Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 1889 / 72 / 3
Jak dla kogo, ja odczuję moc działania, smak i jakość naparu. Herbaty z torebek są bardzo cierpkie i ja osobiście się czuję jakbym piła kurz. Jedynym wyjątkiem jest herbata Dill.
Jeśli możesz przekazać jedną wiadomość ludziom zażywającym narkotyki, powiedz im żeby brali mniejsze dawki.
Muszą zapamiętać słowa starego narkomana - zawsze możesz wziąć więcej, ale nigdy mniej.

~Michael Linnel
Odpisuję tylko na GG i e-mail.
  • 129 / 34 / 0
Dlatego się też nie zrozumieliśmy, osobiście uwielbiam tą cierpkość i ostrą zieloną herbacianą gorzkość do tego też parzę ile się da. Jak nie wygnie twarzy to mi nie podchodzi. Kiedyś przy okazji spróbuje znów zainwestować w jakąś z głębią smaku ;)
  • 65 / 1 / 0
Zamierzam się przerzucić na zieloną herbatę, ale na tą chwilę jestem kompletnym nowicjuszem. Możecie mi w związku z tym poradzić jaką najlepiej pić? Jaka firma w przypadku tych sklepowych, lub nazwa w przypadku tych z allegro. Dodam że najistotniejsze dla mnie jest działanie, walory smakowe nie mają dla mnie większego znaczenia. Może jeszcze tylko jedynie kwestia stosunku cena-jakość byłaby istotna.. :D Gdyby był taki temat z recenzjami jak w przypadku Yerby to pewnie bym nie pytał;) Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie/rekomendacje
  • 122 / 5 / 0
Przejdź się do herbaciarni, tak jak napisał mr_b. Wtedy będziesz miał realną szansę, że trafisz na herbatę dobrej jakości.
Niegdyś pijałem zieloną herbatę codziennie, ale przerzuciłem się na yerbe i teraz, z braku czasu, pijam zieloną herbatę najczęściej w weekendy.
Też polecam Ci gunpowdera. Herbata zwinięta w kuleczki. Dosyć intensywny smak - jak na zieloną herbatę - i kolorek fajny :D kofeiny też ma chyba więcej niż przeciętna zielona herbata, ale mnie żadne nie pobudzają.

Sencha chińska tania i dobra, bardzo popularna. Większość mieszanek robiona jest na bazie właśnie chińskiej senchy.

Herbat zielonych jest masę. Chińskie, japońskie, koreańskie itd. Dlatego, tak jak pisałem, najlepiej jest przejść się do herbaciarni i tam popytać co i jak.
  • 3955 / 147 / 0
dzieki, niestety finanse ograniczone wiec musze wybrac jedna, skoro piszesz, ze ten lung bardziej w strone senchy to chyba ja wezme.
niedojebanie genetyczne
  • 293 / 41 / 0
zielona herba całkiem spoko.
nie wiem czego oczekujesz od tego specyfiku, ale moim skromnym zdaniem yerba mata kładzie na łopatki herbaty; zielone, czerwone, czarne i wszystkie inne :)
Uwaga! Użytkownik CristianoTramaldo jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 207 / 2 / 0
Nie widzę wątku FAQ na temat zielonej herbaty, a nie chce mi się przeglądać 22 stron postów, więc po prostu zadam pytanie.

Czy jak ugotuję wodę w czajniku gazowym (nieco poniżej 5l) a później wrzucę do niego tę metalową kulkę z dziurkami (co do jej środka się wsypuje herbatę) to ile muszę poczekać, aby woda przestygła na tyle żeby herbatka nie straciła swoich zdrowotnych właściwości (słyszałem, że jak się zaparzy zieloną herbatkę we wrzątku to straci swoje właściwości)? No i czy później te właściwości się utrzymają, jak na przykład wleje sobie gotowy wywar do plastikowej butelki, zakręcę ją a zawartość wypiję na przykład za 2 dni. Ma ktoś wiedzę na ten temat? :)
Jestem Dzieckiem Bożym objętym specjalną troską. :)
  • 2244 / 381 / 0
ja ostatnio piję ekstra mix, zielona herbata liściasta + imbir + sok z połowy limonki lub cytryny plus miód. To obecnie mój ulubiony napój :)
  • 50 / 5 / 0
po dwóch miesiącach picia zwykłej zielonej herbaty z marketu, czułem wyraźniej mniej toksyn w organizmie i ogólnie lepsze samopoczucie, raz dziennie rytualnie polecam :)
Uwaga! Użytkownik cichywedas666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 70 / 10 / 0
Jak dotąd byłem fanem marketowej zielonej herbaty w torebkach. Jakoś podchodziła mi bardziej niż zwykła czarna, ale któregoś razu postanowiłem zakupić liściastą zieloną herbatę z herbaciarni. Różnica jest ogromna. Po tygodniu picia Senchy ciężko jest wrócić do tej zwykłej i chyba nawet nie chcę xd tak więc, jeśli ktoś jeszcze nie próbował zainwestować nieco więcej w herbatę, to polecam to zrobić. Ten post wygląda jak spot reklamowy, ale odkryciami trzeba się dzielić :D
Uwaga! Użytkownik Dysozwierz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.