Potrzebuję pomocy w doborze jak najlepszego oświetlenia do mojego pomieszczenia, eksperymentowałem już na różne sposoby i ciągle nie jestem zadowolony z efektu, dlatego też postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych.
Wymiary pomieszczenia na zdjęciu, wysokość to 200cm.
Posiadam dwie lampy sylvania z diodami cree xp 3500k 120w każda (zdjęcie)
Mam też dwie lampy hps 250-400w
I trochę diud epistara 3w niebieskie i czerwone.
Myślałem nad zakupem jakiś lamp od topowych producentów żeby mieć problem z bani, ale jednak te ceny mnie przerażają i wolę samemu coś zmajstrować tym bardziej że dużo potrzebnych materiałów już mam.
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc jakiejś modrej głowy która doradzi rodzaj o rozmieszczenie oświetlenia.
Nie wiem w co pójść cob czy smd czy coś jeszcze innego, hps z racji dużgo poboru prądu chciałbym sobie odpuścić ewentualnie zrobić mieszane i dać jednego hpsa z ledami.
Jestem otwarty na sugestie.
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
PS. Przeszukałem już większość tematów na forum i dalej mam mętlik niestety większość tematów które trafiają w mój problem jest z przed paru lat a zależy mi na wydajnym sprzęcie a jak wiadomo nowe ledy wchodzą co chwilę. Dlatego zakładam nowy temat.
O tym na forum już pierdololo o tym wszystko,ale ja zawsze mam słabość i bardzo kibicuje każdemu kto chce hodować...Ogrody pełne marii u janiny...Dzis dym dam płucom dam dym dziś dam płucom dam dym dym dam dam dziś dym
Troszkę tematu już liznąłem także zupełnym amatorem nie jestem...
jeśli chodzi o HPS to chce z nich zrezygnować bo są nie wydajne jeśli chodzi o pobór prądu z racji balastu który swoje drze, i tak 250w realnie drze 300 do nawt 350 przy starych balastach, a każdy poniżej 150w to strata kasy. Obniżanie go może i by cos dało ale tym samym zmniejszamy pole jakie oświetlamy.
Co do wentylacji itp. To mam to w miarę ogarnięte aczkolwiek wiadomo człowiek uczy się całe życie.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.