie mam nawet do kogo mieć pretensji
Szukaj na forum tego co pisał JohnyHa w kwestiach pisku, szumu w uszach.
Antagoniści rec nmda mogą być pomocne.
Wszystkie substancje przeciwzapalne ale tylko naturalne, świetnie sprawdzi się tu rumianek tylko nie w saszetkach z biedronki a zwykle zioło w dużych ilościach 10g jednorazowo.
Wszystkie substancje antyoksydacyjne np Na acetylo cysteina.
Substancje działające na stany zapalne ucha środkowego o udowodnionym działaniu.
Wszelkie substancje poprawiające przepływ krwi do mózgu, ogólne jego ukrwienie np piracetam.
Palenie papierosów, picie alkoholu pogarsza tą dolegliwość.
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe
Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.