Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 732 / 57 / 0
Na potrzeby przeprowadzenia badań do mojej pracy dyplomowej poszukuje informacji na temat miejsca przebywania (realnego lub wirtualnego) bardzo charakterystycznej grupy ludzi.
Mianowicie chodzi tu o chorych na Parkinsona.
Co w tym nietypowego ? Ano to, że te osoby musiały choć raz w trakcie trwania choroby zażyć świadomie kokainę, choć najmilej widziani są regularni użytkownicy owego (w tym kontekście) leku.
Nie jestem z kosmosu i wiem ze z racji na popularnośc, dostępność i cenę kokainy ciężko znaleźć kogoś kto regularnie przyjmuje koke a w dodatku choruje na PD. Dlatego sam też szukam na międzynarodowych forach dla chorych itp.
Natomiast do was się zwracam z prośbą o pomoc w znalezieniu takich osób.
Tzn. jeśli ktoś zna osobiście taka osobę nawet w liczbie sztuk równej 1 (słownie : jeden), będę rad za przekazanie jej prośby o pomoc w badaniach w moim imieniu.
Jeśli ktoś wie gdzie mogę się kierować/dzwonić/rejestrować czy cokolwiek gdzie są ludzie z ta choroba i mogą/mogły mieć kontakt z Coco w czasie jej trwania również vede wdzięczny za informacje.

Badanie jest proste, w formie anonimowej ankiety, wypełnionej choćby droga internetową. 21 łatwych pytań odnośnie choroby, w tym zero pytań osobistych poza wiekiem i płcią wiec nie ma możliwości identyfikacji tożsamości osoby ankietowanej. Ankieta juz jest napisana, jak tylko dopracuje od strony technicznej będzie gotowa do udostępnienia, tak więc ruszam z poszukiwaniami pełna para.

Z racji na trudność znalezienia takich osób u nas w kraju szukam tez na różnego rodzaju m.nar. forach dla osób z chorobą PD, także jeśli znacie stronę zagraniczna gdzie mogę skierować ankietę która właśnie jest tłumaczona na j. ang., również proszę o informację. Z góry dzięki za każdą wskazówkę i pomoc :hug:
Umiem wymusić okup, ściągnąć haracz, jebnąć ze łba.
Gwałty na zlecenie, bez zlecenia zresztą też.
amfetamina – produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Brawurowa jazda samochodem Cinquecento.
  • 3959 / 149 / 0
tur3k? :cheesy:
niedojebanie genetyczne
  • 98 / 13 / 0
Wariant z próbą nawiązania kontaktów z jakąś Ameryką Południową, gdzie jest to popularniejsze? Podręczyć jakiś ośrodek zajmujący się Parkinsonem w Boliwii?

Acz to by raczej trzeba na hiszpański...
Zaszpanuję: namiętnie pijam niezbyt mocną kawę rozpuszczalną z odtłuszczonym mlekiem
  • 732 / 57 / 0
Tylko właśnie gdzie szukać ? duckduckgo się ogranicza do Europy i ew USA
  • 98 / 13 / 0
synekpl pisze:
Tylko właśnie gdzie szukać ? duckduckgo się ogranicza do Europy i ew USA
duckduckgo się "nie ogranicza", tylko będziesz musiał się polubić z duckduckgo translate by czegokolwiek poszukać.
Zaszpanuję: namiętnie pijam niezbyt mocną kawę rozpuszczalną z odtłuszczonym mlekiem
  • 858 / 50 / 0
Zadzwoń do Centrów Odwykowych i Centrum Leczenia Uzależnień i spytaj o takie osoby (będziesz musiał pogadać z terapeutą/tką a nie sekretarką ofc, więc lepiej pojechać osobiście). Wiem, że oni są bardzo otwarci na różnego rodzaju badania i prace i sam brałem udział w ankietach dot. politoksykomanii i zaburzeń ośrodka nagrody (czy jakoś tak).
Kolejną sprawą są szpitale, w których przecież też możesz o to pytać. Lekarze również chętnie pomogą przy pracy badawczej i mogą zawsze podpytać pacjentów.
Pamiętaj tylko o tym, że wszelka hurr durr ochrona danych osobowych jest i w związku z tym jak znajdziesz taką osobę to najpierw lekarz/terapeuta musi ją zapytać czy się zgadza i dopiero dostaniesz do niej kontakt.
Na jednej z grup NA też prowadzono badania dot. alergików-narkomanów i wszystko było w porządku. Wystarczy się przejść i popytać, osobiście.
Na Facebooku jest taka grupa coś w stylu ankiety-za-ankiety, wiesz że studenci wrzucają swoje ankiety i wypełniają sobie nawzajem. Tam też możesz poszukać.
Masz też fora narkomańskie poza h jak dopalamy.com i naromani.com czy jakoś tak, tam też załóż ten temat. Myślę mimo wszystko, że szpitale i oddziały Parkinsonowe to najlepsze opcje, jak się dobrze ubierzesz i konkretnie i zwięźle przedstawisz program badawczy to lekarze chętnie w to wejdą bo sami przecież robili takie rzeczy na magisterki 20 lat temu ;)
Pozdr i powodzenia!
  • 732 / 57 / 0
Pytanie do wszystkich forumowiczów. Czy w razie konieczności i totalnego braku znalezienia osób do ankiety czy mógłbym liczyć na wypełnienie jej przez was ? Nikt nie zweryfikuje prawdziwości tego badania bo przecież jest anonimowe z racji ze chodzi o narkotyki, a wiem ze to skupisko różnej maści osob związanych ściśle z zażywaniem narkotyków będzie miało na tyle wiedzy aby wypełnić te ankietę w najbardziej zgodny z prawdą sposób.

Tak więc.. "pomożecie ?" :)
  • 2302 / 399 / 0
do czego to jest?

mgr?
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 732 / 57 / 0
Licencjat
Na mgr juz będę miał więcej czasu żeby znaleźć obiekty do badań prawdziwych za granicą a teraz mnie czas goni coby licencjat skończyć
  • 2952 / 249 / 0
@synekpl: ślij ankietę na forumowego maila i podaj maila zwrotnego :)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne

Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.