uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
Witam - na poczatek mowie ze moj post bedzie niekompletny i bede go regularnie uzupelnial bo teraz (o tej porze niemam zbytnio czasu a chcialbym zaczac)
Piszcie tutaj wszystkie swoje wrażenia i przemyślenia które spotkały was przy zakładaniu growboxa i pierwszej uprawie. Co robiliscie dobrze a co zrobilibyscie inaczej, z jakimi problemami sie spotykaliscie?

Oto moje spostrzeżenia:

Wykonanie boxa:
Płyta wiórowa 18mm jest gruba i ciężka. Gdy bedziecie wykonywac boxa z plyty to kupcie mniej grubą. Mozecie tez zrobic kombinacje sklejka+plyta. Czyli sklejka na tylna sciane boxa.
Nie robcie drzwi skrzydlowych, powoduje to wiele utrudnien. Lepiej zrobic jedne drzwiczki, a jak sa ciężkie to dokupic jeden zawias wiecej lub dwa...
Płyty wiórowe musza byc dokladnie dokrojone co do mm wtedy wyjdzie wam szczelniejszy box.
Nie uszczelniajce boxa kitem - kit po wyschnieciu peka i i tak sa przeswity.
Bardzo przyjemnie sie maluje box białą farbą, kładziemy dwie warstwy i jest pięknie. Bardzo dobrze odbija światło.

Walka z temperaturą:
zawsze kupcie o jeden wentylator więcej bo zobaczycie ze bedziecie mieli prolemy z wysoka temperatura.
Do lampy zróbcie szybe - bardzo dużo daje. 5mm albo grubszą.
Do jednego zasilacza podłanczajcie nie wiecej niz 2 wentylatory, zobaczycie ze obroty spadaja i jest nawet roznica miedzy jednym a dwoma.
Nie robcie systemow tzn jeden wdmuchujacy albo jeden wydmuchujacy.
Najlepiej jak walniecie na dole otwór i u góry pare wentyli wyciągających.
Jeśli chcecie zainstalować filtr węglowy to kupcie najlepiej wentylator kanałowy.
Jak bedziec ie kupowali wentylatory to tylko 120mm - maja 2x wieksza wydajnosc niz 80mm

To tyle na teraz odemnie.

Pozdrawiam i niedługo wszystko uporządkuje.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 28 / / 0
Nieprzeczytany post autor: turlak »
LeonardoDaVinci pisze:
Witam - na poczatek mowie ze moj post bedzie niekompletny i bede go regularnie uzupelnial bo teraz (o tej porze niemam zbytnio czasu a chcialbym zaczac)
Piszcie tutaj wszystkie swoje wrażenia i przemyślenia które spotkały was przy zakładaniu growboxa i pierwszej uprawie. Co robiliscie dobrze a co zrobilibyscie inaczej, z jakimi problemami sie spotykaliscie?

Oto moje spostrzeżenia]

dokladnie! biala farba jest najlepsza!
co do scianek to raczej lepiej zrobic je z plyty wiorowej niz ze sklejki. plyty wiorowe (juz okolo 10mm grube nie 18) mozna spokojnie zbijac ze soba, nie trzeba robic szkieletu i do niego dopiero plyty przybijac.

uszczelniac mozna najzwyklejszymi uszczelkami do okien (w chemicznych sa, czasami trafia sie nawet samoprzylepne), umieszczajac je na kazdej krawedzi boxa w czasie zbijania.
mozna tez silikonem juz po zbiciu wszystkie szpary zalatac.
Walka z temperaturą:
zawsze kupcie o jeden wentylator więcej bo zobaczycie ze bedziecie mieli prolemy z wysoka temperatura.
Do lampy zróbcie szybe - bardzo dużo daje. 5mm albo grubszą.
Do jednego zasilacza podłanczajcie nie wiecej niz 2 wentylatory, zobaczycie ze obroty spadaja i jest nawet roznica miedzy jednym a dwoma.
Nie robcie systemow tzn jeden wdmuchujacy albo jeden wydmuchujacy.
Najlepiej jak walniecie na dole otwór i u góry pare wentyli wyciągających.
Jeśli chcecie zainstalować filtr węglowy to kupcie najlepiej wentylator kanałowy.
Jak bedziec ie kupowali wentylatory to tylko 120mm - maja 2x wieksza wydajnosc niz 80mm

To tyle na teraz odemnie.

Pozdrawiam i niedługo wszystko uporządkuje.
czasami nie trzeba montowac szyb. przy malych mocach (150-250W) dobrze daja rady 2-3 wiatraczki 80mm przymocowane do odblysnika tak ze dmuchaja na lampe.

wyciagajacy wentyl na gorze najlepiej jakis porzadny zamontowac zeby zapewnic odp temperature, natomiast nie zgodze sie z tym, ze na dole mozna nie dawac wiatrakow, imo bez nich nie da sie odpowiedniej wentylacji zrobic.

120mm moze i sa wydajniejsze niz 80mm ale glosniejsze tez sa...

a to ile wiatrakow mozna podlaczyc do jednego zasilacza to roznie bywa. do ladowarki od komorki/wiertarki akumulatorowej mozna dac jeden no gora dwa ale wtedy to juz wolno bedzie, natomiast jak zasilacz porzadny jest to i 5 80mm wiatraczkow pojdzie na nim.

pozdrawiam!
  • 1736 / 18 / 0
o do scianek to raczej lepiej zrobic je z plyty wiorowej niz ze sklejki. plyty wiorowe (juz okolo 10mm grube nie 18) mozna spokojnie zbijac ze soba, nie trzeba robic szkieletu i do niego dopiero plyty przybijac.
oj raczej skrecania / zbijania bezposrednio plyt wiorowych bym nie polecał. Tymbardziej jak ktoś ma bez okleiny.
Lepiej juz wziąść kostki drewna powsadzać jedna kostke w każdy róg szafy od srodka i z zewnatrz wkręty powkręcać.
Wtedy jest solidnie...
uszczelniac mozna najzwyklejszymi uszczelkami do okien (w chemicznych sa, czasami trafia sie nawet samoprzylepne), umieszczajac je na kazdej krawedzi boxa w czasie zbijania.
mozna tez silikonem juz po zbiciu wszystkie szpary zalatac.
w kazdym sklepie prawie sa takie uszczelki ale jest to dobre uszczelnienie jedynie na drzwiczki.
Gdzie indziej proponuje coś innego...

czasami nie trzeba montowac szyb. przy malych mocach (150-250W) dobrze daja rady 2-3 wiatraczki 80mm przymocowane do odblysnika tak ze dmuchaja na lampe.
oj 250W daje nieźle... wiec jednak szyba bylaby git.
W szybie nie wiercic dziur bo jest to dosyc uciazliwe zamontowac to na jakis klej/silikon.
Niedługo sie dowiem czy zwykły silikon trzyma :]
zgodze sie z tym, ze na dole mozna nie dawac wiatrakow, imo bez nich nie da sie odpowiedniej wentylacji zrobic.
ja mam lepsza wentylacje jak mam dwa wiatraki u gory zamiast jeden wdmuchujacy na dole i jeden wydmuchujacy u gpry.
Jak sprawdzałem fajką to zasysa nieźle przez ten otwór w którym niema wentylatora :)

a to ile wiatrakow mozna podlaczyc do jednego zasilacza to roznie bywa. do ladowarki od komorki/wiertarki akumulatorowej mozna dac jeden no gora dwa ale wtedy to juz wolno bedzie, natomiast jak zasilacz porzadny jest to i 5 80mm wiatraczkow pojdzie na nim.
perzy zasilaczu 1.5A jak sa podlaczone dwa wiatraki widac spadek obrotów w porównaniu do tego jak jest podłączony jeden.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 3523 / 54 / 0
Tak jak Leonardo napisał ,lepiej jest dać wszystkie wentyle jako wdmuchujące lub wyciągające.Mix tzn częś wyciąga część dmucha sprawdza się jedynie w mało szczelnych boxach.Druga sprawa ,że nie warto inwestować w wentyle marnej jakości jeśli macie boxa w miejscu gdzie spędzacie dużo czasu(hałas).Polecam, także system dwuzasilaczowy z powodów bezpieczeństwa.Zasilacze dostępne na rynku lubią się psuć,wtedy pozostają wentylatory podłączone do drugiej zasiłki.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 228 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
co do spraw elektryki i zasilaczy lepiej kupic lepszy zasilacz gdzie lepszy znaczy ze jest przystosowany do pracy z wiekszymi naterzeniemi pradu, na zasilaczu zawsze jest opis i ile naterzenia wytrzyma, zasilacz na 1A (Amper) jest juz dobra sprawa wiatraczki komputerowe naogol dzialaja z naterzeniami rzedu 0.15-0.30A pamietajcie o tym bo jak do slabego zasilacza podczepicie za duzo wiatraczkow to poprostu sie spali i moze narobic niebezpiecznych szkod
  • 445 / 1 / 0
Z tego co sie orientuje, to są płyty wiórowe gotowe już białe :D
u mojego lokalnego dilera :> stolarskiego 1m^2 kosztuje cos kolo 35zł, czyli nie tak duzo.

Nie wiem jak koledzy, ale ja spokojnie robiłem boxa z płyty wiórowej 18mm na wkręty..
Ciężka, masywna budowla, ale za to bardzo stabilna. W końcu to już nasz mały mebel :D
Ale, zauwazylem pewna rzecz ktora stosuja producenci mebelow, mianowicie zeby nie byl on taki ciezki
plyte MDF stosuja tylko na górę, dół i na 2 ściany. Jak mi nie wierzycie, przypatrzcie sie na swoje mebele w domciu ;p

Polecam zrobić zawsze box'a wiekszego niż tego planowalismy, czyli jesli chodzi nam coś po głowie pt. "30x30x100" to odrazu mozemy sobie odpuscic... ja zalecam minimum na naszego kwiata 40x40x140, bo uwierzcie, baaardzo szybko rosnie :) a miejsca coraz mniej, kwiat coraz wiekszy i wiekszy.. :D

Doniczka: polecam zrobić sobie własną z przygotowanego juz do tego kartonu...
Odblysnik: ktos mi kiedys polecil forme do ciasta :) wypas odblysnik za grosze!

Co do elektryki.. Jesli mamy swietlowki (nigdy nie uzywalem HPS, wiec napisze tylko o swietlowkach) i chcielibysmy je wszystkie podlaczyc do jednego kontaktu bez lutowania to sprawa wyglada banalnie. Wszystko jest pokazane na rysunku :D
Dzieki takiemu polaczeniu, mamy napiecie na calej kosteczce:) a o to przeciez nam chodzi, prawda? <triumf na twarzy> ale jest tego jedna podstawowa wada:/
jesli na jednej ze swietlowek bedzie spiecie, to ida sie "kochac" wszystkie swietlowki...

Co do zasilaczy: w pełni sie zgadzam z zorkiem! Lepiej kupic cos kapke drozszego niz tania tandete od kumpli ruskich:/ Fajna i dobre są zalilacze z zmiennym napięciem, tzn takim ktory mozemy sobie regulowac

Moze kiedys mnie jeszcze natchni na uprawe i bede mial checi.. narazie ich nie mam, wiec zycze powodzenia bratom ogrodnikom:)

---------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT
O kur*a, zapomnialem...
W tej kosteczce, jest tak ze kabelki są wkręcone w nią, a nie jak ktoś moze wywnioskować, kabelki przechodzą ot tak sobie..
Gdyby ktoś coś miał co do niej jakiekolwiek wąty, PM :)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2006 przez Pan Jah, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 89 / / 0
Nieprzeczytany post autor: koyot »
Ja mam rade taka: poszukac w meiscie komisu meblowego: ..ja zakupilem za 30zl szafke 100x50x50wys, taka co na szafach przewaznie stoi w kompletach meblowych...z tylu sklejka wiec latwo robic otwory...mozna dac swoja tapete i komponuje sie w umoeblowanie pokoju ..w takich szafkach idealnie walnac slabe hps z odp doniczką sogiem z mocnym lst ;)

szafy 100x60x180wys od 80zl

u siebie w meiscie poszukac napewno beda jakies komisy meblowe patrz www.duckduckgo.pl ;]
Uwaga! Użytkownik koyot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: toxiq »
wtrace sie w watek bo mnieciekawi ;) nie boicie sie o pozar zwarcie to nie problem plyta wiorowa sie zajmiemoment ja myslalem o grow boxiku z blachy tylko jest duzo gorzej z wykonaniem tzn trzeba komus zlecic to poprostu, chyba ze ktos z was juz ma taki wlasnej roboty i mogl by sie podzielic spostrzezeniami przy wykonywaniu
Uwaga! Użytkownik toxiq nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / / 0
Nieprzeczytany post autor: dubzky »
toxiq pisze:
nie boicie sie o pozar zwarcie
Jakbym poskręcał kable i owinął byle jak taśmą izolacyjną to bym się bał.... :-D.
Trochę pomyślunku i pracy = 100% (no... może 99% :-P ) safety..... 4 latka jade na jednym setupie i tylko raz mi się izolacja usmażyła (źle skręcona kostka)...

Blaszany box... Hmm.... czemu nie... Tylko jakby coś się miało spierdolić to przy otwieraniu szafki leżysz i skwierczysz..... :-D
The Spice must flow..
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: toxiq »
hehe tez fakt, ale ja jednak jestem za blaszka, bo przeciez nie bede uziemial balastu do szafki :))

fajna szafeczka do hodowli jeszcze z overgrow w fotce co o niej myslicie?
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970 przez toxiq, łącznie zmieniany 0 razy.
Powód: fota
Uwaga! Użytkownik toxiq nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.