https://pl.wikipedia.org/wiki/Pentazocyna
Na jaką receptę jest Fortral i czy ktoś go próbował ? Proszę o opinie na temat pentazocyny.
Powód: Dodano strukturę i link do Wikipedii
Edit: Fortral w tabsach ma 50 mg/tabs.
Ogólnie, to nie jest rzecz dla ludzi, którzy mają już doświadczenia z morfiną czy herą. Ma większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż majka, więc jak ktoś jest w ciągu i przyjdzie mu do głowy to wziąć, to może się nabawić skręta. Lewoskrętny izomer wcale nie jest czystym agonistą receptorów mi, ma dużą aktywność kappa, znacznie większą niż w stosunku do receptorów mi, dodatkowo jest agonistą receptorów sigma (to nie są receptory opioidowe, ale benzomorfany aktywują te receptory). Średnio przyjemny syntetyk. Nie zmniejsza źrenic, nie zwalnia aż tak oddechu ani serca. Łatwiej się po tym wysiusiać. Nikt tego z mojej ekipy nie pukał przewlekle, pamiętam, wzieliśmy na spróbunek. Możliwe, że kilka miesięcy po tym zdarzeniu ktoś jeszcze miał jakieś ampułki. Można było to opchnąć jako rarytas jakimś kodeinowcom czy tramalowcom. Nie mogę powiedzieć, żeby pentazocyna konkretnie przypominała DXM, ale te efekty psychozomimetyczne rzeczywiście są zauważalne, to właśnie zasługa aktywacji kappa i sigma.
Pentazocyna – organiczny związek chemiczny, narkotyczny lek przeciwbólowy, pochodna benzomorfanu, stosowana w bólach o nasileniu umiarkowanym. Wykazuje działanie słabsze i krótsze od morfiny. W Polsce występuje pod nazwami handlowymi Fortral (tabletki) i Pentazocinum (roztwór do wstrzykiwań dożylnych, domięśniowych i podskórnych).
Pentazocyna może występować w postaci 2 izomerów: lewo- i prawoskrętnego. Tylko (-)-pentazocyna wykazuje działanie przeciwbólowe, aktywując receptory opioidowe kappa, mi (1/5 aktywności morfiny) oraz blokując receptory delta. Jest także agonistą receptorów sigma.
Zmartwila mnie tylko informacja na temat skutków ubocznych,a mianowicie:
Możliwymi skutkami ubocznymi są zaburzenia psychozomimetyczne i dysforia. Wywołuje depresję ośrodka oddechowego, jednak w przeciwieństwie do morfiny działanie to jest ograniczone efektem pułapowym. W odróżnieniu od klasycznych opioidów podnosi ciśnienie tętnicze, nie zwęża źrenic i ma mniejsze działanie kurczące mięśnie gładkie.
Pentazocyna wykazuje większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż morfina, dlatego u osób przyjmujących inne narkotyczne leki przeciwbólowe może wywoływać zespół abstynencyjny.
Oprócz skutków ubocznych występujących przy leczeniu wszystkimi pochodnymi morfiny pentazocyna może powodować także zaburzenia nastroju, halucynacje i depersonalizację. Rzadko prowadzi do uzależnienia.
Jak ktoś próbował to napiszcie cos o działaniu.
P.s. jak był gdzies juz temat,to prosze uprzejmie Moda o wywalenie :-) Dziekuje
Dodam jeszcze ze mp informuje iz jest na zwykla recke Rp
a postacie handlowe leku Fortral to:
PENTAZOCINE HYDROCHLORIDE
Fortal-Roztwór do wstrzykiwań 30mg/ml
Fortal-Tabletki 50mg( tbl 100x 50mg)
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.