uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 654 / 14 / 0
Chciałbym tutaj zapytać jak bardzo plon zależy od wielkości rośliny przyjmując stałe "zagęszczenie" odgałęzień. Chodzi o to że mam dość wysokiego boxa (nie mierzyłem ale około 190cm) więc chiałbym przytrzymać roślinki możliwie długo na vegu żeby wyciągnąć jak największy plon. Przy HPS-ie 250W, doliczając odległośc od lampy i wysokośc doniczek myśle że roślinki mogły by mieć koło metra albo nawet do 120cm. Będe trzymał na flo około 5 roślin na powierzchni 0,47m2. Czy przy takich warunkach możliwe jest osiągnięcie.......powiedzmy około 80g z rośliny (zakładając tylko FIM-owanie 2-3 krotne)???

======================
Edit: Acha, zapomniałem dodać, że mam zamiar uprawiać Skunk#1 z Dutch Passion. Na OG jeden gość wyciągnął prawie 400g z 2 roślin......tyle że miał o wiele lepsze oświetlenie( uwzględniając różnice oświetlenia wydaje mi się że 80g jest realne ale chciałem lepiej zapytać). Wątek oczywiście posłuży do szerszej polemiki na ten temat.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2006 przez Gum@, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 51 / / 0
Nieprzeczytany post autor: safo »
hmm interesujące pytanie :-p . moim zdaniem najefektywniej byloby rośline lekko potrenować lst żeby boczne odgałęzienia zyskały światło dodatkowo fim. bez tego plon w/g mnie nie wzrósłby zadziwiająco z powodu tego, że światło do dolnych partii roślin by dochodziło albo w małych ilościach albo wcale.. myślę, że przy b.dobrych warunkach, dobrych nawozach i plonującej dobrze odmianie wyciągnąłbyś ogółem ok. 350 gr... to jest czyste subiektywne zdanie, nie potwierdze tego w sumei niczym oprócz mojego widzi mi sie :-p. pozdro
Uwaga! Użytkownik safo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
Masz lampę 250W
Plon jest ograniczony przez: moc oświetlenia / i powierzchnia uprawy.
+ odmiana + technika uprawy.

jakbyś się nie starał nie przekroczysz 1 g z wata mocy: a jeśli przekroczysz to niewiele.

Najlepiej wyjdziesz zapewne stosując SCROG. A wtedy .. 190 cm nie jest co do niczego potrzebne.

Możesz zawsze na siłę: trochę poprawiać plony: manipulując fotoperiodem : stosując super dodatki : specjalne techniki uprawy : dodatek CO2.. etc.
Ale .. i tak ::czynnikiem:: ograniczającym Ci plon pozostanie moc lampy – czyli ilość energii dostarczonej roślinom.

Poza tym: czy lepiej jest wyciągnąć 1.5 g z wata mocy lampy: wydłużając znacznie czas kwitnienia kombinując jak koń pod górę.. : czy może .. bardziej się opłaca... zrobić kilka szybszych upraw ?

Komercyjne uprawy lecą najczęściej SOGiem : gdzie sadzi się gęsto posadzone klony: od razu po ukorzenieniu przestawiona na 12/12 . nawet idealna produktywność 1g per wat.. wywodzi się z wyników osiąganych w tej metodzie. Właściwie to : pierwotnie: liczono to: 0.5 g per wat per 30 dni kwitnienia. -> 2 miesiące kwitnienia mniej więcej = około 1g per wat/60 dni..

Przy scrog : można wyciągnąć nieco więcej.

ps: uprawa zbyt wysokich rośnin nie ma sensu. -> bedziesz miał.. i tak łyse łodygi w dolnych cześciach. To nie outdoor: gdzie swieci słońce. I gdzie sadisz rośliny w dużych odstepach.
Tu intensywność swiatła bardzo spada wzaz z odleglościa od lampy: poza tym.. "góra zacienia dół".

ps: Safo dobrze gada ;) Ale 350 g włożyłbym miedzy bajki ;P
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
poza tym.. góra zacienie dół
No tak....masz racje.
Ale .. i tak ::czynnikiem:: ograniczającym Ci plon pozostanie moc lampy – czyli ilość energii dostarczonej roślinom.
Czy przez to mam rozumieć że liczy się również sama moc lampy a nie tylko stosunek mocy do powierzchni :nuts: ??? No bo stosunek mocy do powierzchni mam chyba OK ;-) . No więc tak reasumując ile moge wyciągnąć przy zastosowaniu FIM i LST na dobrze plonującej odmianie??? No i jeszcze jedno ważne pytanko......tutaj shakir jako doświadczony rolnik powiedz mi jaka będzie optymalna wysokośc roślin???
  • 645 / 3 / 0
Gum@ pisze:
tutaj shakir jako doświadczony rolnik powiedz mi jaka będzie optymalna wysokośc roślin???
Nie wiem . rotfl. Nie znam się ;P

Zajmowałem się gównie upychaniem jak największej ilości sztuk na jak najmniejszej powierzchni celem wyprodukowania dziesiątek przedziwnych kundli z czym popadnie ;)

Ale ja bym nie próbował pod taka lampa uprawiać nic większego niż 50 cm.
Tym bardziej jeśli będzie to LST... HST Czy cokolwiek podobnego.. z przycinaniem wiązaniem i innymi dziwnymi manewrami.
Powinno ci raczej zależeć na uzyskaniu: czegoś w rodzaju dosyć niskiego zgromadzenia szczytów znajdujących się na jednej wysokości.. Do tego, że taka uprawa jest najbardziej produktywna na OG.. doszli dawno dawno temu: stad właśnie SCROG.. czy lst.. topowanie.. HST.. krepowanie i wszystkie techniki manipulacji pokrojem roślin.

btw: tyt topika: Stosunek plonów do wielkości roślin -> stosunek jest taki im wieksza tym wiecej ;) najwiecej sciagnołbyś ze sztuki gdybyś ja posadził pod kilkoma lampami 600W prowadził absurdalnie długi weg.. i dodawał w miarę wzrostu dodatkowe lampy swiecące z boku ;) : Wiem.. Kompletny bezsens.. ale.. nawet na OG gdzie wiekszość ludzi jest rozsadna: widzalem rośline in: która wygladala jak 2 m choina.
  • 654 / 14 / 0
Jak na razie ScrOG i SOG nie wchodzą w gre bo będe uprawiał z nasion, a poza tym to będzie mój pierwszy indoor więc na razie nie chce wydziwiać. Porównywałem dzisiaj na OG w StrainGuide plony do wysokości roślin (oczywiście w ramach poszczególnych odmian). Prawidłowośc była taka że roślinki nie przekraczały 80-90cm ale.......do tej wysokości plony wydawały się wzrastać wraz z wysokością. Oczywiście istnieje wiele czynników, które mogły na to wpłynąć ale warunki uprawy były na tyle różnorodne, że wydaje mi się iż prawdopodobieństwo zbiegu okoliczności jest bardzo małe. Oczywiście były odstępstwa od tej reguły ale najczęściej polegały one na tym że autorzy przyjmowali dziwne wielkości podając średnią wysokość roślin w "Garden information"( na przykład 10.....czego dziesięć bo stóp na bank nie 10 stóp=ok.3m i cali raczej też nie 10 cali=ok.25cm) więc takie przypadki pomijałem. Podsumowując ta teoria sprawdzała się w około 80%. Łatwo to zauważyć przy odmianach, w których jest dużo grow reportów. Co myślisz o tym shakir ???
  • 89 / / 0
Nieprzeczytany post autor: koyot »
Jak na razie ScrOG i SOG nie wchodzą w gre bo będe uprawiał z nasion, a poza tym to będzie mój pierwszy indoor więc na razie nie chce wydziwiać
zawsze mozna dopiero siatke załozyc jak pokaza sie pierwsze preflowery...w moim przypadku trzymałem ok 4tyg veg pod swietlowkami potem dałem flov i hps i po 4 dniach mialem pierwsze preflowery ale poczekałem do 6 zeby byc pewnym...i dałem spowrotem vega i swietlowki...

lub feminizowane nasiona

jesli bedziesz mial pecha i zaluzmy na 4 roslinki bedizesz mial 2 tylko babki i bedziesz mial duzo miejsca w boxie to mozesz robic klony z dolnych odrostow matek (z pod siatki np) i wraz z sscrogiem zrobic soga...dodatkowo mozna zrobic soga "dwupietrowego" tzn specjalnie stawiasz czesc klonow dalej od lampy zeby sie wyciagneły, nastepnie poobrywac dolne odrosty...
na kwadracie zalozmy 30x30 majac 2litrwoe 10x10 zmiescisz 6 doniczek z klonami (te wyciagniete) na nich stawiasz kolejce 4-5 doniczkek z klonami nie wyciagnietymi lub jakos trenowane

pozdr
Uwaga! Użytkownik koyot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
Gum@ pisze:
Co myślisz o tym shakir ???
Co ja myślę.. Hmm.. W sumie to samo cały czas.
Uważam, że indoor sens jest stosować metody uprawy ograniczające wysokość.
- LST ]
lub feminizowane nasiona
[/quote]

NIE ;!!! .. Żadnych femi..
Nasiona na jeden ras ? W życiu bym nie kupił 5 femi za taka sama cenę za jaka mam 10 standard ..
  • 654 / 14 / 0
No to w takim razie spróbuje chyba połączyć troche dłuższy veg (szacuje tak 4-5 tygodni) żeby roślinka miała sporo czasu na zbudowanie dobrej zieleni połączony z FIM i LST żeby ta zieleń była odpowiednio ukierunkowana. Tak jak sobie to wyobrażam to wydaje mi się, że to powinno odnieść pożądany skutek. Rośliny powinny być nieźle rozkrzaczone i powinny zajmować dużo miejsca w szerz a co za tym idzie oświetlana byłaby większa powierzchnia roślin.
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Siema
Mam takie małe pytanko, a w zasadzie mój kumpel ma.
Powierzchnia 0,8m2, HPS 400W, 6 samic AK48 i White widow, roślniki mają ponad miesiąc, już przełaczone na 12/12 i chciał zapytać ile może z tego uzysakć plonu??
Oryginalne jego foto poniżej!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Strzelanina w ośrodku leczenia narkomanii. Są ofiary

Grupa uzbrojonych ludzi zaatakowała ośrodek rehabilitacji narkomanów w Meksyku - podały miejscowe władze. Zginęło co najmniej dziewięć osób, a pięć zostało rannych. Do zdarzenia doszło w poniedziałek w stanie Sinaloa na północnym zachodzie kraju.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.