Błękit metylenowy – organiczny związek chemiczny, pochodna 1,4-tiazyny, barwnik tiazynowy o charakterze soli.
W temperaturze pokojowej jest to bezwonny, ciemnozielony proszek, z wodą daje niebieski roztwór. Nie powinno się go mylić z błękitem anilinowym. Ciężar nasypowy 400–600 kg/m³[potrzebne źródło].
Używany jako wskaźnik pH. W roztworach mocno kwasowych barwi się na zielono, w roztworach lekko kwasowych, obojętnych i zasadowych przyjmuje barwę od błękitnej do granatowej. Znajduje zastosowanie również jako barwnik w biologii, ma też wiele zastosowań w medycynie. Jest stosowany jako środek diagnostyczny, przeciwbakteryjny oraz przy zatruciach cyjankami i czadem[5].
W akwarystyce używany jako lek na różne choroby ryb
Informacje zasięgnięte z wikipedii .
Więcej na :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Methylene_blue.svg
już nie wiem co wybrać
:rolleyes: http://zdrowymozg.pl/blekit-metylenowy-jako-nootropic/
Powód: Zmieniono nazwę wątku na bardziej zrozumiałą. Podpieto wzór strukturalny, oraz dodano odnosnik do wiki. /Kolja
"Błękit metylenowy cz. C16H18C1N2S.aq nr cas 61-73-4"
Co to może być? Jak sprawdzić czy to to?
Bardzo silnie barwi wodę na niebiesko
odpowiem sobie sam: "new methylene blue"
http://www.chemicalbook.com/ChemicalPro ... 204285.htm
zatem testy odkładam na później
Ja swój niby błękit odsyłam z powrotem, co za typy.
NavyBlue pisze:Na allegro sprzedają błękit metylowy jako błękit metylenowy, który jest brązowo-ceglastym proszkiem, roztwór w normalnym pH ma silnie niebieską barwę, a w bardzo wysokim pH zmienia kolor na różowo-fioletowy. Jest to barwnik o kompletnie innej budowie chemicznej, który jest prawdopodobnie toksyczny.
Prawdziwy błękit metylenowy ma ciemnozielony kolor, o lekko brązowawym odcieniu, w bardzo wysokim pH nie zmienia koloru, ale w połączeniu z cukrem redukującym np. glukozą zachodzi reakcja "niebieskiej butelki". W połączeniu z nadtlenkiem wodoru, po jakimś czasie zachodzi odbarwienie roztworu.
Trzeba też zaznaczyć, że błękit metylenowy w postaci soli z chlorkiem cynku ma ciemnobrązową barwę, po dodaniu wodorotlenku sodu/wodorowęglanu sodu, pewnie powstanie biały osad wodorotlenku cynku/węglanu cynku i chlorek sodu.
Mam przeczucie, że niezłą synergię wykazało by z żen-szeniem.
Dzisiaj już jest 8 dzień suplementacji BM. Rozkręcało się parę dni, ale po podwyżeniu dawki z 1mg do 3mg na jedną dawkę, czuć działanie doraźne.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.