Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3216 / 394 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
[quote="Ferd"]
można mówić, że dorabianie filozofii do opio to głupota, ale fakt, że mogą one stać się sposobem na życie jest doskonale znany tylko tym, którzy walą naście lat i mimo nieograniczonego dostępu mają na tyle rozumu , by nie lądować na dworcu, w monarze, pod mostem czy podobnych miejscach, ale normalnie (w sensie nienormalnej definicji nienormalnego społeczeństwa) funkcjonować. baa nieraz nawet funkcjonować z sukcesami.

zaraz się do mnie jakiś "czysty" dopierdoli... ]

Tak, opio mogą być sposobem na "życie". Funkcjonować na nich też się da. Analogiczną sytuacją jest pobyt w więzieniu. Masz swoją celę 2 na 3 metry, jesteś w niej królem, nie musisz pracować, nie musisz wykonywać setek nudnych czynność które wykonują ludzie na wolności. Nie musisz się do nikogo przywiązywać ani od nikogo zależeć, nie musisz się podlizywać szefowi, stać w kolejkach, martwić się o kasę na czynsz i rachunki. Musisz tylko przestrzegać regulaminu więzienia tak samo jak zdeklarowany opiatowiec musi przestrzegać żelaznej zasady że ma być towar na dziś i na jutro. Funkcjonujesz. Jak masz dożywocie to funkcjonujesz tak całe życie. Uzależniony sam się skazuje na pobyt w tym więzieniu a jak ktoś mu mówi że na wolności jest lepiej to się oburza że przecież nie jest tak źle w więzieniu i zaczyna wyliczać te rzeczy o których pisałem wcześniej albo i dodaje że za długo już siedzi żeby odnaleźć się poza murami.

Uzależnienie to choroba umysłu, wybór opiatu jako drogi życiowej jest tylko jej konsekwencją .
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
  • 3216 / 394 / 0
Ciało i umysł to jedność. Twój pogląd moim zdaniem jest błędny i wydaje się być wygodnym narzędziem stworzonym prze uzależniony umysły na własny, wewnętrzny użytek jako rodzaj usprawiedliwienia swoich działań skierowanych przeciwko temu ciału.
  • 3216 / 394 / 0
I nico. To że ty wtopiłeś po tych 4 latach to nie znaczy ze każdy wtopi. Domyślam się że jest to chujowe uczucie, ja bym to odczuł jako porażkę życiową. Pytanie jak bym się z tym uporał. Pewnie tak samo jak ty, przekonując samego siebie ze mój wybór był słuszny i że tak mi lepiej.

Co to pierwszego pytania to nie jestem do końca przekonany czy dusza istnieje więc mówię tylko o umyśle.
  • 1406 / 143 / 0
Nieprzeczytany post autor: oxan »
doskonale wiem jak wyglada odstawienie. aż za dobrze. ale ta dyskusja naprawdę brnie w ślepą uliczkę. każdy z nas wie, co z nami zrobił czy robi narkotyk. każdy ma na to inne spojrzenie. komuś jest dobrze z narkotykami niech sobie ćpa, komuś nie, niech nie ćpa. proste, logiczne, na temat
narkotyki są niezdrowe
konsultacja ze mną zagraża życiu i zdrowiu
Janssen-Cilag powinien mnie dożywotnio sponsorować
matka chemia kocha swoje dzieci i nie pozwoli im umrzeć w samotności
  • 3216 / 394 / 0
Za zło uważam tylko uzależnienie od opio a nie sam narkotyk. Sporo agresji jest w twoich dzisiejszych postach nie tylko w tym wątku ale i w innych i dlatego będzie lepiej jak odpuszczę dalszą dyskusję. Tylko niepotrzebne napinki by z tego wynikły.

pozdro
  • 1406 / 143 / 0
no właśnie i ja jako zupełnie postronny obserwator widzę zupełnie niepotrzebne napinki panowie. może dziś nie czas na tego typu dysputy.
no to pokój :-)
narkotyki są niezdrowe
  • 3216 / 394 / 0
Argumentów mi nie zabrakło ale zrozumiałem że trafiają w próżnię i się zniechęciłem.
  • 1406 / 143 / 0
spokojnej nocy, ciepłej......... :-)
narkotyki są niezdrowe
  • 298 / / 0
Nieprzeczytany post autor: qqq111 »
Shuudan pisze:
mam głęboko w dupie co myślisz [...] żeby Ci udowodnić
No niech i tak będzie.
  • 927 / 6 / 0
Blu jest madry, a Ferd glupi (tylko wyslawia sie elokwentnie).
Myslalem ze Ferd tez jest madry, ale widze ze jestem w bledzie.
Spodobalo mi sie porownanie grzania opiatow do wiezienia (by Blu).
(ja porownuje grzanie H do niewolnictwa)

Kazdy wie ze wiezienie to hujstwo, ale giciory tak to przedstawiaja ze zycie w pierdlu wydaje sie jak w niebie:
Nie ma kobiet do sexu - Ferd powie "dobrze, przynajniej syfa nie zalapiesz i bedziesz mial silna reke".
Nie ma dobrego piwa - Ferd powie "dobrze, nie bedziesz alkoholikiem"
itd...
a poza tym Ferd przestaje bo mu szkoda szmalu - najglupszy powod pod sloncem.
Ferd - zeby zmaxowac karte kredytowa to: trzeba byc idiota, albo kobieta.

ja moge przedstawic WSZYSKO w pozytywnym swietle:
alkoholizm - dobrze, umrzesz na watrobe a nie na raka kutasa
jestes debilem - dobrze, madrzy za duzo mysla i maja duzo zmartwien
pada deszcz od miesiaca - dobrze, zobacz jak hujowo na Sacharze
susza- dobrze, jak za duzo wody to mozna sie utopic

Tak robi Ferd, przedstawia najgorsze hujstwo (cpanie opi) w pozytywnym swietle, chociaz KAZDY cpun zaluje ze zaczal grzac.

amen
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę

Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.