Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 104 / 15 / 0
Witam
Ciekawi mnie jak sprawa wygląda z lekami :cojest:
Chodzi mi tu szczególnie o leki na receptę, głównie benzodiazepiny i tramadol
Czy w trakcie przeszukania smutni panowie znajdą u mnie leki mogę mieć za to jakieś konsekwencje prawne ?
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 415 / 54 / 0
Jeżeli masz recepty to nie będziesz miał. Tylko trzeba iść do lekarza, który te recepty wypisywał po jakiś papierek.
Natomiast bez recepty powiedziałbym, że głowa mnie bolała i pożyczyłem od kolegi, od kogoś z rodziny aby sprawdzić.
  • 12498 / 2425 / 0
Recept nie ma, bo... to leki na receptę. Recepty zostały w aptece. Jeśli tak było i wskażesz im aptekę, to oni ew. zweryfikują i powinno być po temacie.
  • 104 / 15 / 0
A jeśli nie posiadam recept zrealizowanych w aptece %-D
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 12498 / 2425 / 0
Czytaj post wyżej - recepty zostały w aptece i są do wglądu milicji.
  • 3564 / 580 / 1
Nie apteka, prędzej lekarz i przychodnia. A właściwie to NFZ.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 12498 / 2425 / 0
Racja - w przychodni jest przecież dokumentacja...
  • 4603 / 2207 / 1
Jeżeli masz w domu jedno opakowanie, to nikt nie będzie wymagał niczego. Jeżeli natomiast znajdą 20 opakowań, to nic nie pomoże nawet najlepsza dokumentacja. Natomiast jak się leczysz, zawsze możesz poprosić lekarza o zaświadczenie jakie leki przyjmujesz. Takie zaświadczenie każdy lekarz ma obowiązek wystawić i trzymaj je w domu. W razie kłopotów pokazujesz i dziękujesz że zostałeś przywieziony do domu, a Panowie grzecznie przepraszają za niedogodność jaką spowodowali...

3 krotnie miałem taka sytuację w życiu i za każdym jednym razem kończyło się na przeprosinach, życzeniach zdrowia i spokojnego dnia.

PS. dobrą opcją jest też faktura za zakupy w aptece, bądz w ostateczności paragon. Wystarcza w zupełności.
  • 569 / 53 / 0
Wydaje mi się, że ziomkowi chodziło o sytuację w której nie jest pacjentem. Po prostu dostał/ogarnął sobie od kogoś pakę sevredolu i smutny pan znalazł to u niego w kieszeni. Teoretycznie jest to przestępstwo, nie wiem jakby taka sytuacja wyglądała w realu. Jednak sytuacja na pewno nie komfortowa.
"Even the smallest person can change the course of the future"
  • 4603 / 2207 / 1
Posiadanie leków wpisanych na listę N i P bez podstawy medycznej jest przestępstwem. Oczywiście czy będzie to skutkowało postawieniem zarzutów i ewentualną odpowiedzialnością karną zależy od "otoczki" Jak się coś zrobi to będzie to dodatkowa dorzutka. natomiast w przypadku normalnej sytuacji zazwyczaj umarzają ze względu na niską szkodliwość, lub wręcz brak znamion przestępstwa.

Szybka kwerenda w Lexie nie wykazuje wyroków skazujących za samo posiadanie blistra sevredolu (jednak moga być takie skazania nie zamieszczone w bazie)
ODPOWIEDZ
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.