Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Przy następnej konsultacji powiedzieć to lekarzowi i poprosić o benzo czy to będzie przesada? Mam mocno przećwiczony tramadol więc pójście w opiaty chyba odpada.
06 lutego 2024dissapoinx pisze:Spokojnie, ja od kilku miesiecy biore codziennie ta sama dawke - 150 czyli dosyc mala normalna dawka i nie zwiekszam a caly czas dziala tak samo dobrze05 lutego 2024Abstract1 pisze: Niestety Twoje uczucie "ulgi" to początek grubego wjebania. Jak już weszłaś, nie podnoś dawek w nieskończoność, a najlepiej zacznij myśleć o schodzeniu. Jesteś jeszcze w momencie, w którym możesz to zrobić bez większych problemów. Im dalej w las tym gorzej.
Co do alprazolamu - zobacz czy zadziała dawka 2 mg, jak nie, zobacz 4 mg (ale weź je dopiero będąc w domu i nie wychodź z niego).
Jednak ani jedno ani drugie nie stanowi remedium - którego z powyższych byś nie wybrała - bawisz się zapałkami przy kanistrze z benzyną.
Ale, jako, że dawkę bierzesz niedużą, masz jeszcze szanse się w miarę gładko tego wykręcić, co szczerze polecam, zanim będzie za późno.
08 lutego 2024castlecastle pisze: A czy ktoś bierze ją faktycznie w celach przeciwbólowych? Bo mi tak została przepisana, ale jej właściwości przeciwbólowych w zasadzie nie widzę żadnych. Ktoś ma inne doświadczenia?
Przy następnej konsultacji powiedzieć to lekarzowi i poprosić o benzo czy to będzie przesada? Mam mocno przećwiczony tramadol więc pójście w opiaty chyba odpada.
Tak, ja przyjmuję na neuropatię lędźwiową i nie tylko. Niestety działanie p/bólowe zaczęło być odczuwalne dopiero przy wejściu na 2x300 mg, tak po trzech tygodniach od zwiększenia dawki.
Wcześniej nic a nic nie dzialała.
Za to p/lękowo działa na mnie słabiutko... (silny ptsd + problemy ze zdrowiem).
Akurat tramadol powinien fajnie działać na bóle neuropatyczne, u mnie daje radę, tylko uboki ma nieakceptowalne i to w małych dawkach jakie przyjmuję...
Biorę to też na kręgosłup - silne zwyrodnienia. Tramadol pomaga(ł) ale aktualnie muszę już przyjmować dawki w okolicach 400-500 mg żeby faktycznie miało działanie przeciwbólowe, a przy takich dawkach to się prędzej ugrzeję niż faktycznie powalczę z bólem ;)
Znacie coś innego oprócz pregabaliny i tramadolu co przepisywane jest na problemy z kręgosłupem?
Opis sytuacji
Byłem u swojego nowego neurologa. Powiedziałem, że miewam czasem epizody bezsenności, a ten od razu wypalił z Pregabaliną. 75mg przyjmowane doraźnie. Naczytałem się po powrocie do domu wiele na temat jej działania i skutków ubocznych. Jestem młodym człowiekiem, który ledwo ukończył szkołę średnią i rozpoczął studia, a mówię o tym dlatego, że inny lekarz odradził przyjmowanie tej substancji w moim wieku (większe szanse na skutki uboczne przez jeszcze rozwijający się mózg). Neurolog nawet nie przeprowadził ze mną wywiadu dot. mojej higieny snu, ani jaki mam potencjał do uzależnień. Ba! Nawet stwierdził, że pregabalina nie uzależnia. Na dodatek wyczytałem, że pręga raczej nie jest stosowana przy problemach z zasypianiem. Z merytorycznych błędów jakie jeszcze w mojej opinii popełnił lekarz to stwierdzenie, że samą substancję mogę przyjąć bezpośrednio przed położeniem się do łóżka, a przecież pregabalina zaczyna działać po godzinie lub dwóch w zależności czy coś jadłem.
I teraz pytanie
Co sądzicie o zachowaniu i podejściu lekarza? Czy w ogóle powinienem to łykać, czy sobie odpuścić?
PS. Jak wstawiłem wątek w złą kategorię to adminie złoty przenieś go do innej, jeśli to możliwe zamiast go od razu usuwać. Proszę.
Przeniesiono — CAF
U niektórych pregabalina dobrze nadaje się nasennie innych zaś pobudza.Po za tym pregabaline nasennie głównie przyjmuję wtedy kiedy masz jakieś nadmierne myślenie czy nerwice i wtedy pomaga.
75 mg to mała dawka którą możesz wypróbować i ocenić czy pomaga czy nie.
Co do myślenia którego tak bardzo potrzebujesz na studia niestety pregabalina odejmuje IQ ale na twoje szczęście nie w takiej dawcę jeszczs wieczorem i co jakiś czas.
Podsumowanie: Przeanalizuj korzyści i straty,wsumie bardziej zadanie niż podsumowanie
Jak szybko pojawiają się u was pierwsze efekty odstawienne i jakie są to objawy? Czy odczuwacie coś jeśli zapomnicie o przyjęciu dawki?
@Antus Sądzę, że użytkownik wyżej ma rację, że ktoś "posmarował" temu konowałowi. Co to za lekarz który mówi, że pregaba nie uzależnia? Oszust nie lekarz. Co do efektu nasennego, mój psychiatra powiedział, że mogę przyjmować doraźnie wieczorem 225mg zamiast 150mg kiedy potrzebuję dodatkowego działania na sen. Jednak prega raczej nie jest dobrym wyborem na spanie, choćby przez (nieraz bardzo) długi czas ładowania się leku. U mnie peak następuje po 3-4 godzinach od przyjęcia. W dodatku kiedy przyjmę 300mg to rano jeszcze odczuwam zaburzenia równowagi.
I niestety faktem jest że prega potrafi odjąć IQ. Z drugiej strony będąc zlęknionym i zestresowanym nauka raczej również nie idzie zbyt dobrze.
08 lutego 2024Abstract1 pisze: "Spokojnie, ja od kilku miesięcy biorę codziennie ta sama dawke" - spróbuj teraz z niej zejść, choćby dla testu. Zobaczysz, że lęki wrócą jeszcze mocniejsze, niż przed braniem. Zobaczysz też, że słowo "spokojnie" tutaj nie pasuje:)
To się nazywa zjazd, efekt odstawienny. Jak kac po alkoholu itp. lul
09 lutego 2024Antus pisze: Byłem u swojego nowego neurologa. Powiedziałem, że miewam czasem epizody bezsenności, a ten od razu wypalił z Pregabaliną.
09 lutego 2024Antus pisze: inny lekarz odradził przyjmowanie tej substancji w moim wieku (większe szanse na skutki uboczne przez jeszcze rozwijający się mózg).
Mózg rozwija się przez całe życie, w każdym momencie możesz się czegoś nauczyć zapamiętać na dłużej - te informacje nie są przechowywane w jądrach tylko muszą utworzyć się nowe neurony i ścieżki, Ale trochę racji ma ale zbyt ogólnie to ujął. Pregabalina może pośrednio hamować twój rozwój. Hamuje wytwarzanie niektórych neuroprzekaźników, co działa uspokajająco, ale one są potrzebne, jeśli ich nadmiar nie powoduje lęków. Tak to widzę.
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka
W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.