Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 55 / / 0
Jak ma się sprawa z posiadaniem leków, których substancje aktywne są wymienione w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii? Mówię oczywiście o niewielkich ilościach. Czy gdyby taki lek został znaleziony przez policję przy mnie czy w moim mieszkaniu, to czy może się ona domagać na przykład ujawnienia, jaki lekarz mi go przepisał?
http://www.narkopolityka.pl/
  • 609 / 16 / 0
Jeżeli jest to lek OTC, to nie.
W innym przypadku też nie powinni, chyba, że ktoś im doniósł.
Uwaga! Użytkownik punk6 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5299 / 104 / 0
Jeśli leki masz od lekarza i przypisane słusznie to zero problemu aż to ustalą. Jeśli lekarz nie powinien to go wjebiesz i będzie miał dym, więc lepiej na klatę to wziąć. A jesli masz z jakiegoś krzywego źródła to walisz, że motałeś z Rosji przez net. Kraj poza UE uetrudni węszenie i zbaszczą jak ogarną. Posiadanie leków narkotycznych z ustawy = posiadanie narkotyków, a za to oczywiście nagroda :)
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 98 / 4 / 0
Pillu, jesteś pewien tego co piszesz? Jeśli znajdą przy człowieku benzo lub tramca to co dalej? Mam obowiązek powiedzieć który lekarz mi go przepisał? A dalej co, kontrola papierów w przychodni, czy faktycznie taka recepta miała miejsce? Nie jestem specem od prawa, ale wydaje mi się to dość naciągane. Jest takie coś jak tajemnica lekarska, byle piesek nie ma wglądu w historię choroby. Pewnie, że kilograma majki nie wytłumaczysz posiadaniem od lekarza, ale mniejsze ilości aptecznych leków nie powinny chyba budzić zainteresowania organów prawa.
Snuję plany, żuję ludzi, knuję - chytry lis
I po trupach pnę się w górę powtarzając myśl:
KIM JESTEM? - JESTEM ZWYCIĘZCĄ!
  • 170 / / 0
To ja sie moze dolacze do tego watku z pytaniem: ile opakowan lekow narkotycznych moze przywiezc mi z ukrainy kolezanka zeby lipy nie miala na granicy?
  • 182 / 3 / 0
drHouse pisze:
Pillu, jesteś pewien tego co piszesz? Jeśli znajdą przy człowieku benzo lub tramca to co dalej?

tramadol nie widnieje w ustawie o p.n.
  • 1993 / 490 / 0
A jesli masz z jakiegoś krzywego źródła to walisz, że motałeś z Rosji przez net.
Jeszcze jemu przemyt za to dowalą.%-D
To ja sie moze dolacze do tego watku z pytaniem: ile opakowan lekow narkotycznych moze przywiezc mi z ukrainy kolezanka zeby lipy nie miala na granicy?
Ilość zaspakajającą potrzeby chorego na czas nie dłuższy niż 30 dni.

Osoby, które przekraczają granice Rzeczypospolitej Polskiej, mogą przewozić środki odurzające i substancje psychotropowe, jakie są niezbędne dla ich leczenia medycznego pod warunkiem, że w przypadku kontroli okażą zaświadczenie wydane lub uwierzytelnione przez właściwe władze ich państwa pobytu z obszaru Schengen. W Polsce zaświadczenia są weryfikowane ( przy w wozie ) oraz wydawane ( przy chęci wywozu ) przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Ukraina w Schengen nie jest więc jest pewnie jeszcze trudniej.
Pillu, jesteś pewien tego co piszesz? Jeśli znajdą przy człowieku benzo lub tramca to co dalej? Mam obowiązek powiedzieć który lekarz mi go przepisał? A dalej co, kontrola papierów w przychodni, czy faktycznie taka recepta miała miejsce?
Jeśli znajdą jakieś leki, których słuszność ich posiadania wzbudzi ich podejrzenia będzie to wyglądać tak jak zasugerowałeś.
  • 2936 / 243 / 0
No ok, ale jeśli mam jakieś leki po np zmarłych dziadkach (MST bo np babcia chorowała na raka) i sobie je wziąłem podczas sprzątania mieszkania nie wiedząc co to (oprócz tego wziąłem też inne leki, które nie są narkotyczne i do niczego mi nie potrzebne 'bo mogą się kiedyś przydać') to mogę mieć z tego tytułu problemy ?

Sytuacja oczywiście hipotetyczna i nigdy nie miała miejsca.
  • 35 / / 0
Oczywiście, małe szanse, że by to wyszło ale możesz. Tylko tu następstwa będą zależały już od woli prokuratora.
  • 2809 / 364 / 0
A ja mam nastepujace pytanie .. jestem chory i biore leki narkotyczne i czesto przy sobie mam listek oxy80 albo mst200 i jesli palanty mieli mnie nie wiem sprawdzic itp i znajduja przy mnie listek oxy czy mst to co moga mi zrobic ? Jesli by to bylo u mnie w miescie to nie ma sprawy bo jestem z malej miescowosci i wiekszosc ludzi sie zna .. ale jesli bym gdzies pojechal i mnie sprawdzili co wtedy ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.