Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Czy ktoś może próbował importować substancję czynną z Chin? Planuje zaimportować bupropion dla własnego użytku. O ile dobrze mi wiadomo bupropion nie znajduje się na żadnym wykazie, a więc nie podlega pod ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii. W moim przypadku również prawo farmaceutyczne też nie powinno mieć zastosowania, gdyż według definicji substancji czynnej:

Art. 2
38c) substancją czynną – jest substancja lub mieszanina substancji, która ma zostać wykorzystana do wytworzenia produktu leczniczego i która, użyta w jego produkcji, staje się składnikiem czynnym tego produktu przeznaczonym do wywołania działania farmakologicznego, immunologicznego lub metabolicznego w celu przywrócenia, poprawy lub zmiany funkcji fizjologicznych lub do postawienia diagnozy medycznej;
Ja oczywiście nie zamierzam wytwarzać żadnych produktów leczniczych.

Nawet gdyby miało zastosowanie to widzę, że w rozdziale 3a (Wytwarzanie, import i dystrybucja substancji czynnej), wszystkie zezwolenia tyczą się prowadzenia działalności gospodarczej związanej z importem, czyli jako osoba ficzyczna, która importuje tylko dla użytku własnego mnie one nie dotyczą.

Czy to oznacza, że mogę po prostu legalnie zamówić substancję czynną z Chin i jak przyjdzie pismo z Urzędu Celnego to powiedzieć, że to jest bupropion i wszystko będzie ok? Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem? Za proste to się wydaje.
  • 1290 / 367 / 0
Twoje rozumowanie jest mocno pogiete i nie, nic z tych rzeczy, ze mozesz legalnie zamawiac narkotyki z chin. Tym rozumowaniem mozesz sie niezle pograzyc i jeszcze dostac cos bardzo trujacego. Moglbys dostac mnostwo cale paragrafow. Jak chocby import, zamiar wprowadzania w obrot (na podstawie ilosci wiekszej niz iles tam niewiele dawek), posiadanie, do tego zatrucie lub smierc. A ty myslisz, ze spoko, to powodzenia.
ODPOWIEDZ
Newsy
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.