Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1934 / 108 / 0
skutki uboczne ? uzaleznienie fizyczne jezeli sie nie napijesz, czujesz sie cos jak przy grypie jestes rozbity, bez energi, z lekko pobolewajaca glowa rozdrazniony, z uczuciem braku tchu i pzygniatajacymi cie scianami... to dmaa nie ma takich skutkow ubocznych i uzaleznien fizycznych :D

to na pewno nie tylko skutki bezposrednie samej kawy bo na pewno ma na to tez wplyw wyplukany magnez z organizmu,,,

co do "euforii" jest jej tylko namiastka i trwa tylko z 30 min od wypicia kawy...

kawe pije juz od ponad roku raz dziennie , ale za to bardzo mocna przed silka
"...Żadnego klefedronu z ogłaszamy, mordo więcej snu i witamin..."

angrybrads1 - pierwszy ambasador GHB w polsce !!!
  • 1709 / 11 / 0
Jak przesadzicie z kawą też macie coś w rodzaju fobii społecznej? Ja się wtedy zamykam w sobie choć czuję się dobrze fizycznie i mam podwyższony nastrój. Dziś w odwiedzinach u siostry wypiłem 5 kaw w 3 godziny... wyszedłem bo jakieś schizy mnie łapały...
  • 4807 / 267 / 0
kofeina może powodować ataki paniki. Mam znajomą, która była kilka razy na pogotowiu z tego tytułu. Myślała że umiera.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 1934 / 108 / 0
mi sie tez wydaje ze to prawdopodobne, jeszcze jak ktos pije duzo i czesto, opisane przezemnie "dusznosci" i efekt "przytlaczjacych scian" mozna by odciagnac do swego rodzaju ataku paniki, w tym momencie ulge przynosi polozenie sie, nie jest to czeste ale jednak zdarzalo mi sie, nawet swego czasu myslalem ze takie efekty daje gbl ale wypicie kawy eliminowalo wszystkie objawy, swoja droga ktos juz pisal ze kofeina nie jest najlepszym stymulantem jezeli spojrzysz na efekty dzialania i efekty uboczne....

w koncu kofeina to stymulant wiec mocno naduzywana i czesto stosowana moze miec efekty uboczne podobne do innych stymulantow choc na pewno sporo slabsze (chodzi o psychiczne efekty uboczne)...

o prosze dane z wiki:

"Działanie kofeiny jest wielokierunkowe i nadal nie do końca poznane. Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działając pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, ale z drugiej strony ma negatywny wpływ na pamięć długotrwałą, co jest głównie rezultatem hamującego wpływu na neurogenezę w hipokampie[57][58][59]. Zwiększa też uczucie niepokoju i lęku, ponieważ ma właściwości anksjogenne*.

Kofeina powoduje uzależnienie fizyczne[63], choć słabsze niż np. nikotyna[64]. Zespół abstynencyjny przejawia się zmęczeniem, pogorszeniem nastroju i koncentracji uwagi, często także bólem głowy[65]. Nierzadko występuje również uzależnienie psychiczne."

* - Anksjogeniki (substancje anksjogenne) – substancje psychotropowe powodujące nasilenia się poczucia lęku i niepokoju. Używane są w wywoływaniu lęku u zwierząt laboratoryjnych. Część tych substancji powoduje uczucie lekkiego niepokoju, inne mogą powodować pojawienie się napadu paniki. Do anksjogeników zalicza się:

kofeina
dwutlenek węgla
johimbina
mleczan sodu
pochodne karboliny
substancje z rodziny fenylopropanoamin

--------------\

z forum dotyczacego fobii spolecznej:

"Jeśli chodzi o kofeinę a więc o kawę to jej picie ZNACZĄCO wpływa na zwiększenie objawów fobii....nie wierzcie jeśli gdziekolwiek powiedzą inaczej. wiem z autopsji. kofeina jest substancją psychoaktywną i ma działanie anksjogenne czyli zwiększa strach. ponadto przyśpiesza metabolizm, a więc napędza organizm co powoduje zwiększenie zapotrzebowania na tlen. w rezultacie skutkuje to nasileniem objawów somatycznych takich jak drżenie rąk, szybkie bicie serca, płytki oddech, duża potliwość itp....w sytuacji ekspozycji po spożyciu kawy takie nasilone objawy mogą skutecznie "upiększyć" życie nieświadomemu fobikowi.
no i jest tak jak napisał adams. kawa wypłukuje magnez (suplement nr1 dla fobików) oraz inne substancje odżywcze co nie pozostaje obojętne dla nasilenia lęków. "

• 904 / 175 / 0
Ostatnio po sporej dawce w ciągu dnia złapałem takiego mega wkurwa że dawno czegoś takiego nie pamiętam, naprawdę czas to odstawić. Próbuję od 2 tygodni ale nie mogę wejść w dzień normalnie bez kawy, jestem strasznie śpiący i zmulony. Draństwo uzależnia i nie ma co na ten temat dyskutować.
Uwaga! Użytkownik acodinhejabanana nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 18 / / 0
Gdy pracowałem w Grecji, wypijałem do 8 kaw dziennie (nieograniczony dostęp do maszynki). Momentami czułem się jak naćpany. Od 6 kaw z normalnego eksspresu zaczyna się jazda. Chociaż nie powiem, orgaznim dostawał za swoje.
  • 1934 / 108 / 0
a jak odczucia kiedy nie wypiles ani jednej kawy ? byl taki moment ? i magnez pewnie mega wyplukany :D

• 18 / / 0
Przez 3 miesiące, praktycznie dzień w dzień, tona kofeiny w organizmie. Hotelarstwo to nie jest łatwy chleb wbrew pozorom. Pewnie dało by radę obyć się bez kawy, ale bycie na max'a żywym non stop bez niej, mogło by być sporym problemem. Braku magnezu nie odczułem podejrzewam z powodu jedzenia. Takie rzeczy jak oliwa z oliwek itd są tam tanie jak woda, więc może witamin miałem w sobie wchuj i się jakoś rekompensowało. Po powrocie do Polskii, trochę mi podejście do kawy zostało, tyle, że tutaj piłem jeszcze energetyki. Bok nie wyrabiał, czasami budziłem się i krew z nosa sikała. Teraz trochę ograniczyłem i już jest ok. Co nie zmienia faktu, że wcale nie żałuje tych ton kawy wypitych w robocie. Bez tego nie szło robić, a i ładnie potrafiło otumanić, więc się człowiek tak nie spinał. Poza tym, często robiłem sobie kawy typu fredo capuccino itp, więc było wchuj smaczne.

Czułem się nader dobrze, żadnej depresji itd. Chociaż momentami bywało ciężko, ale to głównie przez system do jakiego trafiłem i wkurwienie z tego powodu. Otoczony bandą debili.
  • 47 / / 0
Nikt jeszcze nie wspomniał że czekolada przeciwdziała w jakimś zakresie negatywnym skutkom kawy.
To ze czekolada zawiera dosc sporo magnezu kazdy raczej wie,
ale dziś natknałem się na info (wikipedia) że teobromina zawarta w czekoladzie przeciwdziała wazokonstrykcji, natomiast kofeina ją powoduje - czyli kolejny powod na 'suplementacje czekoladą' (gorzką)
  • 43 / / 0
Piję kawę nałogowo codziennie od 4 lat , do skutków ubocznych zaliczyłbym ogromne zmęczenie po 4-5 h od wypicia ostatniej filiżanki ,ból głowy gdy z rana nie napiję się kawy , żółknięcie zębów (pomaga częste mycie ), bóle żołądka .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.