Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 1251 / 4 / 0
Czy to imbiru, cynamonu i nikotyny, moge dorzucić Ashwagandhe czy lepiej sobie odpóscić?
Jako, ze to adaptogen i nie jest imao - nie powinno byc problemow.

Wczoraj przetestowalem EPH wsrod znajomych i bylo na prawde dobrze.
Tradzik i kolka watrobowa praktycznie zniknely a przede wszystkim lojotok.
Mimo wszystko najwazniejszy pozytyw to mozliwosc adaptacji do sytuacji stresowych. Do tego dochodza lepsze fukncje kognitywne (zauwazalne szczegolnie wsrod innych ludzi), mniejsza agresja, samoakceptacja (!) - czuje sie soba w swoim ciele, czuje ze mam nad nim kontrole, ze moje miesnie pracuja tak jak trzeba i mimo, ze schudlem sporo z miesa - czuje dosc silny.

Zmniejsze dawki o 30% wzgledem poprzednich i bede je stosowac raz na 4-5 godzin.

P.S.
Jesli male dawki potrafia mnie czasem mocno porobic, to jakim trzeba byc zjebem by pakowac 100mg tego specyfiku? Na forum i na neurogroove brali i wiecej i to w kanal...
Jaki oni po tym w ogole zyja?
  • 1251 / 4 / 0
EP jest euforyczny w wyższych dawkach i ludzie go wrzucają od tak. Sam tego nie czaję, bo tak silna euforia tylko przeszkadza w produktywności - może do imprezy przyda się tego trochę więcej wrzucić, ale też nie za dużo.
U mnie w dawkach ok 20mg wystepuje slaba euforia, silne pobudzenie (glownie umyslowe, jak juz zaczne cos robic to i fizyczne). Gdy juz euforia zejdzie (1-2h od pierwszych efektow) pojawiaja sie leki i czuc obciazenie serducha.
Powiem szczerze że po tym co piszesz sam zastanawiam się nad kupnem EPH. Mam tylko kilka pytań co do Ciebie astralny:
-jaka droga administracji (oral?)
-jak odmierzasz na oko dawki rzędu 5mg, 10mg. Przecież bez wagi prawdopodobnie raz przyjmujesz te 10mg a raz 30mg, ciężko stwierdzić
-masz kryształ czy proszek?
Tylko oral, krysztal. Biore na jezyk, trzymam pare minut a potem polykam. Najlepiej na pusty zoladek.
Ciekawie laczy sie z Rhodiola Rosea, aczkolwiek gdy przestaje ona dzialac, czuc nerwobole w sercu (rozeniec dziala na receptory opioidowe w tym wlasnie miejscu).
Czuje serotoninowa poprawe nastroju ale jednoczesnie mam wrazenie jakby moj obraz nieco sie bujal. Jest przyjemnie ale czuje sie nieco napizgany i stonowany (rowniez jeslui chodzi o pobudzenie psychoruchowe i motywacje). Serotonina potrafi byc mila ale w uzyciu na codzien - beznadziejna.

Jak dostalem lekow i kardiofazy po 20mg + 10mg zjedzonych w ciagu nie wiecej niz 2,5-3h, momentalnie nauczylem sie dobrze odwazac 'na oko'.
Mam pewna swoja metode, z malych, dosc plaskich krysztalkow ukladam kwadrat o boku ok 3mm i to moim zdaniem jest 4-8mg. Taka dawka jest najodpowiedniejsza.
koniecznie idź do lekarza pierwszego kontaktu, wymuś na nim skierowanie do endokrynologa! u endokrynologa poziom tsh, t3, t4, natomiast u lekarza rodzinnego podstawowa morfologie, aspat, alat.
Bede musial to uczynic, nie tylko ze wzgledu na syfy.
przy problemach z wątrobą u osób z wrażliwą podatną skórą mogą pojawiać się problemy z trądzikiem czasami wystarczy czasem jedno piwo, watroba nie nadaży z oczyszczaniem organizmu z toksyn
Jak najbardziej. Jednakze od momentu rozpoczecia kariery cpunskiej (w momencie ukonczenia 16 roku zycia) zaczalem sie zdrowo odzywiac i suplementowac mineralami i witaminami (tez ze wzgledu na cere).
Przy stosowaniu witaminy A w duzych dawkach, bralem choline (co po czesci bylo bledem), lecytyne, duze dawki witamin z grupy B, asparginian l-ornityny, sylimaryne oraz ekstrakt z karczocha. Staralem sie dostarczac bialek zwierzecych do regeneracji oraz argininy nasilajacej wydzielanie somatropiny i tlenu azotu, ktore to zwiekszaly anabolizm, a co za tym idzie - przyswajanie bialek i przydzielanie ich tam gdzie potrzeba.
także spróbuj może na jakiś czas odstawić dragi
Stary, w ciagu 6-7 msc wypilem w sumie ok. 10 piw i wzialem 2-3 razy po 20-30mg 6-apb oraz 15mg MDMA (tydzien temu) i 50mg MDMA (ok 3-4 msc temu).
Przy moim stanie psychicznym od razu pojawiala sie kardiofaza, silne leki (glownie o swoje zycie ale nie tylko) i calkowity brak euforii.
Np. 50mg mdma spowodowalo, ze kurewsko balem sie o serducho na wejsciu, koniecznie musialem pojsc sie wysrac (adrenalina), potem mnie zamulilo i lezalem na lozku majac przed oczami cos na pograniczu CEVow i swiadomego snienia. Nie mialem przy tym zadnej euforii, jedynie dobrze mi sie lezalo jak po zjedzeniu 200mg 5-htp.
Potem mialem okropna depreche przez ok 3-4h.

Wracajac do tradziku...
W wieku ok. 13 lat pojawil sie u mnie. Byly to duze, pojedyncze wypryski, ktore bolaly.
W wieku ok 15 lat odzywialem sie bardzo niezdrowo, bralem ziolka na podniesienie wolnego testosteronu, jadlem duzo cukru, bialka i tluszczy zwierzecych (robilem ponad 3000 kcal przy 60kg wagi co bylo super wynikiem). Wtedy pojawil sie tradzik typowo hormonalny - ogromne, kurewsko bolace czerwone syfy wzdluz zuchwy.
Bralem wtedy tylko suple na tradzik, witaminy i duzo cynku.

Dopiero po rozpoczeciu przygody z DXM zaczal sie sajgon. Przez 2 msc siekalem co 4-7 dni dawki na 3 czasem 4 plateu.
Kilka tygodni po zakonczeniu tej zabawy (koniec wakacji + przyjecie 900mg przy 50kg wagi) mialem okropna depreche w stylu serotoninowym.

Pozniej sie ogarnalem ale juz nie bylem tym samym czlowieczkiem... Tutaj zaczal sie pojawiac tradzik ropowiczy typowo uzalezniony od nastroju, ktory utrzymuje sie do dzis.
Moim zdaniem jest to przede wszystkim zwiazane z proporcja ACh do DA. Np. pijac 2 piwa na imprezie, rozlozone w czasie - nie bylo problemow ze skora.
Na drugi dzien rano wciaz nie bylo tragicznie i wciaz utrzymywal sie dobry humor. Dopiero tak po ~ 14-15h, nastroj spadal i na twarzy robila sie masakra.
Podobnie zreszta byla z amfetamina. Czulem jak mnie szczypie i drazni w skore ale atak ropy pojawial sie na zejsciu razem z psychoza fetowa.

Zauwazylem tez tendencje, ze gdy budzilem sie, z blizej niewyjasnionych przyczyn gorszym niz zwykle humorze, skora byla rowniez w gorszym stanie.

Dzis np. przyjalem 2500jm wit A, do tego wpadlo mi nieco beta-karotenu z bananow i pomidorow.
Obnizylem dawke EPH i wrzucilem ashwangadhe (dziala na ACh - zmniejsza ilosc enzmu, ktory ja rozklada, a co za tym idzie - dziala na jej wychwyt zwrotny).
Efekt? 4 ropne syfy pod ustami, na odcinku miedzy broda a policzkami (tam jest ich zawsze najwiecej) + nieco loju.
Dostalem tez ogromnego apetytu (wzmozone wydzielanie soku zoladkowego przez ACh) ale nie mialem energii podniesc sie z lozka.
Warto tez dodac, ze miejsca, w ktorych pojawila sie ropa, od 4 dni silnie zluszczalem tretinoina ze skutkiem pozytywnym.

Jak wiec wyraznie widac na zamieszczonym powyzej przykladzie, zdecydowana wiekszosc moich problemow bierze sie z duzego poziomu ACh i niskiego DA.
Dekstrometorfan oraz wiele bliskich pochodnych amfetaminy dzialaja na acetylocholine i dopamine - a tych wlasnie substancji zwyklem niegdys sporo uzywac.
Do tego dochodzi jakis beta-keton w stylu metylonu, dzialajcy glownie w oparciu o dopamine, ktory byl jedyna substancja, od ktorej na prawde bylem kiedykolwiek uzalezniony. Wszystkie inne substancje zarzucalem na ogol raz na tydzien ale za to w porzadnych ilosciach. Jak juz mialem kontakty, bawilem sie w politoksykomana i raz wrzucalem kwas, raz nieco pilem, innym razem szczypta kokainy, a jeszcze kiedy indziej tylko MJ.

Teraz nawet jak wezme na raz 10 000 jm wit A + 2x wit B complex + 30mg chelatu cynku + konkretna dawke omega-3 + bede pilnowac diety ale do tego wszystkiego dorzuce 400 mg choliny - ropne stany zapalne pojawia sie w przeciagu kilku godzin.

P.S.
Dziwnie laczy sie z Rhodiola Rosea... Serotonina jest ogolnie bardzo mila, niestety rozleniwia i zabiera apetyt.
Do tego na wejsciu troche kreci sie w glowie.
Po samym EPH nie mam takiego ciaglego ssanie w zoladku ale i tak jem sporo, bo pojscie po cos do kuchni i przede wszystkim - przerzucie tego - nie stanowi problemu.
Sadze, ze w moim przypadku dobrze sprawdzilyby sie nieco wieksze dawki EPH (ok 12-15mg) + lekkie podbicie GABA. Gdyby utrzymac poziom dopy jak przy 12-15mg i jednoczesnie zbic noradrenaline do poziomu jak przy 4-7 mg EPH(leki, problemy kardio) byloby perfekcyjnie.
  • 1251 / 4 / 0
Nie bralem dzis kolejnej dawki tak dlugo, az poczulem, ze EPH calkowicie opuscilo moj krwiobieg.
Oto obserwacje:

1. Momentalnie pojawil sie lojotok, ropa, fale ciepla, delikatna potliwosc i slinotok
2. Uczucie jakby ktos mi naciagnal czepek (ograniczenie na czubku glowy)
3. Znaczne pogorszenie koncentracji, irytacja z byle powodu, ahnedonia, trudnosc w doborze slow
4. Zanik checi przebywania z ludzmi i rozmowy z nimi
5. Zmeczenie, lepszy wyglad miesni (rozszerzone naczynia krwionosne)
6. Odczuwam potrzebę poruszania konczynami (glownie stopy i dlonie)

Jedyne minusy idealnie dobranej dawki EPH to: gorszy wyglad miesni, rozszerzone zrenice przez co swiatlo kurewsko mnie razi.
Zmniejszyłem jasność monitora o 30%, zapaliłem światło w pokoju (dociera do mnie tylko w formie odbitej) i wciaz nie da sie wytrzymac.

Dzieki trzem dniom na EPH + zluszczaniem kwasami owocowymi i tretinoina, bardzo poprawila mi sie cera.
Jest matowa, nie pojawia sie wiecej niz 3-4 male stany zapalne (srednica ponizej 5mm), wagry na nosie splycily sie na tyle, ze wygladaja jakby byly prawie plaskie, nie ma przebarwien pod nosem.

Wzielo mnie dzis na medytacje po malej dawce EPH.
Poczulem bardzo wyraznie silna blokade w czakrze korzenia... pobieglem sprawdzic w necie co to znaczy:
http://zenforest.wordpress.com/2008/03/ ... -korzenia/

Opis pasuje bardzo dobrze, prawie perfekcyjnie.
  • 1251 / 4 / 0
A co sadzicie o biperiden'ie ?

To powinno skutecznie obnizyc poziom ACh i tym samym podbic DA... Nie sadzicie, ze byloby to lepsze rozwiazanie niz trucie sie EPH, ktory dziala dosc krotko i jest stosunkowo slabo zbadany? W dodatku ciezko go dawkowac - roznica 2-3 mg jest bardzo odczuwalna.
  • 1251 / 4 / 0
Silnie zuzywa acetylocholine piracetam, ale mozesz miec tepe bóle głowy, osłabienie psychiczne i fizyczne, rozdraznienie itp.
Czlowieku, chyba za bardzo nie rozumiesz o co chodzi w tym watku : D
Ja juz mam takie objawy wlasnie przez to, ze mam za duzo ACh. Jak do tego dorzuce jeszcze piracetam to wykorkuje...

Doceniam probe pomocy ale wole ta kwestie powierzyc komus bardziej obeznanemu jak Johnny lub Tyler.

Ile brac tego cynamonu? Moze byc zwykly z saszetki?
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2012 przez astralnykutas, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 1251 / 4 / 0
Bylbys tak mily i podal link do jakiegos badania badz zastosowal jakakolwiek argumentacje?

Bede wdzieczny :)

Wyczytalem, ze kwas foliowy i zelazo sa bardzo wazne w produkcji dopaminy...
Caly dzien ladowalem te skladniki z naturalnych produktow.

... i powiem wam, ze czuc roznice!
10mg EPH sypnelo mi na wejsciu - po 30-40 minutach - taka elegancka fala euforii... Poki co zero lękow i problemow z serduchem. Zobaczymy jak to sie rozwinie :)
Nie czuje prawie w ogole pobudzenia, lepiej mi sie mysli, nie jest mi zimno... nie odczuwam zadnych wczesniejszych skutkow ubocznych.

Bede kontynuowac ladowanie zelaza i folianow i na koniec dnia sypne ok 15mg. Zobaczymy co sie stanie :)
Problemy z oddychaniem, przelykiem, nerwowoscia i funkcjami kognitywnymi sa rowniez scisle powiazane z zelazem.
  • 1251 / 4 / 0
Czy znacie jakies zrodla gdzie mozliwy jest zakup np. ekstraktu z cynamonu, galki muszkatolowej, kurkumy etc?

Sporo moich problemow bylo zwiazanych wlasnie z anemia.
Dzis calkowicie zmienil mi sie kolor skory, pojawily sie piegi, brak problemow w kontaktach z ludzmi (pogadalem nawet z pijanymi ziomkami na przystanku i wskazalem jakiemus najebanemu rumunowi droge do metra).

Z racji weekendu, pozwolilem sobie wrzucic 30mg EPH.
Nie bylo nerwoboli zawrotow glowy, mega kardiofazy ani silnych lekow.
Juz wszystko jasne - dragi nie dzialaly na mnie jak trzeba wlasnie przez anemie.
Kilka dni temu rzy dawce ok. 20 mg (lęki, zimno, zanik euforii) mialem ~120-130 uderzen (czasem wydawalo mi sie, ze wiecej ale nie mierzylem)
Dzis po 15-20 mg 85-100 - kolosalna roznica.
Serducho zaczelo bic znacznie mocniej, nie bylo ucisku i nerwoboli (delikatnie kuło po 200 metrowym bieglu truchtem)

400g groszku + zupa jarzynowa z fasola, brokulami i tego typu pierdolami + zelazo + miedz + kwas foliowy
Czuje sie jak zupelnie inny czlowiek.
W mojej diecie zadbalem o wszystko z wyjatkiem warzyw straczkowych - to byl powazny blad.

Czy uzywanie EPH 3x dziennie w dawce rzedu 5-8mg bedzie kardiotoksyczne? Oczywiscie diete zamierzam dopiac na ostatni guzik + duze dawki elektrolitow.
Czy od zwiekszonego wychwytu zwrotnego DA, receptory sie uniewrazliwiaja? Jak duzo czasu potrzeba aby je zresetowac?

W wypadku uprawiania sportu na minimalnych dawkach EPH (ok 5 mg, na pewno nie wiecej niz 10) istnieje ryzyko niedokrwienia / niedotlenienia serca?
Mam na mysli wysilek bardzo intensywny ale krotki (np. 10 serii po 12 powt. 85-90% VO2max z przerwami po 2 minuty)
  • 1251 / 4 / 0
Nasz organizm wcale nie jest tak idealny, jak czesto sie o tym mowi...
Niedobor - zle. Nadmiar - tez zle. Jakby nie mogl tych pieprzonych mineralow, witamin i innych zwiazkow najzywczajniej w swiecie magazynowac - tak jak sie to dzieje np. z witamina A badz B12.

Dzis poszlo 15 mg, przez chwile bylo super - trwalo to 2 minuty. Teraz kurewsko mikroskurcze, nieproduktywne pobudzenie, okropne zimno.
Chyba mam znow czegos niedobor albo uniewrazliwilem receptory dopaminowe, podczas gdy noradrenalina sobie hula - choc pewnie to pierwsze.
Dobra produktywnosc mozna uzyskac do max. 10 mg.
boje sie zwrostu acetylocholiny
Doszlismy do tego, ze mam zaburzenia w ukladzie cholinergicznym, prawda?
Biore EPH, bo dzieki hamowaniu wychwytu zwrotnego dopaminy powoduje, ze stężenie ACh jest mniejsze, zgadza się?
A więc analogicznie - piracetam, który zmniejsza ilosc enzymu rozkladajacego ACh, powoduje ze jest jej wiecej - ACh wykazuje dzialanie antagonistyczne w stosunku do dopaminy, tak wiec pogorszyloby to tylko moj stan.
Tak wywnioskowalem, popelnilem gdzies blad?

Jakiekolwiek podbicie acetylocholiny nasila lojotok, uczucie goraca i zmecznia, drazliwosci, zly nastroj i brak motywacji. Tak wiec mój 'lęk' przed nią jest uzasadniony - powinienem dążyć do przywrócenia homoestazy między nią a dopaminą, aby zminimalizowac lub nawet calkowicie pozbyc sie tych przykrych dolegliwosci uniemozliwiajacych mi codziennie funkcjonowanie.

Wnioskuje, ze melon ma podobne problemy, tak więc boi się acetylocholiny ;)

P.S. Strasznie to uproscilem, w praktyce jest to z pewnoscia znacznie bardziej skomplikowane.
Tak wiec Johnny - oswiec nas!
Studiujesz medycyne badz jakis kierunek pokrewny?
Nie wiem czy probowac dostac sie do jakiegos neurologa czy tez diagnostyka - moze problemy neurologiczne maja podloze gdzies glebiej, przydalby sie jakis dr House ; )
  • 1251 / 4 / 0
Mysle, ze powinienes ustalic dawke indywidualnie.

Ja zaczynalem od jednej czubatej lyzeczki kurkumy doprawionej minimum 100mg pieprzu czarnego.

Imbiru sprobowalem tylko kilka razy w malych dawkach i raczej mnie nie zachwycil. Prawdopodobnie do niego wroce i lepiej przebadam.
Cynamonu jeszcze nie jadlem.
  • 1251 / 4 / 0
a jeszcze lepiej wyposazyc sie w gigantyczne kapsulki z zelatyny wieprzowej i nawciskac tam ile wlezie :)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.