Otóż postanowiłem założyć growboxa i utknąłem w momencie, który zawsze mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego wcześniej - elektryka :-/ Nie mam pojęcia jak to wszystko złożyć, aby działało. Wielkość boxa jaką planuje, to 30x30x60h, a więc jedyną opcją będą żarówki energooszczędne. Z tego linku zrozumiałem, że oprócz żarówek muszę zakupić coś takiego jak statecznik, kostke i kabel z wtyczką, ale nie wciąż nie wiem jak podłączyć żarówki do tego statecznika? Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak mam zmontować to oświetlenie?
Drugim problemem są wentylatorki. Mam zamiar użyć wentylatorków od kompa i wiem, że muszę je połączyć z jakimś zasilaczem. Rozumiem, że muszę obciąć kable i pasujące do siebie druciki owinąć wokół siebie i następnie wszystko zakleić taśmą izolacyjną? Co jednak zrobić w wypadku gdybym chciał podłączyć dwa wentylatorki do jednego zasilacza?
Będę wdzięczny za każde porady, linki, instrukcje dla kompletnego nooba, które pokażą mi jak mam to zmontować.
Dzięki i pozdrawiam!
PS. Jakie konkretnie żarówki polecacie do takiego boxa? myślałem od 2x21W.
oprawka
przewód przyłączeniowy
szybkozłączki
No i tak, nie wiem czy przy oprawce są jakieś kable. Jeśli nie, to jaki powinienem dokupić?
kable
Do tego myślałem, o 2 takich żarówkach;
Phillips 18W
jamera pisze:2 x 18W to mało, nawet jak na 1 roślinę. Kolega dobrze radzi, weź 3. Tylko na takiego boxa to idealnie nadawałby się HPS100. Jak chcesz oszczędzać energię pojedź fotoperiodem 12/1. Jak chcesz ukryć przed rodziną/współlokatorami to dasz radę bez problemu.
W jaki sposób ma mi się czarny kabelek rozgałęzić? Prosze pomóżcie i wytłumaczcie mi krok po kroku jak to zrobić :-(
Pozdrawiam
Proszę, tu masz datasheet w pdf dokładnie do swojego modelu balastu, razem z rozrysowanym schematem połączeń.
Rozumiem, że z kabelków musze poobcinać tą gume na jakiś 1 cm, tak żeby pozostały same druciki i to wcisnąć? skumałem już, że L to brązowy kabelek, a N to niebieski, ale nie wiem jak ma to iść do LH i LL?
Potrzebne protipy na co uważać, żeby mnie prąd nie pokopał
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Marihuana a rak głowy i szyi: Czy używanie marihuany może zwiększać szanse na raka?
Narkotykowy proceder w centrum przemyśla przerwany przez CBŚP
Funkcjonariusze CBŚP wspierani przez kontrterrorystów rozbili zorganizowaną grupę przestępczą powiązaną z pseudokibicami, która w centrum Przemyśla „w biały dzień” handlowała narkotykami. Zatrzymano dwóch mężczyzn i zabezpieczono narkotyki o wartości 1 mln PLN. Sprawę nadzoruje podkarpacki pion PZ Prokuratury Krajowej w Rzeszowie.
Wielkie wieści dla inwestorów w konopie! Czy legalizacja w USA jest nieuchronna?
W szybko rozwijającym się świecie konopi liderzy przemysłu kanadyjskiego odczuwają ból niespełnionych oczekiwań. Cztery lata po tym, jak Kanada przyjęła legalizację rekreacyjnej marihuany, firmy takie jak Tilray Brands zmieniają strategie w obliczu zmieniających się fortun.
Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy
Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem